Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Stadig flere meklinger ved samboerbrudd
Det var i underkant av 18 700 avsluttede meklinger i 2008, en økning på over 8 prosent fra året før. Meklinger ved samboerbrudd har hatt størst økning fra året før, med vel 1 000 saker. Syv av ti meklinger skjer på familievernkontor, og de fleste sakene bruker kun én time.
Meklinger - for hvem og nårFor alle foreldre med felles barn under 16 år er mekling pålagt ved separasjon/skilsmisse (ekteskapsloven) og ved samboerbrudd (barneloven). Det er også obligatorisk mekling for foreldre som vil prøve spørsmål om foreldreansvar, daglig omsorg eller samvær for fylkesmannen eller domstol, og dette registreres som saksanlegg etter barneloven. Retten kan henvise foreldre tilbake til videre mekling, og dette registreres som tilbakesendt fra retten. Formålet med meklingen er å komme fram til en avtale om foreldreansvaret, samværsretten eller om hvor barnet/barna skal bo fast. Her legges det vekt på hva som vil være den beste ordningen for barnet/barna. Èn time mekling er obligatorisk, og det kan tilbys opp til syv timer med mekling. |
Totalt var det 18 659 avsluttede meklinger i 2008. Mekling ved separasjon eller skilsmisse var årsak til 39 prosent av sakene, mens oppløste samboerskap sto for nær 30 prosent av meklingene. 31 prosent omhandlet foreldre som ville ta avgjørelse om foreldreansvar, daglig omsorg eller samvær videre til rettsystemet. Bare tolv meklingssaker ble sendt tilbake til mekling etter å ha vært i rettsystemet i 2008, og dette er en halvering fra året før.
Én time nok for to tredjedeler
De fleste meklingene, totalt 62 prosent av alle avsluttede meklinger, blir avsluttet etter den ene timen som er obligatorisk. For meklinger ved samboerbrudd og separasjon/skilsmisse var 67 prosent avsluttet etter en time, mens ytterlige 30 prosent brukte 2-4 timer. For meklinger etter barneloven brukte 42 prosent av sakene 2-4 timer.
Det er mer vanlig å benytte flere meklingstimer hos de eksterne meklerne enn hos familievernkontorene. Mens 67 prosent av meklingene utført av familievernkontor var avsluttet etter én time, gjaldt dette for 53 prosent av meklingene hos eksterne meklere.
Familievernkontorene tar flest saker
Alle familievernkontor driver mekling. I tillegg kan Fylkesmannen oppnevne eksterne meklere ved behov, for eksempel advokater, prester, sosionomer, psykologer eller andre med helse- og sosialfaglig utdanning. Bruken av eksterne meklere er omtrent på samme nivå som året før, 34 prosent av alle avsluttede meklinger i 2007 og 33 prosent i 2008. Det vil si at familievernkontorene håndterte 67 prosent av meklingene i 2008, nær 12 500 saker.
Når det gjelder bruk av eksterne meklere, er det stor variasjon mellom fylkene. Sogn og Fjordane benyttet omtrent ikke eksterne meklere i 2008, mens 60 prosent av sakene i Aust-Agder og halvparten av sakene i Hordaland ble utført av andre meklingsinstanser enn familievernkontor. Vestfold, Telemark, Rogaland og Nordland har også eksterne meklere involvert i stor grad, med i overkant av 40 prosent av meklingene.
Tre av fire meklinger i gang innen tre uker
Det anses som rimelig å få time før det har gått tre uker, og tre fjerdedeler av alle meklingene var startet opp før det var gått så lang tid. Det er imidlertid forskjeller mellom familievernkontorene og de eksterne meklerne når det gjelder hvor raskt sakene settes i gang. 33 prosent av alle sakene hos eksterne meklere får time innen en uke, noen som gjelder for 10 prosent av sakene hos familievernkontor. For familievernkontorene er 34 prosent av sakene ikke påbegynt før etter tre uker fra henvendelsen, mot 8 prosent hos eksterne meklere. Dette kan imidlertid skyldes både ventetid på kontor samt forhold hos foreldre.
Lovendring medfører endring i meklingsstatistikkenFra og med 1. januar 2007 ble mekling pålagt også der samboere med felles barn under 16 år flytter fra hverandre. Det ble derfor en omlegging av meklingsstatistikken dette året. Fra og med 2007 måles kun avsluttede meklinger, og ikke alle meklinger som er påbegynt og arbeidet med i statistikkåret. Det vil si at meklinger som ble startet på slutten av året, men ikke er avsluttet, kommer med i statistikken påfølgende år. Tidligere har det vært ført statistikk over antall meklingsattester, og dette utgår fra og med 2007. Fra og med dette året skal det utstedes attest etter første meklingstime, uavhengig av om foreldre er kommet til enighet. Det er et tidsseriebrudd i meklingsstatistikken, og statistikk fra 2007 kan ikke sammenliknes med tidligere årganger. |
I Statistikkbanken finnes hele meklingsstatistikken for 2008, med mulighet for å lage egne tabeller. Her kan man se på meklinger for fylker, regioner, antall meklinger etter årsak til mekling, familievernkontor og/eller eksterne meklere. http://statbank.ssb.no/statistikkbanken/
Tabeller:
- Tabell 1 Avsluttede meklinger, etter meklingsinstans og fylke. 2008
- Tabell 2 Tid fra begjæring om mekling til første time, etter fylke. 2008
- Tabell 3 Avsluttede meklinger, etter timer og fylke. 2008
- Tabell 4 Varighet, fra første time til meklingen er avsluttet, etter fylke. 2008
- Tabell 5 Eksterne meklere, etter meklingsinstans og fylke. 2008
Statistikken publiseres nå sammen med Familievern.
Tilleggsinformasjon
Statistikkbanken inneholder meklinger for fylker, regioner, antall meklinger etter årsak til mekling, familievernkontor og/eller eksterne meklere.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42