14644_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/hotell/maaned
14644
Arbeidskonflikt kan ha påvirket trafikken
statistikk
2002-06-28T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
hotell, HotellstatistikkReiseliv, Transport og reiseliv
false

Hotellstatistikkmai 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Arbeidskonflikt kan ha påvirket trafikken

Det var nedgang i antall overnattinger med 6 prosent, fra 1,055 millioner i mai fjor til 994 000 i mai i år. Trafikken både fra innenlandsmarkedet og utenlandsmarkedet gikk ned.

Over 100 hoteller var mer eller mindre berørt av arbeidskonflikten som ble avsluttet 16. mai. Disse hotellene hadde om lag 10 prosent av tilgjengelig romkapasitet. Det er vanskelig med sikkerhet å si hvor mye denne arbeidskonflikten virkelig rammet gjestetrafikken ved hotellene i mai. Enkelte "avviste" gjester hadde kanskje mulighet til å overnatte på hoteller som ikke var i streik, mens andre gjester kunne endre sine planer og forskyve hotelloppholdet til siste del av måneden.

Nedgang i utenlandstrafikken

Antall overnattinger fra utlandet gikk ned fra 268 000 i mai i fjor til 257 000 i mai i år. Dette er en nedgang på 4 prosent. Trafikken fra nesten alle de største utenlandsmarkedene gikk ned sammenlignet med mai i fjor. Unntaket var trafikken fra Tyskland og Danmark som økte med henholdsvis 10 og 7 prosent.

Høyere rompris og lavere losjiomsetning

Den gjennomsnittlig oppnådde prisen per rom var i mai 720 kroner, mot 707 kroner i mai i fjor. Losjiomsetningen gikk derimot ned i samme tidsrom fra 553 til 504 millioner kroner.

Færre hoteller, flere senger og rom

Det var 932 åpne hoteller i mai i år, mot 952 i samme måned i fjor. Dette er hoteller som har holdt åpent minst én dag i løpet av mai. Ettersom arbeidskonflikten ble avblåst midt i måneden, har nedgangen i antall åpne hoteller ingenting med arbeidskonflikten å gjøre.

Kapasiteten målt ved senger og rom økte derimot.

Hittil i år

Som et resultat av nedgangen i mai, har antall hotellovernattinger hittil i år gått ned. Nedgangen er på 1 prosent. Både antall utenlandske og norske overnattinger har gått ned, med henholdsvis 2 og 1 prosent.

I Sverige

har antall utenlandske overnattinger ved hotellene også gått ned. Nedgangen til og med april måned er på over 4 prosent. I Sverige har imidlertid antall innenlandske overnattinger økt.

Tabeller: