[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 9, 1996

Små forskjeller i legedekningen mellom kommunene


Forskjellene i legedekningen mellom kommunene er relativt små. Dette blir konklusjonen dersom man tar hensyn til at forhold som reiseavstander, alderssammensetning og helseproblem varierer mellom kommunene.

Det å fokusere på tallet på helsepersonell i en kommune i forhold til antall innbyggere, kan gi et misvisende bilde av helsetilbudet. Det er derimot viktig å rette søkelyset mot de behov den enkelte kommune måtte ha.

Få yrkesutøvere, men bra dekning
Typisk for små kommuner er at et lite antall yrkesutøvere er involvert i tjenesten. I 1994 var det 160 kommuner som hadde færre enn tre årsverk for leger og færre enn to årsverk for fysioterapeuter, mens 170 kommuner hadde mindre enn ett helsesøsterårsverk. Likevel har små kommuner relativt mange ansatte i forhold til tallet på innbyggere. Kommunene er pålagt å ha disse yrkesgruppene representert i helsetilbudet til sine innbyggere. For mange kommuner er det vanskelig å ansette mindre enn en person, og små kommuner får dermed høyere bemanning av den grunn. Lange reiseavstander og et stort antall eldre innbyggere er andre grunner til at små kommuner har behov for flere ansatte. Små kommuner har derfor større utgifter til helse.

Mangel på fysioterapeuter
Innen fysioterapitjenesten er det lite samsvar mellom de behov som eksisterer ute i kommunene og det tilbudet som finnes. 6 prosent av stillingene som fysioterapeut står tomme, andelen er høyest i mindre og usentrale kommuner. Positive utviklingstrekk er imidlertid å spore. Mens det var 59 kommuner uten tilbud om fysioterapi i 1987, var tallet redusert til 29 kommuner i 1994. Fysioterapeutene sine ressurser til forebyggende tjenester for barn er blitt tredoblet i perioden 1987-1994.

For få helsesøstre
Nesten en av ti helsesøsterstillinger var ledig ved utgangen av 1994. Sykepleiere og jordmødre uten godkjent helsesøsterutdanning er tilsatt i de fleste av disse stillingene. Som for de to andre yrkesgruppene har usentrale kommuner større problem med å få tilsatt fagutdannet personell.

[Figur 3]

Figur 3: Antall kommuner som var uten årsverksinnsats av jordmødre, fysioterapeuter og helsesøstre. 1987-1994


Ny statistikk

Kommunale ulikheter i helsetilbud, 1994.
Statistikken utgis i rapporten Kommunale helsetilbud: Organisering, ulikhet og kontinuitet (RAPP 96/6). Mer informasjon: Jon Erik Finnvold, tlf. 21 09 45 46.

Ukens statistikk nr. 9, 1996