Sammenligner vi med 3. kvartal 1996 var det en prisøkning på 3,7 prosent både for tradisjonell eksport og import, mens prisindeksen for eksport var 1,8 prosent høyere når vi inkluderer råolje og naturgass.
Både prisindeksen for eksport og for import uten skip og oljeplattformer økte fra 2. til 3. kvartal med 4,0 prosent. Prisindeksen for eksport uten skip, oljeplattformer, råolje og naturgass (tradisjonell eksport) var 4,4 prosent høyere enn i 2. kvartal. Bytteforholdet med utlandet var dermed uendret når vi inkluderer eksporten av råolje og naturgass, mens det var en bedring på 0,3 prosent når vi kun ser på tradisjonelle varer.
Høye importpriser på malmer
Høyere råvarepriser trekker opp prisindeksen for import. Råvarer unntatt
brenselstoffer hadde en prisøkning fra 2. til 3. kvartal på 18 prosent. Av
disse hadde malmer og metallavfall en prisøkning på hele 33 prosent, mens
papirmasse og -avfall økte med 18 prosent. Gjennomsnittlig importpris for
gruppen matvarer, drikkevarer og tobakk økte med 5 prosent, og importprisen for
bearbeidde varer steg med 3 prosent.
For eksporten var prisøkningen i 3. kvartal størst for varegruppen matvarer, drikkevarer og tobakk. Det var prisindeksen for meierivarer og egg som steg mest og ble 10 prosent høyere enn i 2. kvartal. For den viktige eks-portvaren fisk var det en prisøkning på 6,0 prosent fra 2. til 3. kvartal. Eks-portvolumet av fisk er noe lavere enn i 2. kvartal, men omtrent uendret i forhold til 3. kvartal 1996.
Eksportprisindeksen for råvarer unntatt brenselstoffer var 3,7 prosent høyere enn i 2. kvartal. For brenselstoffer var den 3,9 prosent høyere, og for bearbeidde varer var den 3,1 prosent høyere.
Sosongjustert
Sesongjustert volumindeks for eks-porten var 1,0 prosent lavere i 3. kvartal
enn i kvartalet før. Ser vi bort fra råolje og naturgass, var det imidlertid en
volumøkning på 1,3 prosent. Sesongjustert volumindeks for importen var 0,4
prosent høyere enn i 2. kvartal.
Mer informasjon: Lars A. Lunde, tlf. 21 09 47 08, e-post:
lal@ssb.no.