Rapporter 2008/16
Studiepoeng, grader på normert tid og arbeidsmarkedsutfall
Resultatindikatorer i høyere utdanning
Formålet med denne rapporten er å drøfte ulike resultatindikatorer for høyere utdanningsinstitusjoner i Norge, som kan beregnes ut fra data som er tilgjengelige på institusjonsnivå. Spørsmålet er hvorvidt disse resultatindikatorene – eller mer presist forskjeller i resultatindikatorer mellom utdanningsinstitusjoner – sier noe om faktiske forskjeller mellom institusjonene i forhold til i hvilken grad de bidrar til studentenes læringsutbytte.
Det er særlig tre forhold som gjør at dette ikke nødvendigvis er tilfelle. For det første vil resultatforskjeller mellom utdanningsinstitusjoner kunne reflektere at de har ulike forutsetninger med hensyn til sammensetningen av studentmassen. Dersom resultater på individnivå er sterkt avhengig av studentenes forutsetninger og bakgrunn, og det er en systematisk "sortering" av studenter med hensyn til disse kjennetegnene til ulike utdanningsinstitusjoner, vil resultatforskjeller mellom institusjonene delvis reflektere studentsammensetningen. For det andre er en del av resultatmålene som benyttes delvis under institusjonenes egen kontroll. For eksempel er karaktersetting, herunder beslutningen om å gi studenten bestått eller ikke bestått, for en stor del under institusjonenes egen kontroll. Etter innføringen av Kvalitetsreformen i høyere utdanning, har kravet om ekstern sensor ved eksamen blitt svekket. Dette kan medføre at samme prestasjon kan bli bedømt ulikt på tvers av institusjoner og over tid. I den grad det er systematiske forskjeller mellom utdanningsinstitusjonene i karakterpraksis, vil resultatmål som baserer seg på karaktersetting (merk at dette inkluderer indikatorer som studiepoeng pr. student og andel grader fullført på normert tid) ikke gi et korrekt bilde av forskjeller i kunnskapsproduksjonen mellom institusjonene. For det tredje er det slik at høyere utdanningsinstitusjoner i Norge er nokså heterogene med hensyn til hva slags utdanninger og fagkombinasjoner som tilbys. I den grad det er store forskjeller mellom fagområder knyttet til hvordan en gitt prestasjon slår ut i de resultatmålene man benytter, vil indikatorer som ikke tar hensyn til denne heterogeniteten kunne gi et misvisende bilde av resultatforskjeller mellom institusjonene.
Prosjektstøtte: Denne rapporten er en del av StatRes-prosjektet, finansiert av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.
Om publikasjonen
- Tittel
-
Resultatindikatorer i høyere utdanning. Studiepoeng, grader på normert tid og arbeidsmarkedsutfall
- Ansvarlige
-
Jon Hernes Fiva, Torbjørn Hægeland
- Serie og -nummer
-
Rapporter 2008/16
- Utgiver
-
Statistisk sentralbyrå
- Emne
-
Høyere utdanning
- ISBN (elektronisk)
-
978-82-537-7368-1
- ISBN (trykt)
-
978-82-537-7367-4
- ISSN
-
0806-2056
- Antall sider
-
43
- Målform
-
Bokmål
- Om Rapporter
-
I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste