13652_not-searchable
/utdanning/statistikker/kontantstotte/hvert-2-aar
13652
Stor oppslutning om barnehager
statistikk
2003-05-09T10:00:00.000Z
Utdanning;Sosiale forhold og kriminalitet
no
kontantstotte, Barnetilsynsordninger (opphørt), barnepass, tilsynsordninger (for eksempel barnehage, dagmamma, barnepark), kontantstøtteTrygd og stønad, Barnehager, Utdanning, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Barnetilsynsordninger (opphørt)2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stor oppslutning om barnehager

Barnehage er en hovedtilsynsordning som svært mange benytter og foretrekker. Dette viser resultatene fra rapporten " Barnefamiliers tilsynsordninger, yrkesdeltakelse og bruk av kontantstøtte våren 2002 ".

Våren 2002 gjennomførte Statistisk sentralbyrå en undersøkelse om barnefamiliers tilsynsordninger, yrkesdeltakelse og bruk av kontantstøtte. Rapporten som nå foreligger gir en beskrivelse av barnefamiliers atferd, valg og holdninger på arenaer som berøres av innføringen av kontantstøtte. I tillegg gir rapporten en bred oversikt over bruk av, og ønsker om, ulike tilsynsordninger for barn, med særlig vekt på barnehagetilbudet.

Barn i ulike aldersgrupper, etter hovedtilsynsordning på dagtid. Prosent

Barn i ulike aldersgrupper, etter mødres valg av hovedtilsynsordning for dem, dersom de kunne velge fritt, uavhengig av pris på dagtid. Prosent

Nesten tre av fire barn i kontantstøttealder, 1-2 år, mottar kontantstøtte. Å benytte tilbudet om kontantstøtte er altså svært utbredt.

Av alle barn i kontantstøttealder er det 33 prosent som i hovedsak passes i barnehage, mens det tilsvarende gjelder for 72 prosent av 3-5-åringene. Når vi ser på aldersgruppen 1-5 år under ett, er barnehage den mest brukte hovedtilsynsordningen. 44 prosent av barna i kontantstøttealder passes i hovedsak av foreldrene, mens dette gjelder kun 16 prosent av barna i alderen 3-5 år. Dagmamma eller praktikant er generelt en lite brukt hovedtilsynsordning.

Foretrekker barnehage

Når mødre ble spurt om hvilken tilsynsordning de ville foretrekke dersom de kunne velge fritt, uavhengig av pris og tilgjengelighet, svarte mødrene til 48 prosent av barna i kontantstøttealder at de ville foretrekke barnehage. For hele 68 prosent av 3-5-åringene ville barnehage blitt valgt hvis man kunne velge fritt. Uansett faktisk hovedtilsynsordning på intervjutidspunktet, er barnehage en hovedtilsynsordning som svært mange foretrekker, også blant de som passes av foreldre eller dagmamma/praktikant. I tillegg er det relativt mange som ville foretrekke barnehage i kombinasjon med andre tilsynsordninger.

Barn i kontantstøttealder som mødre foretrekker barnehageplass for eller har søkt om barnehageplass for høsten 2002, etter ønske om ukentlig oppholdstid i barnehagen. Prosent

Barn 3-5 år som mødre foretrekker barnehageplass for eller har søkt om barnehageplass for høsten 2002, etter ønske om ukentlig oppholdstid i barnehagen. Prosent

Blant barn som mødre foretrekker barnehageplass for eller har søkt om barnehageplass for, er det en høyere andel som er ønsket i lang deltidsbarnehageplass (17-32 timer i uken) enn i en heltidsplass. Både for barn i kontantstøttealder og for 3-5-åringer, ønskes det ofte lang deltidsplass i form av en eller flere dager fri i uken, eventuelt i kombinasjon med kortere daglig oppholdstid.

Mer i rapporten

Vi viser til rapporten for flere resultater fra undersøkelsen, blant annet årsaker til at man ikke søker barnehage, trivsel i barnehagen og kvaliteten på barnehagetilbudet. Rapporten er delt inn i 6 kapitler og omfatter også bruk av kontantstøtte, holdninger til ulike tiltak for barnefamilier, arbeidsdelingen i hjemmet, mødre og fedres yrkesaktivitet og vurdering av arbeidstiden.

Tabeller: