Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Jernbaneverket - StatRes (opphørt)
Emne: Transport og reiseliv
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for transport-, reiselivs- og IKT-statistikk
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Driftskostnader
Sum av lønnskostnader + Kjøp av varer og tjenester + Avskrivninger + Overføringer.
Lønnskostnader
Utgifter knyttet til det å være arbeidsgiver til sine ansatte, inkludert trygde- og pensjonspremier. Tilsvarer begrepet Lønn og sosiale ytelser i Jernbaneverkets årsregnskap.
Kjøp av varer og tjenester
Utgifter til innkjøp av varer og tjenester som brukes i Jernbaneverkets tjenesteproduksjon. Tilsvarer Varekostnader + Andre driftskostnader - Overført til fornyelse/aktivering (ref Jernbaneverkets årsregnskap) - Overføringer (ref under).
Avskrivninger
Beregnet verdireduksjon av fast realkapital som følge av slitasje og elde. Tilsvarer det som i Jernbaneverkets årsregnskap blir benevnt med samme betegnelse.
Overføringer
Driftskostnader som ikke er direkte knyttet til Jernbaneverkets produksjon, og som omfatter bl.a. ulike ytelser som utbetales til privatpersoner og bedrifter mv. For Jernbaneverket er utgiftene til overføringer relativt små og består i hovedsak av de belastninger som gjøres på statsregnskapets kapittel 471 Statens erstatningsansvar.
Investeringer
Omfatter anskaffelser av fast realkapital som for eksempel maskiner, utstyr, grunnerverv osv. Salg av realkapital kommer til fratrekk. En stor andel av Jernbaneverkets investeringene er entreprisekostnader i forbindelse med utbedringer og utvikling av infrastrukturen. Tilsvarer tilgang fra post 23, 30, 31 og 33 i Jernbaneverkets årsregnskap minus vederlag ved avhendelse av anleggsmidler.
Egenproduksjon
Sum av Lønnskostnader + Kjøp av varer og tjenester.
Totale utgifter
Sum av Driftskostnader + Investeringer &– Avskrivninger. Alternativ definisjon: Sum av Egenproduksjon + Overføringer + Investeringer.
Årsverk
Avtalte årsverk eksklusiv lange fravær (legemeldt sykefravær og foreldrepermisjoner).
Regularitet
Antall kjørte tog i prosent av antall planlagte kjørte tog (både hel- og delinnstillinger regnes som innstilt tog).
Punktlighet
Antall tog i rute i henhold til ruteplan ved endestasjonen i prosent av antall kjørte tog. Lokaltog, flytog og mellomdistanse/Intercitytog regnes for å være i rute når de er innenfor 3 minutter og 59 sekunder av ankomsttid i følge ruteplanen. Tilsvarende grense for fjerntog, utenlandstog og godstog er 5 minutter og 59 sekunder.
Oppetid
Antall planlagte togtimer for person- og godstog fratrukket antall forsinkelsestimer forårsaket av forhold i infrastrukturen i prosent av antall planlagte togtimer for person- og godstog.
Stasjon (holdeplass)
Sted hvor tog kan stoppe for av- og påstigning av passasjerer.
Jernbanetunnel
En underjordisk passasje gjennom fjell eller løsmasse til jernbanelinje. Spørsmålet angående minstelengde på en tunnel er ikke løst verken i Norge eller internasjonalt. Statistikken omfatter derfor også korte tuneller (10-20 meters lengde) inklusiv kulverter (se definisjon nedenfor). Tunneler på sidespor og privatbaner er tatt med så lenge de er tilknyttet jernbanenettet.
Kulvert
Større gjennomløp (tunnel) for bekker, tekniske installasjoner, gang- og sykkelveier under vei eller jernbane. Bygges av betong, stein eller stålrør
Jernbanebro
En konstruksjon med fri lysåpning (lysvidde) >1,99 meters lengde som bærer jernbanetrafikk og forbinder ferdselsårer over fysiske hindringer. Jernbanebro er laget for kryssing av et vanskelig farbart område, som for eksempel en elv, en senkning/et juv eller kryssende jernbanelinjer, og er utformet slik at jernbanetog kan kjøre over.
Hovedspor
Sporet som tog kjører på når sporveksleren ligger i normalstilling. Stasjoner på dobbeltsporet strekning har ett hovedspor for hver kjøreretning.
