Utdanning

Færre sivilingeniører

Publisert:

Fra 1986/87 økte antallet uteksaminerte sivilingeniører kraftig fram til 1995/96. Deretter sank antallet med 500 fram til 1998/99; en nedgang på 29 prosent. Samtidig har også oppslutningen om andre natur-, real- og tekniske fag sunket kraftig i forhold til oppslutningen om andre fagfelt.

Les ny utgivelse av Aktuell utdanningsstatistikk .

Større oppslutning om de fleste fagfelt

Oppslutningen om ulike fagfelt har stort sett holdt seg stabil i perioden 1986/87 til 1998/99. Bortsett fra 'Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag' har det ikke vært store endringer i andelen uteksaminerte kandidater på de ulike fagfeltene. To fag har opplevd nedgang. Dette er som nevnt 'Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag' ,som har hatt en nedgang på 11,6 prosentpoeng, og 'Samferdsels- og sikkerhetsfag og andre servicefag' som har hatt en nedgang på 1,4 prosentpoeng. Alle andre fagfelt har opplevd økning.

'økonomiske og administrative fag' er det fagfeltet som har hatt størst økning, fra en andel av det totale antallet uteksaminerte kandidater på 11,6 prosent i 1986/87 til 16,1 prosent i 1998/99.

Verdt å merke seg er også at det blir uteksaminert stadig flere fra fagfeltet 'Lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk'. De senere årene har det stadig vært tale om rekrutteringssvikt til læreryrket, men det ser ikke ut til å komme av mangel på uteksaminerte kandidater. Problemet kan snarere være at de med en slik type utdannelse finner seg andre typer jobber.

Selv om andelen innen 'Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag' har sunket temmelig mye, ser det ikke ut til at det er noen bestemte fagfelt som har blitt favorisert på bekostning av dette fagfeltet. Mens 'Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag' var det fagfeltet som hadde størst andel av det totale antallet uteksaminerte kandidater i de fleste av årene, er det nå 'Helse-, Sosial- og idrettsfag' som er det største fagfeltet. Dette fagfeltet har hatt størst oppslutning de to siste årene.

Tradisjonell kjønnsfordeling

Allerede i 1986/87 var det et flertall kvinner (50,4 prosent) blant de uteksaminerte kandidatene, og denne andelen har økt gjennom hele perioden, til om lag 59 prosent i 1998/99. På tross av dette, er det kun et fagfelt som har gått fra å være manns- til kvinnedominert i løpet av disse årene, nemlig 'Samfunnsfag og juridiske fag'. I 1986/87 var det 43 prosent kvinner som fullførte en slik utdanning. I 1998/99 var det 54,2 prosent.

Videre kan det også fastslås at fagfelt som tradisjonelt har vært mannsdominert, fortsatt er det, selv om mennenes dominans ikke lenger er så stor som tidligere. 'Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag', 'Primærnæringsfag', 'økonomiske og administrative fag' og 'Samferdsels- og sikkerhetsfag og andre servicefag' har ennå flere uteksaminerte mannlige enn kvinnelige kandidater.

Kvinnene er også fortsatt klart dominerende innenfor fagfelt som tradisjonelt har vært populært blant kvinner; 'Lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk' og 'Helse-, sosial- og idrettsfag'.

Kun et fagfelt har tilnærmet jevn fordeling. Det er 'økonomiske og administrative fag, hvor det skoleåret 1998/99 ble uteksaminert 51,7 prosent menn og 48,3 prosent kvinner.

Det er altså ennå klare forskjeller på kvinner og menns valg av utdanning, men kvinnene er i ferd med å ta over en del fagfelt, samtidig med at de vinner stadig mer terreng innenfor fagfelt som tidligere har vært klart mannsdominerte. På den andre siden har andelen menn i forhold til andelen kvinner økt svakt innenfor bare et fagfelt. Det er 'Lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk, hvor mennene har økt fra 18,6 prosent til 19 prosent.

Fremgang for humaniora og samfunnsfag, tilbakegang for realfag

Antallet personer som fullførte et hovedfag innen samfunnsfag eller humaniora økte kraftig i løpet av den perioden vi her ser på. I 1986/87 ble det uteksaminert 442 hovedfags-kandidater innen samfunnsvitenskapelige fag, og 404 innen humaniorafag. I 1998/99 var de tilsvarende tallene 862 og 720. Altså en økning på nesten 100 prosent; til sammenlikning var økningen i det totale antallet fullførte hovedfag ca. 25 prosent.

Tallet på hovedfagskandidater innenfor real- og naturfag holdt seg forholdsvis stabil, perioden sett under ett, men opplevde til dels store svingninger år om annet. Ingeniørfagene opplevde sterk vekst i begynnelsen og midten av tidsperioden, men det er en klar nedadgående tendens i tidsperiodens tre siste år. Særlig oppsiktsvekkende er det at det har blitt uteksaminert langt færre sivilingeniører de siste tre årene.

1 Personer som har fullført minimum Cand. mag -grad på universitet, eller minimum toårig høgskoleutdanning som gir rett på tittel.

Kontakt