Import av julevarer, november 2010

Julestjerner og fyrverkeri til himmels

Publisert:

Årets juleimport tyder på at vi har mye å glede oss til, både i form av pynt, harde pakker, mat og fyrverkeri. Men vi holder ikke alt for oss selv - julevarer fra Norge blir også sendt ut i verden.

Nordmenn er svært glade i å pynte til jul, og vi har i perioden januar-november 2010 importert 3 100 tonn julepynt og juletrebelysning. Dette nærmer seg 50 ganger mer enn for 50 år siden, da vi kun tok inn 68 tonn pynt. Før i tiden laget man sin egen julepynt, og den pynten som ble innført til Norge, kom hovedsakelig fra øst-Tyskland. Pynt-importen tok først av sent på 80-tallet. Mest julepynt får vi i dag fra Kina. Stearinlys hører generelt vinteren til, men vi har spesielt behov for å lyse opp hjemmene våre rundt jul. Vi har tatt inn i underkant av fem kilo stearinlys per person til og med november i år.

Juleblomster, spesielt julestjerner, er igjen i vinden, og vi har i juli og august i år fått inn dobbelt så mange blomsterstiklinger til norske gartnerier som i de to sommermånedene i fjor. Stiklingene plantes om sommeren, slik at blomstene blir klare til jul. Størstedelen av juleblomstene blir importert fra Danmark, Uganda og Etiopia.

2 800 tonn sukker til julebaksten

De syv slag bør nå snart være i boks. I tillegg til basisvarer som mel, smør og egg trenger man sukker og krydder for å oppnå topp resultat. årets novemberimport ga oss blant annet om lag 2 800 tonn sukker, 450 tonn mandler og 14 tonn kanel å bake med.

Man kommer heller ikke utenom klementiner når det gjelder julekos. Importen er rekordhøy i november i år - den har økt med 22 prosent siden 2009. Vi kan dermed spise 1,6 kg hver av C-vitaminbombene. Videre ligger det an til at vi kan spise mer dadler, men mindre nøtter, dersom man sammenligner med novembertall fra i fjor.

Når julekvelden kommer

Det er ikke bare hjemmene som skal pyntes, vi må også selv ta finstasen på. I november i år fikk vi inn 240 000 nye slips samt 317 000 sjal og halstørklær. Noe av dette vil nok også havne under juletreet som myke gaver. Likevel, sjansene for å få store, harde pakker ser også i år ut til å være store. Vi har aldri før tatt inn så mange bærbare PC-er som i årets ellevte måned, nærmere 110 000 stykker. Innenfor TV av typen LCD og plasma ser man en liten økning for de største versjonene, over 27 tommer. Importen av mobiltelefoner og digitalkameraer har holdt seg noenlunde stabil i månedene før jul.

Hvilke julevarer eksporterer vi?

Julen er tiden for å dele, og gode norske juleprodukter har også interesse for andre enn nordmenn. Vi sender hvert år blant annet akevitt, juletrær og klippfisk ut i verden. Eksporten av akevitt har hittil i år økt med over 77 000 liter sammenlignet med samme periode i fjor, og mest skjenkes til Tyskland, Danmark og Sverige. Norske juletrær er etter hvert også blitt ettertraktet i utlandet, selv om vi generelt importerer mer enn vi sender ut. I fjor eksporterte vi totalt nesten 95 000 trær, mens vi i år foreløpig ligger noe lavere, med kun 55 000 ved utgangen av november. Dette skyldes hovedsakelig en kald norsk vinter som har gått ut over avlingen. Flest norske trær havner i danske, tyske og britiske hjem. Norsk klippfisk av torsk og sei brukes tradisjonelt som julemat sørover i Europa og i Sør-Amerika. Mest går til Portugal, Brasil, Italia og Frankrike i juletiden. I november 2010 utgjorde eksporten til Portugal i snitt nesten 0,3 kg klippfisk av torsk per portugiser.

Kruttsterk finale

året avsluttes med et smell. Fyrverkeriimporten har tatt seg opp igjen etter nedgangen de siste to årene. Importreduksjonen har trolig sammenheng med forbudet mot raketter med styrepinner som kom i 2008. Hittil i år har vi importert fyrverkeri for 35,2 millioner kroner, noe som tilsvarer 7 kroner per nordmann. Dette er en oppgang på nesten 70 prosent fra i fjor. Det ser dermed ut til at det blir en festlig og fargerik slutt på 2010.

Mer informasjon

Opplysningstjenesten for utenrikshandel

Telefon: 21 09 47 53

Kontakt