14596_om_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/hotell/maaned
14596_om
statistikk
2004-01-09T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
false

Hotellstatistikknovember 2003

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Hotellstatistikk
Emne: Transport og reiseliv

Ansvarlig seksjon

Seksjon for transport-, reiselivs- og IKT-statistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Definisjon av de viktigste begrepene

Hoteller gjelder antall bedrifter som er registrert åpne minst én måned i løpet av den perioden som tabellen gir tall for.

Senger og rom gjelder antall senger og rom i de hoteller som er registrert åpne.

Overnatting er en person overnattet en natt.

Kapasitetsutnytting Utnyttingen av sengekapasiteten er definert som antall overnattinger i prosent av antall sengedøgn, der sengedøgn er antall senger i hotellet multiplisert med antall døgn som hotellet har holdt åpent i perioden. Kapasitetsutnytting av rom er antall rom belagt med gjester i prosent av antall romdøgn, der romdøgn er antall rom i hotellet multiplisert med antall døgn som hotellet har holdt åpent i perioden.

R om og senger er to ulike mål på kapasiteten ved et hotell, fordi de rommene i ulik grad er enkelt- eller dobbeltrom. En overnattingsbedrift med f.eks. kun dobbeltrom kan ha 100 prosents utnytting av romkapasiteten, mens sengekapasiteten kun kan være utnyttet til 50 prosent. Kapasitetsutnytting av senger og rom kan således også vise ulik utvikling fra en periode til en annen.

Definisjon av de viktigste kjennemerkene

Losjiomsetning er omsetning for overnattingsvirksomheten eksklusive omsetning for eventuell servering, selv om måltider er inkludert i prisen for oppholdet.

Noen bedrifter endrer kapasitet i løpet av året. Med opplysninger om bedriftenes senge- og romkapasitet de ulike måneder, beregnes tallet på senger og rom på års- eller sesongbasis som et månedlig gjennomsnittlig.

Sesong Vintersesongen er januar til april, sommersesongen er mai til september mens høstsesongen dekker månedene oktober til desember.

Standard klassifikasjoner

Fylke og kommune.

Fra og med 1997 er den tidligere inndelingen i hotellgrupper; turist- og høyfjellshoteller, landhoteller og byhoteller, sløyfet i publiseringen av statistikk. I kommuneloven av 25. september 1992 ble det organisatoriske skillet mellom by og land (herred) opphevet. Det er således åpnet adgang til bruk av betegnelsen by basert på lokale vedtak. Det har vært en rekke slike lokale vedtak om bystatus i løpet av de siste årene, og konsekvensene for Statistisk sentralbyrås publikasjoner er at det ikke lenger skilles mellom by og land, verken i tabeller eller tekst.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Fylke. Kommune ved bestillinger.

Hyppighet og aktualitet

Månedlig.

Internasjonal rapportering

Ikke relevant

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata er lagret i Oracle-databaser samt i filer i SAS og i ASCII-format.

Annen dokumentasjon

Norsk Hotellnæring 1950 - 1990. Sosiale og økonomiske studier 77, Statistisk sentralbyrå
Hotellstatistikken. Dokumentasjon av imputering og tabellrutiner på ny edb-plattform. Notater 95/36, Statistisk sentralbyrå

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet er å kartlegge nivå og utvikling for den kommersielle overnattingstrafikken som er en viktig del av norsk reiseliv. Undersøkelsen ble etablert i 1950. Omfanget er endret flere ganger, blant annet med etablering av fortløpende månedlig publisering fra 1985. Fra januar 1995 ble omfanget av statistikken utvidet til å tilfredsstille EU's direktiv på området.

Brukere og bruksområder

Statistikken benyttes av Næringsdepartementet, Norges Turistråd, organisasjoner og forskningsinstitusjoner innen reiselivet, samt internasjonale organisasjoner som f.eks. Eurostat. Kartleggingen av turisttilstrømmingen til Norge er viktig som grunnlag for forskning og ikke minst som oppfølging av norsk markedsføring av Norge i utlandet og som grunnlag for oppfølging av myndighetenes satsing på reiseliv som vekstområde.

Internt i SSB er Nasjonalregnskapet en sentral bruker.

Sammenheng med annen statistikk

Nasjonalregnskapet nytter hotellstatistikken i det kvartalsvise nasjonalregnskap.

Sammen med overnattingsstatistikkene for camping, hyttegrender og for hytteformidlere, gir statistikken et bidrag til å dekke det norske kommersielle overnattingsmarkedet statistisk.

Lovhjemmel

Statistikklovens §§2-2 og 2-3.

EØS-referanse

Direktiv. "Council Directive 95/57/EC of 23 November 1995 on the collection of statistical information in the field of tourism"

Produksjon

Omfang

Statistikken omfatter alle hoteller og lignende overnattingsbedrifter med 20 senger eller mer. Den omfatter ikke camping og hyttegrender og heller ikke medlemsbedrifter i Den norske Turistforening eller Norske Vandrehjem. For disse bedriftsgrupper utarbeides egen overnattingsstatistikk.

Hotellstatistikken bygger på månedsvise oppgaver over tallet på ankomne gjester, tallet på overnattinger, tallet på solgte rom samt bedriftens omsetning. Overnattingene fordeles etter gjestenes nasjonalitet og etter formålet med hotelloppholdet. Nasjonalitetsfordelingen er i henhold til EUs direktiv for turismestatistikk.

Datakilder og utvalg

Postalt innhentede papirskjema samt elektronisk innrapporterte (tekstvedlegg til E-post).

Totaltelling for alle hoteller og lignende overnattingsbedrifter med 20 senger eller mer.

Datainnsamling, editering og beregninger

Skjemabasert undersøkelse med skjemautsending den 25. måned i måned m-1. Frist for innsending er den 5. i måned m+1.

Oppgavebyrde

En oppgavegiver bruker i gjennomsnitt 120 minutter i året til å fylle ut skjema. Dette gir en tidsbruk for hele utvalget på 2 400 timer eller 300 dagsverk i året. Mange oppgavegivere nytter overnattingstallene til egne analyseformål. Ikke alt arbeid med tilretteleggingen av data anses derfor som oppgavebyrde til det offentlige, kun 75 av disse 120 minuttene eller 1 500 timer på årsbasis.

De innkomne skjemaene leses optisk eventuelt dataregistreres manuelt ved Developer/Forms mot Oracle. Alle skjemaene gjennomgår matematiske/logiske kontroller.

For non-respondenter beregnes verdier basert på kjennskap til respondentene.

Konfidensialitet

Resultater publiseres i original form. Ved sesongjustering benyttes X12ARIMA.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Statistikken ble etablert i 1950. På grunn av diverse endringer i omfang og opplegg er ikke statistikken sammenlignbar i hele perioden. Bortsett fra to utvidelser (1990 og 1995) i form av flere nasjonaliteter spesifisert i statistikken, er imidlertid hotellstatistikken sammenlignbar fra 1985. Den manglende sammenlignbarheten fra 1984 til 1985 er nærmere dokumentert i Norsk Hotellnæring 1950 - 1990. Sosiale og økonomiske studier 77, Statistisk sentralbyrå.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Ved fristens utløp ligger svarprosenten på om lag 75-80 prosent. Etter purring oppnås en svarprosent på rundt 90 prosent. Totale og partielle frafall imputeres maskinelt.