Statistisk sentralbyrå publiserer en rekke statistikker som kan knyttes til kart. I tillegg lages det både ferdige kart (for klipp og lim i dokumenter og presentasjoner), og kartdata som brukere selv kan ta inn i geografiske informasjonssystemer (GIS) for videre analyser.
Innhold i artikkelen
SSBs kartportal (kart.ssb.no)
SSBs kartportal har fått nytt og moderne brukergrensesnitt. Du finner nå oppdatert statistikk på rutenett for folkemengde, bygninger og boliger helt ned til 250 meters ruter. Nå kan du også dele innholdet på nettsteder og i sosiale medier. WMS- og WFS-tjenestene har fått nye adresser. På nye kart.ssb.no er også virksomheter og jordbruksbedrifter på rutenett, samt avgrensninger av tettsteder, sentrumssoner og strandsoner.
Statistikk og tjenester knyttet til kart kan deles inn etter hvilke områdeavgrensinger statistikken er koblet til; administrative inndelinger, dynamiske avgrensinger og rutenett.
Statistikk etter administrative inndelinger
Statistikk har tradisjonelt vært knyttet til administrative eller statistiske inndelinger av landet. Eksempler på dette er kommuner og fylker, og aggregeringer av disse, eller grunnkretser og bydeler. Liste over gjeldende administrative og statistiske inndelinger finnes under ”Region” i System for klassifikasjoner og kodelister ( Klass ).
Nedlasting av rutenettsstatistikk
I en del sammenhenger vil det være mer hensiktsmessig å presentere statistikk på et fast geografisk rutenett. Til dette er det fastsatt et eget nasjonalt standard rutenett for statistikk. Fordelen med rutenett er nettopp at de er faste og like store avgrensinger, i motsetning til for eksempel kommuner som varierer i størrelse både mellom kommuner og over tid (for eksempel pga kommunesammenslåinger).
Mer informasjon finnes i et eget notat om rutenett og bruk av statistikk på ruter.
SSB utarbeider statistikk knyttet til det offisielle rutenett for statistikk i Norge. Ved hjelp av rutenett-ID kan rutenettstatistikk knyttes til kart. Rutenettstatistikken er lagt ut som kommaseparerte filer og kan knyttes til rutenett med ruter på 1 x 1 kilometer.
Nedlasting av datasett med dynamiske avgrensinger
I en del sammenhenger er det interessant å følge utvikling over tid for fenomener som ikke følger administrative inndelinger, og hvor rutenett ikke egner seg like godt.
Eksempler på dette er avgrensing av sentrumssoner og tettsteder.
Kontakt
-
Thomas Bjørnskau
-
GIS ressurssenter
-
SSBs informasjonstjeneste