[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.38. 1996

Danmark og Sverige på skattetoppen


Danmark og Sverige hadde i 1995 de klart høyeste skattene som andel av bruttonasjonalprodukt, med henholdsvis 51,7 og 50,2 prosent, viser nye tall fra OECD. Finland inntar fjerdeplassen i rangeringen etter Tsjekkia. Norge fulgte først på
13. plass med 41,7 prosent, på nivå med land som Italia og
Ungarn.

Norden ligger altså høyt på lista over de OECD-landene med høyest skatt som andel av BNP. Med et gjennomsnitt på 48,2 prosent av BNP, lå Norden dermed klart høyere enn gjennomsnittet i EU og OECD. Innen EU var gjennomsnittet 40,4 prosent, mens i OECD-området var gjennomsnittet nede på 32,6 prosent.

I fem av landene, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Finland og Sverige var skattene som andel av BNP høyere enn 45 prosent. I andre enden av skalaen finner vi Australia, Japan, Mexico, Tyrkia og USA hvor skattene utgjorde mindre enn 30 prosent av BNP. I Norge lå skattene på 41,7 prosent av BNP. Dette plasserte Norge midt på lista, men betydelig høyere enn gjennomsnittet for OECD på 32,6 prosent. Derimot lå Norge nære gjennomsnittet i EU, som var 40,5 prosent. De fleste EU-landene lå over oss på rangeringen, men større land som Tyskland og Storbritannia hadde en lavere andel enn Norge med henholdsvis 39,1 og 35,2 prosent.

Skatt på inntekt og formue størst i Norden
Norden skiller seg fra OECD-landene og EU-landene ved at skatt på inntekt og formue utgjorde en større andel av skattene, mens trygde- og pensjonspremiene var lavere enn i EU og OECD. I 1995 utgjorde skatt på inntekt og formue 45,1 prosent av alle skatter i Norden, mens gjennomsnittet for EU var på 30,7 prosent og i OECD 37,9 prosent. Det er imidlertid store forskjeller innen Norden. I Danmark hadde skatt på inntekt og formue en andel på 60,6 prosent, mens den i Norge lå på 35,1 prosent. Trygde- og pensjonspremiene var i Norge på 23,5 prosent og i Danmark 3,1 prosent. Gjennomsnittet for Norden var 21,5 prosent, mens EU og OECD hadde henholdsvis 33,5 og 28,9 prosent.

Produksjonsskatter var i 1994 den største inntektsposten i Norge, Hellas, Ungarn, Island, Mexico, Polen, Portugal og Tyrkia. I Østerrike, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Spania var det trygde- og pensjonspremiene som dominerte. Skatt på inntekt og formue utgjorde den største inntektsposten i de fleste land og mer enn 50 prosent i Australia, Danmark og New Zealand.

Om statistikken
«Revenue statistics of OECD member countries» er basert på årlig rapportering fra de enkelte medlemslandene i OECD. Formålet med statistikken er å fremskaffe internasjonalt sammenlignbare data om nivå og struktur på skattene for OECD-medlemslandene.

Tallene i publikasjonen er basert på regnskapstall fra det enkelte land, og er ført etter kontantprinsippet. Klassifikasjonen av skattene er nesten identisk med den IMF (International Monetary Fund) bruker, og baserer seg også på SNA/ESA (System of National Accounts/European System of Integrated Economic Accounts) med enkelte unntak.

I tabellene finnes det både veide og uveide gjennomsnittstall. De veide tallene er laget av Statistisk sentralbyrå. Vektene som brukes baserer seg på prisjusterte BNP-tall.

[Figur 9]

Figur 9: Skatteinntekter i alt i prosent av BNP. 19951


Ny statistikk

Skattetall fra OECD, 1995.
Statistikken utgis hvert år i Ukens statistikk. Mer informasjon: Jan Gerhard Rødal, tlf. 21 09 45 24, e-post: jgr@ssb.no, eller Bjørn Astad, tlf. 21 09 45 14, e-post: bas@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr.38. 1996