Leiemarkedsundersøkelsen, 2016
Publisert:
Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) per 4. kvartal 2016 viser at Oslo fortsetter å ha det høyeste leienivået i Norge. Stavanger viser, i motsetning til tidligere undersøkelser, leiepriser på nivå under sentrale områder i Bergen og Trondheim.
- Tallene er hentet fra
- Leiemarkedsundersøkelsen
- Artikkelen er en del av serien
- Leiemarkedsundersøkelsen (arkiv)
For en to- og treroms utleiebolig i Oslo inkludert Bærum ligger et gjennomsnitt av de månedlige leieprisene på henholdsvis om lag 10 200 og 12 880 kroner per 4 kvartal 2016 ifølge utvalget i LMU. En toromsleilighet på 50 kvm beliggende i bydel Grünerløkka, Gamle Oslo, Sagene eller Nordre- og Vestre Aker (Prissone 2) har en predikert månedlig leie på 11 000 kroner. Tilsvarende leiligheter i Bergen og Trondheims sentrumsbydeler ligger på henholdsvis 9 700 og 9 600 kroner. Stavanger kommune sett under ett viser imidlertid en estimert leie på 9 000 kroner og sammenlignet med forrige års LMU ligger leiene i 2016 lavere. Les mer om husleieutviklingen for 2016 i egen artikkel.
Store prisforskjeller mellom by og land
Predikert månedlig leie for spredtbygde strøk og de minste tettsteder viser at en toroms leiebolig ligger på 5 500 kr, som er lavere enn nivået for samme område i fjor. Tettsteder med 20 000 innbyggere eller flere viser tilnærmet ingen endring, mens leiene i øvrige prissoner har en positiv prisutvikling i samme periode. Sterkest oppgang i leiene finner vi i Tromsø der en toroms leiebolig ligger på om lag 8 700 kr.
Den store forskjellen i leiepriser er mellom by og land. LMU viser imidlertid at også innad i byene er det høyere leienivåer for de sentralt beliggende bydeler av Oslo, Trondheim og Bergen. I Bergen er estimert leie for en treroms leilighet på 70 kvm beliggende i Bergen sentrum 11 800 kroner. Til sammenligning er estimert leie for en tilsvarende bolig i bydel Arna, Ytrebygda eller Åsane på 10 500 kr.
Korte leieforhold dominerer
Godt over halvparten av alle leietakerne i LMU inngikk leieforholdet i inneværende år eller i fjor. Dette må sees i sammenheng med at leieandelen er høy blant unge som på lengre sikt ofte kjøper egen bolig.
Sammenliknes leieforhold etter kontraktsstart – de nyeste leieforhold inngått sett opp mot leieforhold inngått ett, to, tre og fire eller flere år tilbake, finner man at gjennomsnittlig månedlig leie er fallende: Leieforhold inngått i 2016 og 2015 ligger 9 prosent høyere enn leieforhold inngått mellom 2010 og 2014. Dette indikerer at større husleieendringer gjerne skjer i forbindelse med etablering av nye kontrakter.
Kontakt
-
Tarik Ogbamichael
-
Ragnhild K. Nygaard
-
SSBs informasjonstjeneste