Til tross for nedgangen i april, er tallet på overnattinger for 1. kvartal i år 0,8 prosent høyere enn samme kvartal i fjor.
Antall overnattinger ved norske hoteller ble redusert med
15 000 overnattinger i april 1996 i forhold til april 1995. Det er en nedgang på 2 prosent. Utenlandstrafikken var nesten uendret, så endringen skyldes nedgang i tallet på norske overnattinger.
Med unntak av Sverige, viste de største utenlandsmarkedene Danmark og Tyskland samt også innenlandsmarkedet seg som de store taperne i april. Tallet på danske overnattinger ble redusert med 15 prosent fra 28 000 i april 1995 til 24 000 overnattinger i år. Tyske overnattinger viste en nedgang på 13 prosent. Unntaket denne måned var svenskene som økte sine overnattinger med 2 prosent fra 60000 i april i fjor til 61000 i april i år. For de andre mindre nasjonalitetene spesifisert i statistikken var det store, relative økninger, som til sammen brakte tallet på utenlandske overnattinger opp til samme nivå som i april 1995.
Større kapasitet
Kapasiteten økte sammenlignet med april i fjor. Tallet på åpne bedrifter økte
for eksempel fra 1 000 i april 1995 til 1 016 i april 1996, mens tallet på
senger også viste en økning. Likevel medførte færre overnattinger paradoksalt
nok noe høyere utnytting av romkapasiteten og om lag uendret
kapasitetsutnytting for senger enn april i 1995.
Arbeidskonflikten som rammet hotellbransjen i siste del av april måned, påvirket verken tallet på bedrifter eller senger presentert i statistikken. Men nevnte stenging reduserte selvfølgelig den tilgjengelige senge- og romkapasitet som tilbys publikum.
Hvorvidt denne konflikten påvirket tallet på overnattinger, er usikkert. Trafikken ved de hoteller som ble rammet av arbeidskonflikten, kan til en viss grad ha blitt kanalisert til andre hoteller. Dette gir ikke statistikken svar på.