[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 50, 1997

Finansinstitusjoner, 3. kvartal 1997:

Utlånsveksten fra bankene avtar


Norske finansinstitusjoners utlån til publikum økte med 21 milliarder kroner i løpet av 3. kvartal. Økningen er imidlertid bare halvparten så stor som i 2. kvartal. Utlånene utgjør nå totalt 978 milliarder kroner.
Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor har de totale utlånene økt med 93 milliarder kroner, eller 11 prosent. Det er bankene som står for mesteparten av utlånsveksten, med en økning på 28 milliarder, eller 4 prosent. Likevel er økningen markant svakere enn kvartalet før, da den var på 6 prosent.

Mindre lån fra forsikringsselskapene
Både finansieringsforetakene og de statlige låneinstituttene hadde en beskjeden utlånsøkning og lånte hver ut 2 milliarder kroner mer. Forsikringsselskapenes utlån ble i perioden redusert med hele 11 milliarder kroner, til tross for en økning i forvaltningskapitalen på 7 milliarder. Dette har imidlertid sammenheng med at en forretningsbank overtok utlånsporteføljen til et av livsforsikringsselskapene på om lag 9 milliarder kroner. Bankene har på bakgrunn av dette økt sine markedsandeler på utlån til publikum, til tross for en svakere utlånsvekst i dette kvartalet.

Bankenes markedsandel var ved utgangen av 3. kvartal på 68 prosent. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor har bankene økt sine markedsandeler med 4 prosentpoeng. Forsikringsselskapene har hatt en reduksjon på 2 prosentpoeng over samme periode, og deres andel av utlån til publikum utgjør nå bare 4 prosent.

Økt forvaltningskapital
Samlet forvaltningskapital i finans-institusjonene har økt med 15 prosent det siste året, og utgjorde 1 996 milliarder kroner ved utgangen av 3. kvartal 1997. Norges Bank har i denne perioden hatt den relativt største økningen, hvor forvaltningskapitalen har økt med hele 42 prosent. Dette har sammenheng med den sterke økningen i statens petroleumsfond. Forvaltningskapitalen i bankene har i samme periode økt med 15 prosent, og veksten kan i hovedsak tilskrives økte utlån.

Høyere renter
Den gjennomsnittlige utlånsrenten i banker, kredittforetak og livsforsik-ringsselskaper økte i løpet av 3. kvartal, etter å ha vist en fallende tendens hvert kvartal siden slutten av 1994. I forretningsbanker og sparebanker var utlånsrenten på henholdsvis 6,0 og 6, 1 prosent. For begge var det en økning på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med forrige kvartal. Gjennomsnittlige innskuddsrenter har også økt omtrent like mye som utlånsrentene, og er på 2,8 prosent i både forretnings- og sparebanker. Bare i de statlige låneinstituttene har gjennomsnittlig utlånsrente falt, og er nå nede i 4,1 prosent.

Om statistikken
Publikum: Kommuner, ikke-finansielle foretak og husholdninger.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har fra og med 1. kvartal 1996 gått over til å presentere kvartalstall for finansinstitusjonene. Endringen i publiseringsform og hyppighet har bakgrunn i at Norges Bank fra 1. januar 1996 tok over arbeidet med innhenting av detaljerte regnskapstall for private og offentlige banker, kredittforetak og finansieringsselskaper. I den offisielle kvartalsstatistikken er grupperingen av finansinstitusjonene basert på EUs standard for næringsgruppering NACE. Statlige låneinstitutter grupperes i NACE sammen med finansieringsforetak. I kvartalsstatistikken er det imidlertid gitt separate tall for de statlige låneinstituttene med bakgrunn i deres sterke posisjon på lånemarkedet.

[Figur 7]

Figur 7: Finansinstitusjoner. Gjennomsnittlig rente på utlån. Prosent p.a.


Tabeller

* Tabell 10-1: Forvaltningskapital og utlån til publikum fra finansinstitusjoner. Milliarder kroner

* Tabell 10-2: Finansinstitusjoner. Balanse, etter finansobjekt. 30.09.1996. Millioner kroner



Ny statistikk

Finansinstitusjoner, 3. kvartal 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i Bank- og kredittstatistikk. Aktuelle tall. Mer informasjon: Ole Marius Tiedemann, tlf. 21 09 44 68, e-post: omt@ssb.no, eller Kjell Hammer, tlf. 21 09 45 13, e-post: klh@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 50, 1997