14564_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/streiseby/aar
14564
3 prosent færre reisebyråer
statistikk
2003-06-17T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
streiseby, Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk, turistrelaterte tjenester, guider, reiseledere, sysselsatte, omsetning, driftsregnskap, lønnskostnader, bruttoinvesteringer, bedrifter, foretakReiseliv, Transport og reiseliv
false

Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

3 prosent færre reisebyråer

Antall reisebyråer gikk ned med vel 3 prosent fra 2000 til 2001. Bruttoomsetningen fortsatte derimot å stige.

Omsetningen i næringshovedgruppen. Bedrifter. 1999-2001. Millioner kroner

Det var i 2001 562 bedrifter i næringsundergruppen 63.301 Reisebyråvirksomhet. Dette er en nedgang på 18 bedrifter sammenlignet med året før. Bruttoomsetningen og sysselsettingen gikk derimot opp med henholdsvis knappe 16 og 2 prosent i samme periode. Totalt arbeidet vel 4 000 personer i gjennomsnitt i reisebyråene, og de omsatte for godt over 22 milliarder kroner brutto i 2001. Bruttoomsetning vil si hva bedriftene har fakturert sine kunder totalt.

På foretaksnivå var nedgangen på kun to foretak: fra 391 til 389. Veksten i bruttoomsetningen og sysselsettingen fra 2000 var relativt sett tilnærmet den samme som for bedriftene.

Høyere omsetning = høyere verdiskapning?

Til tross for markant omsetningsvekst for foretakene i næringsundergruppen 63.301 Reisebyråvirksomhet, økte verdiskapningen målt i bearbeidingsverdi til faktorpriser med kun 2 prosent fra 2000 til 2001. I absolutte tall er dette en endring på 26 millioner kroner. Grunnen til at verdiskapningen ikke steg mer, er at driftskostnadene økte i om lag samme takt som driftsinntektene.

Driftsinntektene for de nevnte foretakene derimot økte mer enn driftskostnadene både absolutt og relativt sett fra 2000 til 2001. Driftsinntektene økte med 0,4 milliarder kroner til 9 milliarder kroner, og driftskostnadene økte med 0,3 milliarder kroner til 8,8 milliarder kroner. Dette ga en vekst i verdiskapningen målt i bearbeidingsverdi til faktorpriser på hele 18,7 prosent.

Andel bedrifter etter sysselsettingsgruppe. 2001

Færre små bedrifter

Antallet bedrifter i alle sysselsettingsgruppene gikk ned fra 2000 til 2001. Nedgangen var størst i de minste gruppene, men næringen var fortsatt dominert av de små med tanke på antall bedrifter sammenlignet med året før. Tre av fire bedrifter hadde null til fire sysselsatte i 2001. På alle andre områder var derimot de store bedriftene dominerende. Fire av fem personer jobbet i bedrifter med flere enn fire sysselsatte, og disse bedriftene sto for nesten 84 prosent av omsetningen i næringen.

Sammenligning med tidligere år

Å sammenligne tallene på laveste næringsnivå med tidligere år har vært noe vanskelig på grunn av en relativt omfattende oppdatering av næringsplasseringene i Bedrifts- og foretaksregisteret. Forskjellene gjenspeiler derfor ikke nødvendigvis reelle endringer.

Især berører endringene næringsundergruppene 63.302 Turistkontorvirksomhet og 63.303 Reisearrangørvirksomhet, da flere enheter er blitt flyttet fra førstnevnte til sistnevnte. I hovedsak dreier det seg om små enheter. Kun variablene antall bedrifter og antall foretak i gruppen 63.303 Reisearrangørvirksomhet påvirkes derfor i betydelig grad av oppdateringen.

For næringshovedgruppen sett under ett er ikke dette noe problem, da de fleste endringene har vært innad i gruppen.

Bedrift og foretak

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Mer om dette og andre definisjoner er beskrevet i "Om statistikken".

Tabeller: