Kontantstøtte blant innvandrere 2014
Kontantstøttebruken stabiliserer seg
Publisert:
I 2014 ble kontantstøtten hevet til 6 000 kroner per måned. Nedgangen i stønadsbruken har etter det flatet ut. Det er fremdeles flere innvandrere enn ikke-innvandrere som mottar kontantstøtte, men blant innvandrere går andelen mottakere fremdeles ned, mens bruken øker i resten av befolkningen.
- Artikkelen er en del av serien
- Kontantstøtte blant innvandrere
I denne artikkelen ser vi på mottak av kontantstøtte per 1. september 2014 både blant barn med innvandrerbakgrunn og når det gjelder alle barn i kontantstøttealder.
Flater ut
Regelendringene ser ut til å ha bidratt til en utflating av den relativt kraftige nedgangen i kontantstøttemottak siden ordningen ble innført i 1998. Fra 1999 til 2011 gikk andelen mottakere ned fra 73 til 21 prosent. Per 1. september 2014 var andelen mottakere 23 prosent når vi ser alle barn i kontantstøttealder under ett.
Nedgang blant innvandrere
Andelen som mottar kontantstøtte, er større blant dem med innvandrerbakgrunn enn i den øvrige befolkningen. For barn med innvandrerbakgrunn ble det utbetalt kontantstøtte for 44 prosent av barna mellom 13 og 23 måneder 1. september 2014, mens andelen blant dem uten innvandrerbakgrunn var 17 prosent. Det har imidlertid vært en beskjeden nedgang i bruken blant mottakere med innvandrerbakgrunn, fra 46 til 44 prosent siden 2012, mens andelen har økt noe i den øvrige befolkningen, fra 16 til 17 prosent.
Som tidligere analyser også har vist, er andelen det blir utbetalt støtte for størst blant de minste barna, altså dem mellom 13 og 18 måneder. Ser vi på dem uten innvandrerbakgrunn, har andelen mottakere også økt blant de yngste siden 2013, mens mottaksandelen har gått litt ned blant innvandrere.
Blant de eldste barna, på 19-23 måneder, har andelen mottakere blitt lavere siden 2013, på tross av at satsen for disse barna har økt kraftigst, fra 3300 kroner til 6000 kroner per måned. Bare 12 prosent av de eldste barna uten innvandrerbakgrunn har foreldre som mottok støtte i 2014. Blant dem med innvandrerbakgrunn var andelen 40 prosent.
Landbakgrunn har betydning for bruk av kontantstøtte
Å motta kontantstøtte er vanligst blant innvandrere med bakgrunn fra Asia, Afrika etc. I 2014 mottok familien til 46 prosent av barn med bakgrunn derfra kontantstøtte. Blant dem med bakgrunn fra EU etc. var andelen 38 prosent.
Andelen mottakere med bakgrunn fra Afrika, Asia etc. har imidlertid gått ned med 4 prosentpoeng siden 2012, mens tilsvarende andel har økt med 2 prosentpoeng for dem med bakgrunn fra EU etc. Dette betyr at den lille nedgangen vi ser blant innvandrere generelt, er knyttet til dem med bakgrunn fra Afrika, Asia etc. Økningen blant innvandrere fra EU etc. kan knyttes til barn mellom 13 og 18 måneder.
Utbredt blant innvandrere fra enkelte land
Ser vi nærmere på enkeltland, var det i 2014 størst andel kontantstøttemottakere med bakgrunn fra Pakistan og Marokko. I begge grupper mottok 71 prosent av foreldrene med barn i den aktuelle alderen kontantstøtte. Dette har vært tilfellet også i tidligere analyser av kontantstøttemottak. Vi vet imidlertid at innvandrerkvinner med bakgrunn fra Pakistan og Marokko er blant dem med lavest sysselsetting. Dette må vi anta har betydning for mottak av kontantstøtte.
Vi ser allikevel at det har vært en nedgang i mottak for noen av landene der kontantstøtte har vært utbredt. Blant annet har andelen blant dem med bakgrunn fra Marokko gått ned fra 79 til 71 prosent siden 2013, fra 70 til 62 blant dem med bakgrunn fra Tyrkia og fra 60 til 52 prosent blant dem med bakgrunn fra Somalia.
Mange med kontantstøtte i Fredrikstad og Drammen
Ser vi nærmere på fylkene, er kontantstøtte mest utbredt i Østfold og Vest-Agder, hvis vi ser alle mottakere under ett. Ser vi bare på mottak blant dem med innvandrerbakgrunn, er det Østfold og Oslo som ligger høyest. Dette regionale mønsteret har holdt seg stabilt lenge.
I utvalgte kommuner der det bor mer enn 6 000 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, har Fredrikstad størst andel med kontantstøtte blant innvandrere, etterfulgt av Drammen og Skedsmo. Minst vanlig er det å motta kontantstøtte i Stavanger, Trondheim og Bergen.
Selv om bruken av kontantstøtte er lavere blant innvandrere i områder hvor bruken også generelt er lav i befolkningen som helhet, har innvandrernes landbakgrunn betydning for forskjellene mellom kommunene. De kommunene som har størst andel kontantstøttemottakere, er også kommuner der majoriteten av innvandrerne har bakgrunn fra Asia, Afrika etc. Kommunene med den minste andelen mottakere har gjerne en større andel innvandrere fra EU etc.
Analysene artikkelen bygger på, er et oppdrag fra Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet.
Kontakt
-
Kristin Egge-Hoveid
-
SSBs informasjonstjeneste