Volumøkningene skyldes økt handel innen viktige varegrupper, men også at påsken i år falt i 1. kvartal, mens den i fjor var i 2. kvartal. Justert for sesongvirkning ble det eksportert 5prosent mer av tradisjonelle varer i perioden fra april til juni i år sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Importen av tradisjonelle varer økte med 2 prosent.
Norge eksporterte 15 prosent mer av tradisjonelle varer i 2.kvartal i år enn i samme periode i fjor, men prisnivået var 2 prosent lavere. Vi eksporterte mer av metaller, kjemivarer, mineraloljeprodukter og fisk. Importen økte med 14 prosent i volum.
Prisindeksen for eksporten av tradisjonelle varer viste en liten nedgang fra 98,8 i 1. kvartal til 98,6 i 2. kvartal. Samtidig økte importprisindeksen fra 101,1 til 102,8. For importen var prisnivået i 2. kvartal i år lik samme kvartal i fjor, mens prisnivået for eksporten i år lå 2 prosent lavere.
Lave priser for papir og jern
Prisnivået for eksporten av papir og papp var 16 prosent lavere enn i
2.kvartal 1996 og nær 12 prosent lavere for jern og stål. Volumet var
uendret for jern og stål i alt, men av flatvalsede varer ble det likevel
eksportert opptil 38 prosent mer, med 43 prosent høyere verdi.
Eksporten av tømmer og trelast innbrakte 21 prosent mer, først og fremst fordi det ble solgt varer som oppnådde 12 prosent høyere pris. Varer av tre (unntatt møbler) økte med 14 prosent i verdi og nær 13 prosent i volum. Møbler økte med 26 prosent i verdi og volum, mens prisnivået var uendret.
Store volumøkninger
Aluminium viser en verdiøkning på 12,5 prosent, takket være en volumøkning på
14,4 prosent. Prisnivået er litt lavere enn for samme periode i fjor, men har
steget med 7 prosent siden 1. kvartal i år.
Norge eksporterte i 2. kvartal i år mye mer nikkel, sink og kopper enn i samme tidsrom i fjor. Dette var hovedårsaken til at vi økte eksportinntektene for kopper med 43 prosent, nikkel med 39 prosent og sink med 42 prosent. For sink bidrog også en prisvekst på 27 prosent.
Eksporten av kjemiske produkter økte med 27 prosent. Det ble eksportert 48 prosent mer av plast halvfabrikata, men med 9 prosent lavere prisnivå. Vi eksporterte også mye mer av organiske kjemiske produkter, men der var eksporten særskilt lav i 2. kvartal i fjor.
En volumøkning på 13 prosent var hovedårsaken til at raffinerte mineraloljeprodukter innbrakte 14 prosent mer i eksportinntekt enn i 2. kvartal 1996.
Eksportert mengde fisk og fiskevarer var 17,3 prosent høyere enn for
2.kvartal i fjor, hvor eksporten var uvanlig lav. Prisindeksen for
eksporten av fisk og fiskevarer var 1,2prosent lavere.
Bred importøkning
Importen fordelt på vareområde viser en verdiøkning på nær 18 prosent for
maskiner og transportmidler for 2.kvartal i år sammenlignet med
tilsvarende periode i fjor. Det ble importert 7 prosent flere og 10 prosent
dyrere personbiler og stasjonsvogner.
Importvolumene etter vareområde viser at importen av tømmer/trelast og varer av tre og metall økte særlig mye. Importen av tømmer/trelast økte med 30 prosent, trevarer unntatt møbler med 35 prosent og utenlandske møbler med 28 prosent. Mens importvolumet av jern og stål i alt var uendret, økte importen betydelig for valsede produkter og andre metallvarer.
Mer og dyrere kaffe
Prisindeksen for importert kaffe økte med 50 prosent fra 1. til 2. kvartal i
år. Likevel importerte vi 19 prosent mer. Vi importerte også i alt 23 prosent
mer av drikkevarer og tobakk enn i 2. kvartal i fjor.
Figur 5: Import av tradisjonelle varer. Indeks 1988
Figur 6: Eksport av tradisjonelle varer. Indeks 1988
Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er
ikke med. Tjenestebalansen inngår i utenriksregnskapet sammen med rente- og
stønadsbalansen og vil bli publisert senere.
Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.
Månedsstatistikk over utenrikshandelen er også tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no/www fra hovedpunktene Ny statistikk eller Statistikk etter emne.
Ukens statistikk nr. 30-31, 1997