Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Rekordhøye nettofordringer overfor utlandet
Norges fordringer overfor utlandet har økt vesentlig mer enn gjelden det siste året. Norges nettofordringer overfor utlandet økte dermed med 35 prosent i fjor, til 1 654 milliarder kroner. I 2008 utgjorde nettofordringene 65 prosent av BNP, mens de i 2007 utgjorde 54 prosent.
Fordringene overfor utlandet økte fra 5 479 milliarder kroner i 2007 til 6 441 milliarder kroner i 2008. Det meste av dette var plassert som porteføljeinvesteringer i utenlandske obligasjoner, aksjer og verdipapirfondsandeler. Beholdningen av utenlandske obligasjoner økte med hele 39 prosent, til 2 236 milliarder kroner ved utgangen av 2008. Beholdningsøkningen skyldes obligasjonskjøp fra Statens pensjonsfond - Utland og svekkelse av kronekursen. Disse forholdene påvirket også beholdningen av utenlandske aksjer, men her ble den positive effekten motvirket av fall i børskursene. Det er også betydelige beholdninger i ”andre investeringer” - hele 1 383 milliarder kroner - som i hovedsak omfatter lån, bankinnskudd og varekreditter. Disse investeringene økte med beskjedne 2 prosent i løpet av 2008.
Økt obligasjonsgjeld og redusert aksjegjeld
Norges gjeld overfor utlandet økte fra 4 256 milliarder kroner i 2007 til 4 787 milliarder kroner i 2008. Veksten var størst for obligasjonsgjeld, som økte med 40 prosent til 1 439 milliarder kroner. Denne veksten skyldes særlig svekket kronekurs, men også økte obligasjonslån i finansinstitusjonene. Aksjegjelden ble derimot redusert med hele 61 prosent, noe som skyldes det sterke fallet i børskursene. Størst gjeld har Norge innenfor gruppen ”andre investeringer” (2 335 milliarder kroner), som hovedsakelig består av innskudd, lån og varekreditter. Økningen var her på 31 prosent, og veksten var størst for innskudd.
Rekordhøye nettofordringer
Nettofordringene overfor utlandet økte fra 1 224 milliarder kroner ved utgangen av 2007, til 1 654 milliarder kroner ved utgangen av 2008, en vekst på hele 35 prosent.
Om internasjonal investeringsposisjonInternasjonal investeringsposisjon (IIP) viser Norges beholdninger av fordringer og gjeld overfor utlandet. IIP ble introdusert på midten av 1990-tallet i regi av Det internasjonale valutafondet (IMF) som en av flere statistikker for å bedre kvaliteten og tilgjengeligheten på internasjonal økonomisk statistikk. Statistikken er basert på samme prinsipper og definisjoner som utenriksregnskapet. Det betyr at beholdningene i IIP i prinsippet skal være konsistente med transaksjonene og omvurderingene i utenriksregnskapet (UR). Noe ulik kildebruk og produksjonsprosess kan imidlertid gi avvik. I likhet med UR er IIP primært delt inn etter funksjon, dvs. direkteinvesteringer, porteføljeinvesteringer, andre investeringer og internasjonale reserver. I internasjonal investeringsposisjon (IIP) og utenriksregnskapet (UR) benyttes retningsprinsippet (iht. Balance of Payments Manual) for utlån/lån knyttet til direkte investeringer. Retningsprinsippet innebærer at lån/utlån mellom direkte investor (f.eks. morselskap) og investeringsenhet (f.eks. datterselskap) nettoføres. En rekke av IMFs medlemsland publiserer i dag tall for internasjonal investeringsposisjon. Det er mulig å se de enkelte landenes tall ved å gå inn på http://www.imf.org/ |
Tabeller:
Statistikken publiseres nå som Utenriksregnskap.
Tilleggsinformasjon
Internasjonal investeringsposisjon (IIP) viser Norges beholdninger av fordringer og gjeld overfor utlandet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42