[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 7, 1996

Minst fire hundre tusen samboere


I 1995 var det minst to hundre tusen samboerpar i Norge. Samboerskap er den vanligste formen for samliv i aldersgruppen 20-29 år. I alle aldersgruppene over 30 år er ekteskap mest utbredt. Medlemmer av kristelige foreninger bor sjeldnere i samboerskap. Det viser intervjuundersøkelser Statistisk sentralbyrå har foretatt.

Tar vi en større aldersgruppe, viser det seg at hver femte i alderen 20- 44 år lever i samboerskap. Blant middelaldrende (45-59 år) er 8 prosent i samboerforhold. Kun 2 prosent av de eldre (60-79 år) velger denne samlivsformen.

Sammenlignet med 1993, som er det første året det finnes tilsvarende tall fra, er det lite endringer i andelen som er samboere. Det er imidlertid blitt en noe høyere andel samboere i aldersgruppen 45-59 år.

Menn venter lenger før de etablerer samliv
Av de i aldersgruppen 20-29 år som lever i parforhold er 55 prosent av kvinnene samboende, mens 45 prosent er gifte. De tilsvarende tall for menn er 73 og 27 prosent. Menn er vanligvis eldre enn kvinner når de etablerer samliv. Det betyr at samlivene til menn som er i 20-årene har vart kortere enn for kvinner i samme aldersgruppe. En større andel nyetablerte samliv forklarer rimeligvis at menn i 20-årsalderen oftere enn kvinner lever i samboerskap framfor ekteskap.

Usikkert hvor mange som vil gifte seg
Ekteskap er den vanligste samlivsformen i alle aldersgruppene fra 30 år og oppover. Dette samlivsmøns-teret forteller lite om utviklingen i framtiden. De eldre som i dag for det meste er gifte, var sjelden samboere i yngre år. Av dagens 50-årige kvinner, var for eksempel bare 4 prosent samboende da de var i siste halvdel av 20-årene. I dag er 33 prosent av kvinnene i denne aldersgruppen samboende.

Fire av fem har ikke vært gift
Av alle samboere har 80 prosent aldri vært gift. Av samboere under 50 år, har flertallet aldri vært gift. For eksempel har 79 prosent av alle samboende i 30-årsalderen ikke vært gift. Tallet for dem i 40-årsalderen er 53 prosent. Av samboere i 50-årsalderen, er situasjonen en helt annen. Der har sju av ti vært gift, men de er nå fraskilte, separerte, enker eller enkemenn.

Få samboende i kristelige foreninger
Personer som er medlemmer av kristelige eller religiøse foreninger er sjeldnere samboende enn de som ikke er med i slike foreninger. Kun 3 prosent av dem med slikt medlemskap er samboende. Blant dem som ikke er med i kristelige eller religiøse foreninger er 14 prosent samboende. Denne forskjellen går igjen i alle aldersgruppene.

Statistisk sentralbyrå har i 1995 gjennomført fire omnibusundersøkelser. Det er representative intervjuundersøkelser hvor til sammen 2 688 kvinner og 2 651 menn er intervjuet. Hver enkelt undersøkelse har flere oppdragsgivere og omhandler ulike temaer. Opplysninger om samboerforhold inngår i det faste settet av bakgrunnsvariable. Intervjupersonene ble spurt om de var gift, eller om de levde i noe fast forhold.

[Figur 1]

Figur 1: Andel samboende kvinner i ulike aldersgrupper i forhold til alle i samliv (gifte og samboende). Prosent


[Figur 2]

Figur 2: Andel samboende menn i ulike aldersgrupper i forhold til alle i samliv (gifte og samboende). Prosent


Ny statistikk

Samboertall ,1995.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Turid Noack, tlf. 21 09 48 60.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 7, 1996