13852_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/stelepost/aar
13852
Økt aktivitet i telekommunikasjon
statistikk
2006-05-16T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
stelepost, Post og telekommunikasjoner, strukturstatistikk, budtjenester, internettoperatører, mobiloperatører, telefonoperatører, bedrifter, foretak, sysselsatte, omsetning, investeringerInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Post og telekommunikasjoner, strukturstatistikk2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt aktivitet i telekommunikasjon

Bedriftene innenfor post- og telekommunikasjoner omsatte for 72,6 milliarder kroner i 2004. Dette var en økning på 5 prosent fra året før. Næringen sysselsatte 37 053 i 2004.

Bedriftene innenfor telekommunikasjoner omsatte for 58 milliarder kroner i 2004. Dette var en økning på 5 prosent fra året før. Størst prosentvis vekst var det i næringsundergruppen operatørvirksomhet på internett som hadde en omsetningsvekst på 22 prosent - opp til 3,4 milliarder i 2004. Totalt var det 12 894 sysselsatte innenfor telekommunikasjon. Posttjenester hadde en omsetning på 12,6 milliarder, en endring på 4 prosent fra året før.

Omsetning, etter næringsundergruppe. Bedrifter 2000-2004. Milliarder kroner

Svake resultater for Internett-operatører

Bedriftene innenfor operatørvirksomhet på Internett hadde en omsetningsvekst på hele 22 prosent, men viste et negativt driftsresultat på 490 millioner kroner i 2004. Mobiloperatører hadde dobbelt så sterk omsetningsvekst som operatører innenfor fasttelefoni. Målt i bearbeidingsverdi var bedrifter innenfor fasttelefoni likevel mer lønnsomme enn mobiloperatørene.

Driftsinntekter og driftskostnader, telekommunikasjoner. Bedrifter. 2004. Millioner kroner

Høy lønnsomhet i budtjenester

Bedriftene innenfor posttjenester og andre budtjenester hadde positive driftsresultat på henholdsvis 1 172 millioner og 122 millioner kroner i 2004. I budtjenester økte bearbeidingsverdien med 13 prosent til 840 millioner.

Økte bruttoinvesteringer i telekommunikasjon

Det ble i 2004 investert for 5 milliarder kroner blant bedriftene innenfor post og telekommunikasjoner. Av dette ble 4,8 milliarder kroner investert innenfor telekommunikasjoner. Dette var en økning på 5 prosent fra året før. Innenfor posttjenester ble det investert for 115 millioner i 2004.

Foretakstall

Strukturstatistikken for post og telekommunikasjoner publiseres både på bedrifts- og foretaksnivå. På foretaksnivå var utviklingen i omsetning og sysselsetting omtrent den samme som på bedriftsnivå. Foretakene innenfor post og telekommunikasjoner omsatte totalt for 72,4 milliarder kroner i 2004.

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken for post- og telekommunikasjoner, finner du i "Om statistikken".

Få store foretak kan gi store utslag på fylkestall

Næringene telekommunikasjoner og posttjenester domineres av noen få store foretak. Organisasjonsmessige endringer i bedriftsstrukturen til disse foretakene vil ha stor påvirkning på de fylkesfordelte tallene fra et år til et annet.

Registertall for sysselsetting

Metoden for innhenting av sysselsetting er endret. F.o.m. 2004 innhentes sysselsetting direkte fra Arbeidsgiver-/ arbeidstakerregisteret (A/A-registeret), tidligere ble sysselsetting innhentet gjennom en kombinasjon av skjema og A/A-registeret. Omleggingen gjør det vanskelig å sammenligne sysselsettingen mellom 2003 og 2004.

Tabeller: