16341_om_not-searchable
/valg/statistikker/vundinnv/hvert-4-aar
16341_om
statistikk
2001-12-17T10:00:00.000Z
Valg;Innvandring og innvandrere
no
false

Stortingsvalget, valgundersøkelsen blant innvandrere2001

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Stortingsvalget, valgundersøkelsen blant innvandrere
Emne: Valg

Ansvarlig seksjon

Seksjon for befolkningsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Norske statsborgere med innvandrerbakgrunn: personer med to utenlandsfødte foreldrere. Personer med stemmerett: Kravene til stemmerett går fram av Grunnloven og lov om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (valgloven). Norske statsborgere som fyller 18 år eller mer i løpet av valgåret, som har vært registrert som bosatt i Norge i løpet av de siste 10 år, vil automatisk komme med i manntallet. I tillegg kan norske statsborgere som har vært bosatt i utlandet sammenhengende mer enn 10 år, kreve seg innført i manntallet. Ved lokalvalg har dessuten utenlandske statsborgere som har bodd i landet tre år på valgdagen og ellers fyller de generelle vilkårene, stemmerett. Ved en endring i valgloven, Innst. O nr. 61 (1998-99), Ot.prp. nr 37 (1998-99), fikk alle nordiske statsborgere stemmerett ved lokalvalg dersom de var innvandret før 1. mars i valgåret. Dette ble gjort gjeldende fra og med valget i 1999. Fra og med valget i 2003 ble dette endret til 31. mai i valgåret. Fra og med 2007 ble dette ytterligere endret til 30. juni.

Nye standardbetegnelser fra 2008: Statistisk sentralbyrå (SSB) har endret betegnelsene i innvandrerstatistikken. Innvandrerbefolkningen er endret til innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. Betegnelsen «innvandrerbakgrunn» brukes ikke lenger. I tillegg er landgrupperingen vestlig/ikke-vestlig ikke lenger i bruk. SSB grupperer nå som hovedregel land etter verdensdeler.

Se http://www.ssb.no/emner/00/standarder/ for standarden i sin helhet.

Standard klassifikasjoner

Standard for bydelisinndeling Standard for fylkesinndeling Standard for verdensdelsinndeling Standard for inndeling av vestlige land/ikke vestlige land

Landsdeler: Landets fylker er fra og med valget i 1997 gruppert i landsdeler på følgende måte: 1. Oslo og Akershus 2. Hedmark og Oppland 3. Sør-Østlandet: Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark 4. Agder/Rogaland: Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland 5. Vestlandet: Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal 6. Trøndelag: Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag 7. Nord-Norge: Nordland, Troms og Finnmark

Kommuneklassifisering, sentralitet I noen tabeller er landets kommuner gruppert i 8 klasser på grunnlag av oppgaver over næringsstruktur og sentralitet. Klassifiseringen er dokumentert i Standard for kommuneklassifisering 1994. Denne standarden gjelder fra og med valget i 1997. Sentralitet er også brukt alene.

Grupperingen i landsdeler og kommuneklassifisering har forholdt seg til den til enhver tid gjeldende standard. Dette vil derfor variere over tid.

Administrative opplysninger

Bakgrunn

Produksjon

Nøyaktighet og pålitelighet