15928_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/diu/aar
15928
Direkteinvesteringene i utlandet økte
statistikk
2005-11-04T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
diu, Direkteinvesteringer i utlandet, beholdningerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer i utlandet, beholdninger1998-2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Direkteinvesteringene i utlandet økte

Ved utgangen av 2003 utgjorde beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet 553 milliarder kroner mot 504,8 mrd i 2002. I overkant av 60 prosent av investeringene er gjort i EU-land. Norske foretak innenfor næringsområdene utvinning av råolje og naturgass samt industri og bergverksdrift dominerte blant investorene, med en andel på nesten 69 prosent av de samlede investeringene.

Etter et år med stagnasjon viste de direkte investeringene i utlandet i 2003 igjen sterk vekst. Den største økningen fant sted i Sverige, Danmark, Singapore og Belgia fra 2002 til 2003.

Direkteinvesteringer i utlandet, fordeling utvalgte land. 1998-2003. Millioner kroner

Norsk andel av egenkapitalen i de utenlandske selskapene utgjorde 522,7 milliarder kroner ved utgangen av 2003. De norske investorenes netto lånefordringer på de utenlandske selskapene utgjorde 30,4 milliarder kroner.

Over 80 prosent av norsk investert kapital i utlandet var ved utgangen av 2003 plassert i Europa og Nord-Amerika. De enkeltlandene som dominerer blant norske investorer var i første rekke Sverige, Storbritannia, USA, Danmark, Nederland, Canada og Tyskland, men norske selskaper investerte stort også i andre land, i hovedsak i OECD-området.

Avkastningen

Avkastning på norsk direkte investert kapital i utlandet er definert som norsk andel av reinvestert fortjeneste i tillegg til utdelt utbytte og netto renteinntekter. Reinvestert fortjeneste er den delen av fortjenesten som ikke deles ut som utbytte, men som tilbakeføres til selskapet. Norske investorers samlede avkastning slik den her er beregnet utgjorde 21 milliarder kroner i 2003.

Tallmaterialet

Tallmaterialet bygger primært på Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Denne omfatter regnskapsopplysninger om de utenlandske selskapene hvor norsk investor har en direkte eierandel på over 10 prosent. Videre omfatter den utenlandske selskaper hvor norsk investor har en indirekte eierandel på minst 50 prosent. Vi gjør oppmerksom på at Petroleumfondets investeringer i aksjer ikke er med i tallene (fordi andelen der aldri overstiger 10 prosent med nåværende forvaltningsregler).Tallene er en videreføring av Norges Banks statistikk på området som går tilbake til 1988. Anslagene som tidligere er publisert for årene 1999, 2000, 2001 og 2002, er revidert. Populasjonen er betydelig utvidet ved at opplysninger fra Regnskapsregisteret i Brønnøysund, fra Finanstellingen i SSB og fra Valutastatistikken i Norges Bank er benyttet, samt at disse kildene er blitt brukt til kvalitetskontroll av utenlandsoppgavene.

Regnskapstallene

Regnskapstallene representerer bokførte verdier i de utenlandske selskapene, som i noen tilfeller kan avvike vesentlig fra kjøpsverdi og markedsverdi. I tabellene er tallene for investert kapital i direkte og indirekte eide selskaper slått sammen. Dette medfører at investert kapital i utlandet blir estimert noe høyere enn dersom konsoliderte regnskapstall for konsernspissen i utlandet ble benyttet.

Se også: http://www.norges-bank.no/stat/historiske_data/no/

Tabeller: