[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 18, 1996

Nedjustert BNP-vekst også for 1994

Nye foreløpige nasjonalregnskapstall for 1994 har også medført lavere vekst i BNP regnet i faste priser. Både de nye og de tidligere publiserte tallene er utarbeidet ved hjelp av kvartalsregnskapet, og årsaken til revisjonene er dels innarbeiding av nytt basisår, og dermed nytt vektgunnlag, og dels innarbeiding av nytt tallmateriale. Etter de siste revisjonene vokste BNP med 5,1 prosent, en nedjustering på 0,6 prosentenheter. Bruttoproduktet i industrien er lite endret, mens tjenesteproduksjonen både i offentlige og private næringer er nedjustert.

Som for 1995 er veksten i den innenlandske anvendelsen revidert ned. Både konsum i husholdninger og offentlig forvaltning er justert ned 0,4 prosentenheter. Ifølge de nye nasjonalregnskapstallene vokste husholdningenes konsum med 4,4 prosent fra 1993 til 1994. I de reviderte tallene er informasjon fra forbruksundersøkelsen for husholdninger innarbeidet.

Veksten i bruttoinvesteringene i fast realkapital er derimot revidert opp fra 5,5 til 6,9 prosent. Det er investeringene i Fastlands-Norge som er revidert opp, og særlig for de tjenesteytende næringene viser nyberegningene sterkere vekst enn tidligere antatt. Lagerinvesteringene som i de første anslagene for 1994 bidrog sterkt til BNP-veksten, er klart lavere i de nye beregningene. Bruttoinvesteringer totalt er dermed nedjustert fra 9,2 prosent vekst til 8,7 prosent vekst, regnet i faste priser.

Fra 1993 til 1994 vokste eksporten regnet i faste priser med 8,2 prosent, som er en nedjustering på 0,3 pro-sentenheter. Importvolumet ble der-imot oppjustert med 0,3 prosentenheter til 6,9 prosent.

Ukens statistikk nr. 18, 1996