[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 22, 1996

Større andel av industriproduksjonen eksporteres


Bedriftene i industri og bergverksdrift eksporterte 38 prosent av vareproduksjonen i 1994, mens 24 prosent ble levert til eget fylke og 38 prosent til landet ellers. Eksportandelen var 11 prosentenheter høyere enn tilsvarende tall for 1986. Vest-Agder er det fylket som har den høyeste eksportandelen.

Blant næringsområdene var det metallindustrien som hadde høyest eks-portandel i 1994 med 85 prosent. Deretter fulgte bransjene for kjemiske råvarer, transportmidler, fiskevarer og bergverksdrift, alle med eksportandeler over 60 prosent. Sterkest lokal tilknytning hadde forlagsvirksomhet og grafisk produksjon mv. og nærings- og nytelsesmiddelindustri (utenom fiskevarene), hvor henholdsvis 58 og 42 prosent av vareleveransene gikk til eget fylke.

Lavest eksportandel i Oslo
Bedriftene i Vest-Agder hadde høyest eksportandel blant fylkene, målt til 71 prosent av vareomsetningen. Deretter fulgte Finnmark og Telemark med 63 og 61 prosent. I disse fylkene var det produksjon av henholdsvis metaller, fiskevarer og kjemiske råvarer som bidrog mest til eksporten. Lavest eksportandel ble notert for Oslo med 13 prosent. Her var det et betydelig innslag av nærings- og nytelsesmiddelindustri, forlagsvirksomhet og grafisk produksjon med liten eksport. Den lokale forankringen var sterkest i Sør-Trøndelag hvor 41 prosent av den omsatte vareproduksjonen ble levert til eget fylke.

Råvarer
For råvareinnsatsen var det mindre endringer i leveransestrukturen enn for produksjonen. 32 prosent av råvareforbruket i industri og bergverksdrift ble importert i 1994, mens 33 prosent kom fra eget fylke og 35 prosent fra landet ellers. Blant bransjene var det metallindustrien som hadde høyest importandel med 76 prosent, mens Vest-Agder skilte seg klart ut blant fylkene med en importandel på 72 prosent. Bedriftene i Nord-Trøndelag hadde størst andel leveranser fra eget fylke med 62 prosent.

Tjenester
For leveransene av tjenester (leiearbeid og reparasjonsarbeid mv. for and-re) var den lokale tilknytningen vesentlig sterkere enn for varene. 46 prosent av de utførte tjenestene i industribedriftene var i 1994 rettet mot kunder i samme fylke, mens 16 prosent ble eksportert. For forbruket av industrielle tjenester var andelen mottatt fra eget fylke 57 prosent, og fra utlandet 6 prosent. Eksportandelen av de utførte tjenestene viste markert oppgang fra 1986, mens importandelen av tjenesteinnsatsen gikk ned.

Om statistikken
Statistikken over regionale leveranser er utarbeidet som en tilleggsundersøkelse til industristatistikken for 1994. Statistikken omfatter store produksjonsbedrifter, det vil si bedrifter med normalt minst 10 sysselsatte. Hjelpeavdelinger og investeringsbedrifter er ikke med. Oppgavene er basert på utvalg som dekket nesten halvparten av de store bedriftene, og som stod for om lag tre fjerdedeler av vare- og tjenesteleveransene i disse bedriftene. For ut- og innleveransene er det i prinsippet tatt sikte på å gi en fordeling etter adressen (den fysiske beliggenheten) til henholdsvis sluttbruker og produsent. Men i noen grad vil det være fordelt etter fakturaadressen eller adressen til varehandelsbedriftene som formidlet varene.

[Figur 8]

Figur 8: Salg av egenproduserte varer etter sluttleveringsadresse. Prosent. Fylke. 1994


Ny statistikk

Regionalfordeling av salg av industrivarer og leveranse av råvarer, 1994.
Statistikken utgis i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kenneth Årdalen, tlf. 21 09 44 20, e-post: ked@ssb.no eller Jan Stensrud, tlf. 21 09 47 60, e-post: jas@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 22, 1996