5168_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/utfono/arkiv
5168
Nordiske land kontrollerte nær halvparten
statistikk
2010-09-23T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Energi og industri
no
utfono, Utenlandske datterselskap i Norge, verdiskaping, eierland, foretak etter næring, FATS (Foreign Afiliates Statistics), globaliseringIndustri og bergverksdrift, Olje og gass, Virksomheter og foretak, Energi og industri, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Utenlandske datterselskap i Norge2000-2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nordiske land kontrollerte nær halvparten

Eiere i Sverige, Danmark, Finland og Island sto bak 48 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene i Norge i 2008. Sverige er det største eierlandet målt i antall foretak.

Bearbeidingsverdi for de utenlandskontrollerte foretakene i prosent av hele næringslivet

Totalt var det 827 flere utenlandskontrollerte foretak i Norge i 2008 enn i 2007, en økning fra 5 018 til 5 845. Av disse var flest kontrollert fra Sverige - hele 1 722. Danmark var nest størst, med 782 foretak, fulgt av Storbritannia med 707.

Antall foretak kontrollert fra Sverige økte mest, med 138 flere i 2008 enn i 2007. Storbritannia og Frankrike følger bak, med henholdsvis 102 og 75 flere.

4 av 10 store foretak kontrollert fra utlandet

De utenlandskontrollerte foretakene utgjorde bare 2,2 prosent av alle foretak i Norge. Men ser vi kun på de store foretakene, det vil si foretak med 250 sysselsatte eller flere, var hele 39 prosent kontrollert fra utlandet. Disse store utenlandskontrollerte foretakene sto for 10 prosent av den totale verdiskapingen i Norge i 2008.

Høyest andel utenlandskontrollerte foretak finner vi innenfor olje- og gassutvinning og bergverksdrift. I denne næringen var nesten 14 prosent av alle foretak i Norge kontrollert fra utlandet.

Landfordelt bearbeidingsverdi av utenlandskontrollerte foretak. Prosent

USA bak en tredjedel av verdiskapingen

Målt i verdiskaping eller bearbeidingsverdi i de utenlandskontrollerte foretakene sto de nordiske landene for 21 prosent. USA var det viktigste eierlandet, med en tredjedel av verdiskapingen. Frankrike sto for 16 prosent av verdiskapingen, og deretter fulgte Sverige og Storbritannia - begge med rundt 12 prosent.

De utenlandskontrollerte foretakenes verdiskaping var på til sammen 434 milliarder kroner i 2008. Det tilsvarer om lag 28 prosent av den totale verdiskapingen til alle foretakene i Norge, noe som er 0,8 prosentpoeng mer enn i 2007.

Eierskapet sterkest innenfor forretningsmessig tjenesteyting og olje- og gassvirksomhet

Det var særlig innenfor forretningsmessig tjenesteyting og olje- og gassutvinning og bergverksdrift at de utenlandskontrollerte foretakene sto for mye av verdiskapingen. Hele 45 prosent av verdiskapingen for forretningsmessig tjenesteyting kom fra utenlandskontrollerte foretak, mens det tilsvarende tallet for olje- og gassutvinning og bergverksdrift var 35 prosent.

FATS (Foreign Affiliates Statistics)

Er statistikk over utenlandskontrollerte foretaks aktiviteter i et land. Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak eller annen økonomisk enhet i utlandet eier mer enn 50 prosent av det innenlandske foretaket (direkte eller indirekte).

Amerikanske foretak investerte mest

Utenlandskontrollerte foretaks bruttoinvesteringer var på 54 milliarder kroner i 2008, noe som tilsvarer nær 19 prosent av bruttoinvesteringene i norsk næringsliv. Foretak kontrollert fra USA sto for 54 prosent av bruttoinvesteringene i de utenlandskontrollerte foretakene. Deretter fulgte Sverige med 10 prosent. Til sammen sto de nordiske landene for 38 prosent av bruttoinvesteringene i de utenlandskontrollerte foretakene.

Bruttoinvesteringer i foretak kontrollert fra USA sto for 10 prosent av de totale bruttoinvesteringene i Norge i 2008.

Sammenlignbarhet med nasjonalregnskapet

FATS er basert på foretak (juridisk eie) som enhet, mens nasjonalregnskapet bygger på statistikk med bedrift (produksjonsenhet) som enhet. Dette, i tillegg til at det er forskjeller i definisjoner av kjennetegn og variabler, gjør at tallene ikke kan sammenliknes direkte med nasjonalregnskapets næringstall.

Overgang til ny næringsklassifisering

Fra januar 2009 brukes en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) - en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer.

For generell informasjon om overgang til ny standard, klikk her.

Tabeller: