Konsumprisene steg med 0,3 prosent fra mai til juni. Økte husleier, prisoppgang på hotellovernattinger, selskapsreiser og leie av fritidsbolig bidrog mest. I motsatt retning trakk billigere bensin og sommersalg på klær. Fra juni i fjor til juni i år (tolvmånedersveksten) steg konsumprisindeksen med 2,9 prosent, mot 2,7 prosent i mai. Totalindeksen for juni var 270,4 (1979=100).
Første halvår i år lå matvareprisene nesten 4 prosent over nivået for samme periode i fjor, og en må tilbake til slutten av åttitallet for å finne en tilsvarende prisvekst på mat. Både den tradisjonelle grillmiddagen og makrellmiddagen er dyrere denne sommeren enn i fjor.
Matvareprisene steg med 0,8 prosent fra mai til juni. Dette skyldes først og fremst en sesongmessig prisoppgang på enkelte grønnsaker og poteter samt høyere kaffepriser. Detaljprisen på kaffe har steget med vel 28 prosent siden januar, og ligger nå rundt 20 prosent høyere enn i juni i fjor.
Den tradisjonelle sommermiddagen er også dyrere i år enn i fjor. En grillmiddag bestående av koteletter og grillpølser med poteter, agurk og tomater kostet en familie 169 kroner i juni i år mot 166 kroner i juni i fjor. En makrellmiddag med poteter og agurk kostet 88 kroner i juni i år, en økning på 10 kroner fra i fjor.
Økte husleier
Husleiene viste en vekst på 1,2 prosent fra 1. til 2. kvartal i år, for øvrig
den kraftigste husleieøkningen fra 1.til 2. kvartal siden 1989. Det var
husleiene på leide boliger som steg mest, mens husleiene for husholdninger som
eier boligen gjennom borettslag, sameier, o.l. opplevde kun små endringer i
samme tidsrom. Fra 1. til 2. kvartal i fjor steg husleiene med knapt 0,2
prosent, og den gang var det jevn vekst for alle typer disposisjonsforhold til
boligen. Husleieundersøkelsen foretas hvert kvartal og innarbeides i
konsumprisindeksen i mars, juni, september og desember.
Prisene på hotellovernattinger og selskapsreiser og leie av hytter økte med i overkant av 3 prosent fra i fjor til i år. Prisøkningen på hotellovernatting og selskapsreiser var klart sterkere i år enn i fjor, mens prisen på leie av fritidsbolig ikke har blitt vesentlig dyrere.
Billigere bensin
Bensinprisene falt med 2,5 prosent fra mai til juni, etter en prisoppgang på
knapt 5 prosent fra april til mai. Nedgangen skyldes hovedsakelig
tilbudsaktivitet i sentrale østlandsområder. Prisen på bensin er fremdeles 6,5
prosent høyere i forhold til samme periode i fjor som markerte innledningen til
bensinkrigen på Østlandet.
Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i
måneden. For perioden august 1996 - juli 1997 bygger vektgrunnlaget på
forbruksundersøkelsene for 1993, 1994 og 1995.
Grunnlaget for beregning av konsumprisindeksen er et utvalg på om lag 800 spesifiserte forbruksvarer og tjenesteytelser; representantvarer. Oppgaver til beregning av indeksen innhentes fra et utvalg på om lag 2 000 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på omlag 50 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt på om lag 95 hver måned.
Ukens statistikk nr. 28-29, 1997