Rapporter 2002/26

FoU og innovasjon i norske regioner

Denne rapporten oppsummerer prosjektet "FoU og regionalt næringsliv". Prosjektet har både tilrettelagt og kvalitetssikret Statistisk sentralbyrås statistikk over forsknings- og utviklingsvirksomhet (FoU) i næringslivet for regionale analyser og benyttet de tilrettelagte dataene i en deskriptiv analyse for å gi en beskrivelse av hvordan forsknings- og utviklingsvirksomheten i norsk næringsliv varierer regionalt.

I analysen er datagrunnlaget FoU-undersøkelsen for 1999 og økonomiske regioner er benyttet som laveste geografiske nivå. Det viser seg at det er store regionale forskjeller i FoU-nivået. Den FoU-intensive regionen er en region i sentrale strøk av landet der befolkningen er både velutdannet og av en viss størrelse og tetthet. Næringslivet i regionen har relativt flere sysselsatte innen næringer som tradisjonelt driver med FoU og nyter godt av eksistensen av forskningsinstitusjoner. I tillegg er enhetene i næringslivet relativt store og har ekstern tilknytning gjennom konserntilhørighet. Det er derimot ikke belegg for å si at FoU-intensive regioner generelt har spesialisert næringsliv, eller at eksistensen av høyere utdanningsinstitusjoner eller studentmiljøer virker inn, uansett fag eller nivå.

Når det testes for samvariasjon mellom forklaringsvariable i en lineær multippel regresjonsmodell ender vi opp med at den regionale variasjonen i FoU-intensiteten forklares av næringsstruktur, enhetenes størrelse og befolkningens utdanningsnivå. Av disse faktorene er det befolkningens utdanning, både nivå og fagretning, som viser sterkest samvariasjon med FoU-intensiteten.

Tilsvarende analyse er gjort for innovasjonsintensiteten i økonomiske regioner. FoU-intensiteten i regionene forklarer en del av innovasjonsintensiteten, men har en mindre forklaringskraft enn forventet. Innovasjonsintensive regioner er mer spredt utover landet enn det FoU-intensive regioner er. Også for innovasjonsintensiteten betyr næringsstruktur, enhetenes størrelse og befolkningens utdanning mye for å forklare det regionale mønsteret.

Både for FoU-intensitet og innovasjonsintensitet forklarer modellene omtrent to tredjedeler av de regionale variasjonene. Forklaringsfaktorene kan dels knyttes til den økonomiske regionen, og indikerer at kunnskapsproduksjonen og innovasjonsevnen også er avhengig av faktorer i enhetenes eksterne, men lokale miljø.

Leiv Solheim ved Seksjon for statistiske metoder og standarder har vært sentral med hensyn til den metodiske vinklingen og har hatt nyttige innspill til hvordan resultater er tolket og fremstilt. Frank Foyn ved Seksjon for energi- og industristatistikk har lest forskjellige utkast til både denne rapporten og annet stoff innen prosjektet, og har bidratt med nyttige kommentarer og diskusjoner underveis.

Prosjektstøtte: Kommunal- og regionaldepartementet og Norges forskningsråd

Om publikasjonen

Tittel

FoU og innovasjon i norske regioner

Ansvarlig

Frants Gundersen

Serie og -nummer

Rapporter 2002/26

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emne

Forskning og innovasjon i næringslivet

ISBN (elektronisk)

82-537-5142-7

ISBN (trykt)

82-537-5141-9

ISSN

0806-2056

Antall sider

91

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt