Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Sterk økning i nettofordringer mot utlandet
Norges nettofordringer overfor utlandet utgjorde 79 prosent av BNP ved utgangen av 2009. I 2008 var tilsvarende andel 61 prosent. Nettofordringene økte fra 1 537 milliarder kroner i 2008 til 1 889 milliarder i 2009. BNP ble samtidig redusert fra 2 517 til 2 381 milliarder kroner.
Norges fordringer overfor utlandet var 6 127 milliarder kroner ved utgangen av 2009. Dette tilsvarer en reduksjon på 5 prosent fra 2008. Det var en betydelig økning i porteføljeaksjer på 44 prosent. Dette skyldes både kursoppgang i det internasjonale aksjemarkedet og store nettokjøp i 2009. Denne økningen ble imidlertid mer enn utjevnet av en reduksjon i obligasjoner, ”andre investeringer” og internasjonale reserver på henholdsvis 24, 21 og 32 prosent. En vesentlig del av nedgangen skyldes at Statens pensjonsfond utland og Norges Bank reduserte obligasjonsbeholdningen og internasjonale reserver fra 2008 til 2009.
Redusert gjeld overfor utlandet
Norges gjeld overfor utlandet var 4 238 milliarder kroner ved utgangen av 2009. Dette tilsvarer en reduksjon på 13 prosent fra 2008. Det var en betydelig vekst i porteføljeaksjene i 2009, tilsvarende 55 prosent. Dette kan hovedsakelig forklares med kursoppgang i det norske aksjemarkedet. Imidlertid utgjorde nedgangen i obligasjoner, på 11 prosent, og reduksjonen i ”andre investeringer”, på 30 prosent, til sammen mer i forhold til total gjeld. Norge har for første gang siden 1998 - da vi startet denne statistikken - mer gjeld i porteføljeinvesteringer enn i ”andre investeringer”. Dette innebærer at vi har mer gjeld i aksjer og obligasjoner enn i lån, bankinnskudd og varekreditter.
Rekordhøye nettofordringer
Nettofordringene overfor utlandet økte fra 1 535 milliarder kroner ved utgangen av 2008 til 1 889 milliarder kroner ved utgangen av 2009, det vil si en vekst på 23 prosent.
Andre investeringer omfatter i hovedsak lån, bankinnskudd og varekreditter. |
Om internasjonal investeringsposisjonInternasjonal investeringsposisjon (IIP) viser Norges beholdninger av fordringer og gjeld overfor utlandet. IIP ble introdusert på midten av 1990-tallet i regi av Det internasjonale valutafondet (IMF) som én av flere statistikker for å bedre kvaliteten og tilgjengeligheten på internasjonal økonomisk statistikk. Statistikken er basert på samme prinsipper og definisjoner som utenriksregnskapet. Det betyr at beholdningene i IIP i prinsippet skal være konsistente med transaksjonene og omvurderingene i utenriksregnskapet (UR). Noe ulik kildebruk og produksjonsprosess kan imidlertid gi avvik. I likhet med UR er IIP primært delt inn etter funksjon, det vil si direkteinvesteringer, porteføljeinvesteringer, andre investeringer og internasjonale reserver. I internasjonal investeringsposisjon (IIP) og utenriksregnskapet (UR) benyttes retningsprinsippet (i henhold til Balance of Payments Manual) for utlån/lån knyttet til direkte investeringer. Retningsprinsippet innebærer at lån/utlån mellom direkte investor (for eksempel morselskap) og investeringsenhet (for eksempel datterselskap) nettoføres. En rekke av IMFs medlemsland publiserer i dag tall for internasjonal investeringsposisjon. Det er mulig å se de enkelte landenes tall ved å gå inn på http://www.imf.org/ |
Tabeller:
Statistikken publiseres nå som Utenriksregnskap.
Tilleggsinformasjon
Internasjonal investeringsposisjon (IIP) viser Norges beholdninger av fordringer og gjeld overfor utlandet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42