Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Personer med stemmerett
Emne: Valg
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for befolkningsstatistikk
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Manntall
Manntallet er en liste over alle personer som har stemmerett ved valg i Norge. Det er ikke nødvendig å registrere eller på noen måte melde seg inn i manntallet – alle som har stemmerett er manntallsført. Det er folkeregisteret som legges til grunn for manntallet. Hvor en er manntallsført og har stemmerett, er derfor avhengig av i hvilken kommune en er folkeregisteret som bosatt i per 30. juni hvert valgår. Denne datoen kalles skjæringsdatoen. Dersom en registrerer flytting til en annen kommune etter 30. juni i valgåret, har en stemmerett i den gamle bostedskommune. Dersom en registrer flytting før 30. juni i valgåret vil en ha stemmerett i din nye bostedskommune.
Retten til å stemme ved valg i Norge regulert gjennom valgloven og denne stiller ulike krav til hva som kreves for å ha stemmerett. Flest stemmeberettigede er det ved kommunestyre- og fylkestingsvalg.
Hvem kan stemme?
For å ha stemmerett ved stortingsvalg må fire krav være oppfylt. Man må:
- være norsk statsborger,
- ha fylt 18 innen utgangen av valgåret,
- ikke ha mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53 og
- være, eller har tidligere vært, folkeregisterført som bosatt i Norge.
Ved kommunestyre- og fylkestingsvalg er reglene de samme, men med ett viktig unntak. Det er ikke nødvendig å være norsk statsborger. Utenlandske statsborgere kan derfor også stemme ved kommunestyre og fylkestingsvalg i Norge dersom de oppfyller de tre siste kriteriene for stortingsvalg og har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen. Statsborgere fra et annet nordisk land som har blitt folkeregisterført som bosatt i Norge senest 30. juni i valgåret har også stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge.
Stemmeberettigede med innvandrerbakgrunn: Under denne kategorien kommer både innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. Innvandrere er personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre. Norskfødte med innvandrerforeldre er personer som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre, og som har fire besteforeldre som er født i utlandet.
-
Standard klassifikasjoner
-
Standard for valgdistriktsinndeling, Standard for fylkesinndeling, Standard for kommuneinndeling, Standard for gruppering av personer etter innvandringsbakgrunn, Standard for land og statsborgerskap i personstatistikk .
Administrative opplysninger
-
Regionalt nivå
-
Beregnet tall: Fylke og valgdistrikt. Utenlandske statsborgere og norske statsborgere med innvandrerbakgrunn på kommunenivå for utvalgte kommuner og utvalgte land.
Endelige tall: De stemmeberettigede fordelt på valgkrets, verdensdeler og fylke og valgdistrikt.
-
Hyppighet og aktualitet
-
Hvert fjerde år (valgår)
-
Internasjonal rapportering
-
Ikke relevant
-
Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet
-
Datafil blir langtidslaget i SSB
Bakgrunn
-
Formål og historie
-
Formålet er å gi endelige og beregnede tall for antall personer som har stemmerett ved stortingsvalg og kommunestyre- og fylkestingsvalget etter valgdistrikt. Tallene brytes ned på ulike bakgrunnskjennetegn som kjønn og alder. Endelige tall foreligger rett etter valget, mens de beregnede tallene publiseres i april. Beregnede tall har blitt utarbeidet siden 2001 for stortingsvalg og 1999 for kommunestyre- og fylkestingsvalget. Endelige tall etter bakgrunns kjennetegn foreligger for noen kjennetegn tilbake til 1815.
-
Brukere og bruksområder
-
Til nytte for valgstyrene i kommuner og fylkeskommuner for å planlegge arbeidet med det forestående valget. Samt, partiorganisasjonene, mediene, valgforskere og generelt samfunnsengasjerte borgere.
-
Likebehandling av brukere
-
Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før den er publisert samtidig for alle kl. 08.00 på ssb.no etter forhåndsvarsling senest tre måneder før i Statistikkalenderen. Dette er et av de viktigste prinsippene i SSB for å sikre likebehandling av brukerne.
Se også Prinsipper for likebehandling
https://www.ssb.no/omssb/lover-og-prinsipper/formidlingspolitikk/prinsipper-for-likebehandling
-
Sammenheng med annen statistikk
-
Den offisielle valgstatistikken publisert av SSB inngår i et
‘valgstatistisk system’ som omhandler stortingsvalgene, kommune- og fylkestingsvalget, sametingsvalg og lokale folkeavstemninger. Dette inngår i SSBs sosial- og personstatistikk sammen med blant annet befolkningsstatistikk og levekårsstatistikk med felles begreper og definisjoner. Statistikk om stemmeberettigede blir også publisert valgnatten på Valgportalen:
https://www.valgresultat.no/ Denne statistikken viser ikke stemmeberettigede etter bakgrunnskjennetegn.
-
Lovhjemmel
-
Lov om offisiell statistikk og statistisk sentralbyrå §§ 10 og 20
-
EØS-referanse
-
Ikke relevant
Produksjon
-
Omfang
-
Alle stemmeberettigede til stortingsvalg og kommune- og fylkestingsvalg.
-
Datakilder og utvalg
-
Grunnlaget for statistikken over endringer i befolkninga er elektroniske kopier til Statistisk sentralbyrå av alle slike meldinger som oppdaterer registeret. Meldingene oppdaterer dessuten en egen befolkningsdatabase til statistikkformål i Statistisk sentralbyrå. Denne befolkningsbasen danner grunnlaget for statistikken over sammensetningen i befolkningen.
Datagrunnlaget for de endelige tallene får SSB oversendt fra Valgdirektoratet like før og etter valget.
-
Datainnsamling, editering og beregninger
-
Utgangspunktet for beregnede tall er bosatte i henhold til befolkningsstatistikken. Antall stemmeberettigede nordmenn bosatt i utlandet. Antall døde, utvandret, innvandret og statsborgerskapsendringer fra forrige årets befolkningsdatafiler. Fødelandsfila for å regne ut antall norske statsborgere med innvandreropphav.
Det er tidligere års datafiler som har vært brukt for å beregne endringer fra utregningstidspunktet frem til valget. Nøyaktigheten vil derfor være avhengig av hvor bra disse tallene samsvarer med virkeligheten.
-
Sesongjustering
-
Ikke relevant
-
Konfidensialitet
-
Ikke relevant
-
Sammenlignbarhet over tid og sted
-
Kommunestyre- og fylkestingsvalgvalg: Endelige tall tilbake til 1903. Beregnede tall tilbake til 1999
Stortingsvalg: Endelige tall tilbake til 1815. Beregnede tall tilbake til 2001.
Nøyaktighet og pålitelighet
-
Feilkilder og usikkerhet
-
De beregnede tallene fra uttak fra befolkningssystemet i mars/april valgåret. Antallet som vil få innvilget stemmerett på grunn av statsborgerskapsskifte grunnet fjorårets datamateriale. Det samme gjelder for antall døde i perioden fram til valget. Estimatet for antall stemmeberettigede er knyttet til avvikene fra fjorårets tall, dess større avvik dess større vil feilmarginene være. Spesielt gjelder dette antall innvilget norske statsborgerskap, da disse tallene kan variere mye.
-
Revisjon
-
Ikke relevant