Kontantstøttebruk hos barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, 1999-2004

Flere innvandrerbarn bruker kontantstøtte

Publisert:

Siden innføringen av kontantstøtte for ett- og to-åringer i 1999, har det vært en nedgang i andel barn som er brukere av kontantstøtte. Blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn har det imidlertid vært en svak økning i andelen kontantstøttebrukere i samme periode.


Fra andre analyser av kontantstøttebruk vet vi at de med lav utdanning og lav arbeidstilknytning i større grad mottar kontantstøtte enn de med høy utdanning og sterkere arbeidstilknytning (bl.a. Vatne Pettersen 2003 og Rønsen 2005). I rapporten Omfang av bruk av kontantstøtte blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn har vi sammenlignet ett- og toåringers bruk av kontantstøtte i ulike grupper av befolkningen. Analysen er gjennomført på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, og er basert på opplysninger fra administrative registre.

Begreper:

Innvandrere = personer med to utenlandsfødte foreldre.

Ikke-vestlig landbakgrunn = personer med bakgrunn fra øst- Europa, Asia m Tyrkia, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika

Bruker = barn som det mottas kontantstøtte for

Andel barn etter landbakgrunn som er brukere av kontantstøtte, per 1. september 1999-2004. Hele landet

Flere barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn er brukere av kontantstøtte

En betydelig større andel barn i kontantstøttealder med ikke-vestlig bakgrunn er brukere av kontantstøtte, enn barn i hele befolkningen. Blant alle barn i kontantstøttealder har det vært en nedgang i andelen barn som bruker kontantstøtte i perioden 1999-2004. I 1999 var det 74 prosent som var brukere av kontantstøtte, mens andelen hadde gått ned til 62 prosent i 2004, en nedgang på 12 prosentpoeng. Blant barn med ikke-vestlig bakgrunn har det derimot vært en vekst i andelen kontantstøttebrukere i samme periode på 2 prosentpoeng, fra 76 til 78 prosent.

Færre barn er brukere i Oslo enn i resten av landet

Hele 44 prosent av ikke-vestlige barn i alderen 1 og 2 år som bruker kontantstøtte, var bosatt i Oslo per 1. september 2004. Det er også større forskjeller i bruk av kontantstøtte mellom barn med og uten innvandrerbakgrunn i Oslo, enn i landet sett under ett. Bruk av kontantstøtte blant barn uten innvandrerbakgrunn er 14 prosentpoeng lavere i Oslo enn i landet ellers,. Til sammenligning er andelen barn i kontantstøttealder med ikke-vestlig bakgrunn 10 prosentpoeng høyere i Oslo enn blant ikke-vestlige barn i landet ellers. Ikke-vestlige innvandreres bruk av kontantstøtte er mer likt befolkningen ellers i landet utenom Oslo.

En forklaring på at det er høyere bruk blant ikke-vestlige barn i Oslo enn i resten av landet, er at det er en overrepresentasjon av landgrupper bosatt i Oslo der barn i stor grad bruker kontantstøtte. For eksempel er det en høy andel barn med bakgrunn fra Pakistan og Marokko som er brukere av kontantstøtte sammenlignet med andre ikke-vestlige landgrupper.

I tillegg er det betydelig lavere bruk av kontantstøtte blant alle barn i Oslo enn i landet sett under ett. En mulig forklaring på dette, kan være at det er flere familier der begge foreldre har høy utdanning og egen karriere.

Andel barn etter landbakgrunn som er brukere av kontantstøtte, per 1. september 1999-2004. Oslo

økning i andel ett- og to-åringer i barnehage

Barnehagedekningen har i hele landet blitt høyere for ett- og to-åringer i løpet av 1999-2004. Dette ser ut til å ha påvirket bruken av kontantstøtte blant barn uten innvandrerbakgrunn. økning i barnehagedekningen ser derimot ikke ut til å gi nedgang i bruk av kontantstøtte blant barn med ikke-vestlig bakgrunn.

Oslo er unntaket hvor barnehagedekningen ikke har økt tilsvarende for denne aldersgruppa i perioden. Her har det heller ikke vært noen særlig nedgang i bruken av kontantstøtte blant barn uten innvandrerbakgrunn. Stor etterspørsel etter barnehageplasser i Oslo kan forklare at færre ikke-vestlige innvandrere har barn i barnehage.

Det er også færre ett- og to- åringer som er delvis brukere av kontantstøtte i Oslo enn i hele landet. Ikke-vestlige barn er i mindre grad brukere av deltidsplass i barnehage, og mottar delvis kontantstøtte i mindre grad enn andre barn.

Ikke-vestlige barn er de mest stabile brukerne i løpet av et år

Ved å se på brukerne av kontantstøtte fra måned til måned gjennom 2004, kan vi se at barn uten innvandrerbakgrunn påvirkes mest av hovedopptaket i barnehagene. Blant disse er det en stor nedgang i både antall og andel brukerer fra august til september. Ikke-vestlige innvandrere er langt mer stabile kontantstøttebrukere, og bruken ser ut til å være lite påvirket av barnehageopptakene. Dette kan bety at ikke-vestlige innvandrere i mindre grad har barna i barnehage enn befolkningen generelt. I Oslo hadde for eksempel 40 prosent av alle brukerne av kontantstøtte ikke-vestlig bakgrunn ved inngangen til august, mens de utgjorde 49 prosent av brukerne ved inngangen til september.

Ikke-vestlige familier har flere barn og lav sysselsetting

Flere barn under skolealder og lavere sysselsettingsnivå blant foreldrene må anses å være medvirkende til at bruken av kontantstøtte blant ikke-vestlige innvandrere er høyere enn i befolkningen ellers. Bare 1 prosent av foreldre med barn i kontantstøttealder har 2 eller flere barn under skolepliktig alder i tillegg til barnet i kontantstøttealder. Til sammenligning har 12 prosent av somaliske og 5 prosent av afghanske og pakistanske familier i målgruppa det samme.

Det er også færre parfamilier med innvandrerbakgrunn som er kontantstøttemottakere og som har to yrkesaktive parter, enn i befolkningen ellers. I 2003 mottok parfamilier med barn i kontantstøttealder i gjennomsnitt kontantstøtte tilsvarende 3 prosent av familienes samlede inntekt. I parfamilier der begge foreldrene var førstegenerasjonsinnvandrere utgjorte kontantstøtten 5 prosent av familiens samlede inntekt.

Kontakt