[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1999

Utenrikshandelen med varer, februar 1999:

Fortsatt lav eksport


Norge eksporterte i februar varer for 22,8 milliarder kroner. Eksportverdien var 2,1 milliarder lavere enn for februar 1998. Dette skyldes først og fremst at råoljeeksporten bare innbrakte 6,0 milliarder kroner, eller 1,6 milliarder mindre enn i samme måned i fjor.
Samtidig ble det i februar i år importert varer for 20,5 milliarder kroner, en nedgang på 0,7 milliard. Dermed ga utenrikshandelen med varer i februar et overskudd på 2,3 milliarder kroner, eksklusiv skip og oljeplattformer.

For perioden fra desember til feb-ruar viser de sesongjusterte tallene for tradisjonelle varer en nedgang på 5,8 prosent for importen og 4,8 prosent for eksporten sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Fra januar til februar viser imidlertid de sesongjusterte tallene at importen økte med 6,0 prosent, mens eksporten økte med 1,9 prosent.

Vi importerte først og fremst mer av telekommunikasjonsutstyr, herunder mobiltelefoner. Vi økte dessuten importen av industrimaskiner, elektriske maskiner og apparater samt forskjellige ferdigvarer. Økningen for ferdigvarer gjaldt militærutstyr.

Varebalansen
I løpet av de to første månedene i år eksporterte vi varer utenom skip og plattformer for 45,8 milliarder kroner, en nedgang på 14,2 prosent i forhold til samme periode i fjor. Importen utgjorde 38,6 milliarder, en nedgang på 7,7 prosent. Overskuddet på handelsbalansen med varer utenom skip og oljeplattformer ble redusert fra 11,5 til 7,2 milliarder kroner.

Tradisjonelle varer
Eksporten av tradisjonelle varer utgjorde 14,0 milliarder kroner i feb-ruar og 27,8 milliarder i årets to første måneder. Dette er henholdsvis 6,7 og 9,1 prosent mindre enn i samme perioder i fjor.

Lavere eksport til Tyskland og Danmark
Norge har hittil i år eksportert tradisjonelle varer til EU for i alt 20,1 milliarder kroner. Dette er 9,5 prosent lavere enn samme periode i fjor. Vår eksport til Tyskland utgjorde 3,1 milliarder kroner og til Danmark 2,2 milliarder, for hvert av landene en nedgang på 17,2 prosent. For raffinerte mineraloljeprodukter var eksporten 86 prosent lavere til Tyskland og 59 prosent lavere til Danmark. Til Tyskland ble dessuten eksporten av treforedlingsprodukter, kjemiske produkter og metaller redusert med henholdsvis 28,5, 21,8 og 15,2 prosent, mens vi økte maskineksporten dit med 26,2 prosent. Eksporten til Storbritannia beløp seg til 3,7 milliarder kroner, en nedgang på 10,4 prosent. Dette skyldtes lavere eksport av maskiner, kjemiske produkter og fisk samt mineraloljeprodukter.

Om statistikken
Alle tallene gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i utenriksregnskapet sammen med rente- og stønadsbalansen og vil bli publisert senere. Tallene for skip og plattformer inngår i tabellvedlegget, men er på dette tidspunkt ufullstendige. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, rå-olje og naturgass. SITC: Internasjonal statistikkinndeling av varer i utenrikshandelen (FNs Standard. International Trade Classification).

Viktige varegrupper
Varegruppene er identiske med avgrensningene som benyttes blant annet i det månedlige vedlegget Konjunkturindikatorer for Norge: Fisk og fiskevarer SITC-gruppe 03. Treforedlingsprodukter SITC-gruppene 25 og 64. Kjemiske produkter SITC-gruppe 5. Metaller i hovedsak SITC-gruppene 67 og 68. Verkstedprodukter avgrenses særskilt. Trendseriene er dannet etter sesongjustering med metoden X11-Arima (Statistics Canada). Trend for de seneste måneder vil være usikker og må tolkes med varsomhet.

[Figur 16]

Figur 16: Eksport. Tradisjonelle varer, viktige varegrupper. Trendserier. Januar 1995-februar 1999. Millioner kroner


Ny statistikk
Utenrikshandelen med varer, februar 1999.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen, og er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no/ . Detaljerte tall er også tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: nne.Berit.Dahle@ssb.no, tlf. 21 09 47 10.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 11, 1999 [an error occurred while processing this directive]