Dobbeltspor
Dobbeltsporet strekning er banestrekning der togene kjører på ett hovedspor i en retning og på et annet i motsatt retning mellom stasjonene, vanligvis på høyre spor.
Plattform
En konstruksjon ved jernbanespor for av- og påstigning av tog.
Plattform i henhold til universell utforming
Det er lagt til grunn en plattformhøyde i henhold til ny standard på 76 cm slik at rullestolbrukere skal kunne kjøre rett inn på (ut av) togene.
Drept person
En person som omkommer umiddelbart eller dør innen 30 dager som følge av en ulykke forårsaket av tog i bevegelse. Selvmord er unntatt.
Alvorlig skadet person
En person som innlegges på sykehus og som blir værende der i minst 24 timer som følge av en ulykke forårsaket av tog i bevegelse. Selvmordsforsøk er unntatt.
Sporkvalitet
Sporet er delt inn i seks kvalitetsklasser med hensyn til strekningshastigheter. Innenfor hver kvalitetsklasse stilles det krav til sporets geometri og beliggenhet. Sporkvaliteten (K-tallet) angir hvor stor del av sporet der de målte verdier er innenfor kvalitetsgrensene. Klasseinndelingene er som følger: K0: >145 km/t, K1: 125 &– 140 km/t, K2: 105 &– 120 km/t, K3: 75 &– 100 km/t, K4: 40-70 km/t, K5: <40 km/t.
Planovergang
Kryssing i plan mellom jernbane (herunder sidespor, havnespor og lignende) og vei som er i praktisk bruk og hvor planovergangslemmer er innlagt.
Krysningsspor
Spor på stasjon (krysningsstasjon) for kryssende tog. (Krysningsstasjon er en stasjon hvor kryssing foretas).
Strekning
Det opereres med to hoveddimensjoner av strekning basert på om det er data om: 1. Banestrekning (for eksempel ved beregning av banelengde og antall planoverganger) 2. Togstrekning (for eksempel ved beregning av raskeste tog/reisetid)
Nordlandsbanen: Trondheim &– Bodø (1 og 2) Sørlandsbanen: Drammen &– Stavanger (1) og Oslo &– Stavanger (2) Dovrebanen: Eidsvoll &– Trondheim (1) og Oslo &– Trondheim (2) Rørosbanen: Hamar &– Støren (1) og Hamar - Røros (2) Bergensbanen: Hønefoss &– Bergen (1) og Oslo &– Bergen (2) Østfoldbanen: Oslo &– Halden (1 og 2) Vestfoldbanen: Drammen &– Eidanger (1) og Oslo &– Skien (2) Gjøvikbanen: Oslo &– Gjøvik (1 og 2) Kongsvingerbanen: Lillestrøm &– Charlottenberg grense (1) og Oslo - Kongsvinger (2) Hovedbanen: Oslo &– Eidsvoll (1 og 2) Gardermobanen: Etterstad &– Eidsvoll (1) og Oslo &– Eidsvoll (2) Drammensbanen: Oslo &– Drammen (1 og 2)
Definisjonene ovenfor tar utgangspunkt i data Jernbaneverket har rapportert og som er publisert. SSB har dessuten supplert med noen størrelser som viser etterspørselen etter togtjenester. Disse er definert nedenfor og er publisert i StatRes som relaterte indikatorer. Jernbanestatistikk basert på datainnhenting fra trafikkoperatørene publiseres dessuten særskilt av SSB .
Transportmengde
Bruttovekten av det gods som er transportert, medregnet emballasje.
Tonnkilometer
Transportmengden for én tur multiplisert med kjørt distanse.
Passasjerer
Antall reiser.
Passasjerkilometer
I prinsippet summen av tallet på kilometer hver enkelt passasjer har reist.
-
Standard klassifikasjoner
-
Avgrensningen av populasjonen for statistikken er opplysninger om bedrifter og foretaks næringskode etter Standard for næringsgruppering (SN2007).
Finn flere tall
Finn også tall for sporkvalitet, stasjoner og plattformer, planoverganger og tunneler og bruer, etter strekning.
Tilleggsinformasjon
Statistikken gir en oversikt over hvor mye ressurser Jernbaneverket bruker innenfor infrastrukturforvaltning av jernbane, togledelse og ruteleietildeling, og hvilke resultatet som følger av ressursinnsatsen.