Innovasjon i Norden
Hvem har det mest innovative næringslivet i Norden?
Publisert:
Nordiske sammenligninger viser at innovasjonsinnsatsen i norsk næringsliv kommer bedre ut når man korrigerer for næringsstrukturen i landene. Dette og andre resultater av nordiske sammenligninger foreligger nå i en ny rapport.
Rapporten Development and Analysis of Innovation Indicators in the Nordic Countries er en del av et samarbeidsprosjekt hvor alle de nordiske landene deltar. Det sentrale i prosjektet er analyser av innovasjonsaktiviteten i de nordiske landene, og utvikling av nye statistikkindikatorer.
Innovasjonstall påvirkes av næringsstruktur
Resultatene viser at innovasjonsaktiviteten i Norge jevnt over er noe lavere enn i nabolandene. Det er imidlertid ikke uproblematisk å sammenligne innovasjonsaktiviteten i ulike økonomier; forskjeller i innovasjonsinnsats kan komme av at foretakene i ett land er mer innovative, men også av at landet har en overvekt av foretak innen spesielt innovasjonsintensive næringer.
Norge har klart lavest omsetning av nye produkter i Norden - bare 7 prosent av næringslivets totale omsetning stammer fra slike innovasjoner. Sammenlignet næring for næring kommer likevel norsk næringsliv bedre ut. Den lave andelen totalt skyldes i stor grad at innovasjonsintensive næringer utgjør en mindre andel i norsk økonomi enn i de andre landene. Tar man hensyn til dette og beregner totaltall for Norge med nordisk næringsstruktur (gjennomsnitt) øker imidlertid omsetningsandelen til 11 prosent, en høyere andel enn i Finland og Island (se figur 1). Resultatet viser at nordiske forskjeller delvis kommer av forskjeller i næringsstruktur. Korrigerer man for dette, kan man gi bedre sammenligninger av hvor innovative foretakene i de ulike landene er, og dermed også bedre beslutningsgrunnlag for de som sitter på virkemidlene i innovasjonspolitikken.
Et mer nyansert bilde av innovasjonsaktiviteten
Et annet mål for prosjektet er å gi en mer detaljert skildring av innovasjonsaktiviteten i næringslivet. Begrepet innovasjon spenner vidt og omfatter verdensnyheter så vel som produkter og prosesser som er nyskapende kun i lokal målestokk eller for foretaket selv. Derfor er det ønskelig å kunne skille innovatørene etter grad av nyskaping. Ulike typer innovative foretak kan identifiseres ved å sette sammen den informasjonen som er tilgjengelig. Man bruker data om foretakenes informasjonskilder, samarbeidspartnere, salgsmarkeder osv. og konstruerer sammensatte indikatorer som kategoriserer innovatørene i næringslivet blant annet etter grad av nyskaping og grad av selvstendighet i utviklingsarbeidet. Del to av rapporten omhandler slike sammensatte indikatorer.
Rapporten er en del av det nordiske samarbeidsprosjektet NIND ( Policy Relevant Nordic Innovation indicators ), og er utarbeidet av SSB sammen med Dansk Center for Forskningsanalyse (CFA) på oppdrag fra Nordic Innovation Centre. Formålet med prosjektet er å fremskaffe analyser og indikatorer som gir et enda bedre grunnlag for beslutninger og bruk av virkemidler i innovasjonspolitikken.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste