Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Avfallsregnskap, metaller
Emne: Natur og miljø
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for naturressurs- og miljøstatistikk
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Avfall er definert i henhold til Forurensningslovens §27.
Materiale betegner stoff som har forholdsvis like fysiske og kjemiske egenskaper.
Næringsopprinnelse i avfallsregnskapet refererer til Standard for næringsgruppering. Det benyttes grupperinger på varierende nivåer, f.eks. industri (næringshovedområde) og tjenesteytende næringer (samlebetegnelse for flere næringshovedområder). Husholdninger er i avfallsregnskapet en egen "næringsopprinnelse"
Behandling/disponering defineres vanligvis som alt som foretas med avfallet fra og med kasting til og med endelig anbringelse. Avfallsregnskapet bruker bare slik behandling/disponering som medfører en fysisk endring av avfallet (materialgjenvinning, kompostering eller forbrenning) eller endelig anbringelse (deponi, dumping, eksport, ombruk).
-
Standard klassifikasjoner
-
Standard for næringsgruppering.
Administrative opplysninger
-
Regionalt nivå
-
Nasjonal.
-
Hyppighet og aktualitet
-
De enkelte delregnskapene oppdateres hvert annet år.
-
Internasjonal rapportering
-
Ikke relevant
-
Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet
-
Beregningene lagres i Excel.
Bakgrunn
-
Formål og historie
-
Arbeidet med avfallsregnskapet startet opp i 1995. De første resultatene, regnskap for papir og glass, kom tidlig i 1997. Det foreligger nå regnskaper for papir, glass, våtorganisk avfall, metaller, tre og plast.
Hovedformålet med avfallsregnskapet er å utvikle et statistisk rammeverk som skal gi en helhetlig oversikt over avfallssituasjonen i Norge. Regnskapet kvantifiserer de viktigste avfallsstrømmene i samfunnet ut fra fire kjennetegn: material, næringsopprinnelse, behandling og produkttype.
-
Brukere og bruksområder
-
Tallene brukes av SFT til utarbeidelse av nøkkeltall i forbindelse med rapportering til Stortinget om rikets miljøtilstand. Tallene er hoveddatakilde for Norges rapportering av avfallsstatistikk til Eurostat og OECD. De brukes også av SSB til utvikling av integrerte miljø- og ressursregnskaper (NAMEA).
-
Sammenheng med annen statistikk
-
Avfallsregnskapet bygger på en rekke statistikk-kilder, se ovenfor.
-
Lovhjemmel
-
Ikke relevant
-
EØS-referanse
-
Ikke relevant
Produksjon
-
Omfang
-
Statistikken omfatter avfall som definert i Forurensningslovens §27.
-
Datakilder og utvalg
-
Avfallsregnskapet benytter to ulike metoder: Varetilførselsmetoden og avfallsstatistikkmetoden (se nedenfor). Kilder til varetilførselsmetoden er: SSBs utenrikshandels- og produksjonsstatistikk, primærnæringsstatistikk, Jordbrukets totalregnskap, Landbrukstilsynets fôrstatistikk, Statens ernæringsråds data om kosthold og om vanninnhold i ulike matvarer, ulike statistikker over lagerbeholdninger av produkter samt en rekke kilder til data om materialsammensetning og levetider for ulike produkter.
For avfallsstatistikkmetoden, er dette de viktigste datakildene: Annen avfallsstatistikk i SSB, SSBs samferdselsstatistikk, Interconsults sorteringsanalyse av kommunalt avfall fra 1997, stiftelsen RUBINs varestrømsanalyse for fiskeriene, en rekke ulike statistikker over gjenvinning av de ulike materialene.
-
Datainnsamling, editering og beregninger
-
Det gjøres ikke egen datainnsamling til avfallsregnskapet.
-
Konfidensialitet
-
En rekke estimeringsteknikker brukes for å fylle ut mangler i datagrunnlaget. Hull i tidsserier interpoleres eller fylles ved bruk av hjelpevariable. De utvides ved ekstrapolering eller hjelpevariable. Eksempler på hjelpevariable er bruttoprodukt og antall sysselsatte. Avstemming brukes til å fordele avfallsmengder på ulike næringer der statistikk på de enkelte næringene mangler.
-
Sammenlignbarhet over tid og sted
-
Tallene er sammenliknbare over tid. Geografisk fordeling gis ikke.
Nøyaktighet og pålitelighet
-
Feilkilder og usikkerhet
-
Se omtale av kildestatistikkene.
Ikke-utvalgsfeil
Avfallsregnskapet benytter en rekke kilder og estimeringsteknikker. Alle komponenter i regnskapet har en iboende usikkerhet. Det er svært vanskelig å beregne en total usikkerhet for hele regnskapet. Ut fra skjønn, er usikkerheten i plastregnskapet anslått til _10-20 prosent for totalmengdene. Metallegnskapet har sannsynligvis høyere usikkerhet, mens papirregnskapet nok har lavere usikkerhet.
Relevant dokumentasjon
- Avfallsregnskap for Norge - prinsipper og metoder : resultater for papir og glass. Notater (1997/12)
- Avfallsregnskap for Norge - metoder og resultater for våtorganisk avfall. Notater (1998/03)
- Avfallsregnskap for Norge - metoder og resultater for treavfall. Notater (2000/12)
- Avfallsregnskap for Norge - metoder og resultater for plast. Notater (2000/15)
Statistikken publiseres nå sammen med Avfallsregnskapet.