Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Økt lønnsomhet for hoteller og restauranter
Hotell- og restaurantnæringen hadde i 2006 samlede driftsinntekter på over 49 milliarder kroner. Dette er en økning på 9 prosent fra 2005. Driftsresultatet var på nesten 2,8 milliarder kroner, noe som gir en driftsmargin på 5,7 prosent. Også sysselsettingen i næringen økte.
Etter flere år med dårlig inntjening fikk hotellene et oppsving i 2005. Veksten fortsatte i 2006, og samlet i næringen økte driftsinntektene med over 1,4 milliarder kroner, en økning på 9,3 prosent fra 2005. Det er også fortsatt vekst i lønnsomheten. I 2006 hadde hotellnæringen et samlet driftsresultat på over 600 millioner kroner, noe som gir en driftsmargin på 3,7 prosent. I 2005 var driftsmarginen 2,4 prosent. Sysselsettingen økte med 1,3 prosent fra 2005, mens verdiskapningen, målt i bearbeidingsverdi, økte med hele 12,2 prosent.
Bedre lønnsomhet for restaurantene
Restaurantene utgjør den største undergruppen i hotell- og restaurantvirksomheten. Driftsinntektene økte med 1,5 milliarder kroner fra 2005, en vekst på 7,2 prosent. Lønnsomheten i næringen fikk også et oppsving i 2006. Etter at driftsmarginen har ligget på mellom 4,6 og 4,8 prosent de siste tre årene, endte den på 5,5 prosent i 2006. Sysselsettingen økte med 1,2 prosent fra 2005, mens verdiskapningen økte med nesten 10 prosent.
To av fem kroner lagt igjen i storbyene
Bedriftene i de seks største bykommunene (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø) i landet omsatte til sammen for nesten 20 milliarder kroner i hotell- og restaurantnæringen i 2006. De sto dermed for over 40 prosent av all omsetning i hotell- og restaurantnæringen. Det er ikke forskjell på lønnsomheten for bedrifter i storbyene og i resten av landet. Storbykommunene hadde en samlet driftsmargin på 5,7 prosent, dette er det samme som totalt for hele landet. I Stavanger oppnådde de 264 bedriftene i næringen en samlet driftsmargin på 7,8 prosent, den høyeste lønnsomheten i storbykommunene. I hovedstaden omsatte bedriftene i næringen for totalt 10,5 milliarder kroner, mens driftsmarginen var på 5,4 prosent.
Bedrift og foretakTallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i én næring, godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. NæringsplasseringerI løpet av 2007 har det pågått et arbeid med å omkode alle enheter i Statistisk sentralbyrås (SSB) Bedrifts- og foretaksregister til ny Standard for næringsgruppering (SN2007). Omkodingsarbeidet har avdekket at enkelte foretak og bedrifter har hatt feil næringskode. I slike tilfeller har næringskoden etter dagens standard (SN2002) blitt korrigert. Dette medfører at tallene for enkelte næringer på det mest detaljerte næringsnivået ikke er direkte sammenlignbare med tidligere år. Målt etter omsetning er spesielt følgende næringsundergrupper påvirket av korrigeringene: - 55.210 - Drift av vandrerhjem og turisthytter - 55.220 - Drift av campingplasser - 55.230 - Overnatting ellers De fleste næringsendringer er gjort mellom næringer innad i hotell- og restaurantvirksomhet, og tallene for hotell- og restaurantvirksomheten totalt er derfor sammenlignbare med tidligere år. Mer om dette og andre definisjoner finnes i "Om statistikken". |
Tabeller (Nye tabeller ble lagt ut 4. mai 2009 kl. 1625)
- Tabell 1 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2004-2006
- Tabell 2 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2006
- Tabell 3 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2004-2006
- Tabell 4 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2006
- Tabell 5 55 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2006
- Tabell 6 55.1 Hotellvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2006
- Tabell 7 55.2 Annen overnatting. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2006
- Tabell 8 55.3 Restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2006
- Tabell 9 55.4 Drift av barer. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2006
- Tabell 10 55.5 Kantine- og cateringvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2006
- Tabell 11 55.1 Hotellvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2006
- Tabell 12 55.2 Annen overnatting. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2006
- Tabell 13 55.3 Restaurantvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2006
- Tabell 14 55.4 Drift av barer. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2006
- Tabell 15 55.5 Kantine- og cateringvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2006
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42