Publikasjonen Barn og unge. Aktuell statistikk samler en utvalgt del av SSBs data om barn og unge under 18 år og presenterer regionale tall med korte tekster, tabeller og figurer Det utgis ett hefte med informasjon på landsbasis, og i tillegg utgis 19 fylkeshefter.
Barn og unge under myndighetsalder utgjør nesten en fjerdedel av den norske befolkningen. Informasjon om blant annet deres fritidsinteresser, familiestatus og helse kommer nå ut i en helt ny publikasjon fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Landspublikasjonen gir tall for landet som helhet og for de enkelte fylkene der det har vært mulig. Tallene i fylkespublikasjonene er på kommunenivå, eller på fylkes- og landsnivå hvis statistikken ikke kan gis på mindre geografiske enheter. Dataene er hentet fra både registre og utvalgsundersøkelser. Heftene er i første rekke tabellpublikasjoner. Teksten er ment som en veiledning til lesing av tabellen, med noe informasjon om statistikken i tillegg.
Publikasjonene kommer i to deler. Del 1 dekker barn i befolkningen, familieforhold, barns helse, deres kontakt med rettsvesenet og barns fritid. Del 2 vil etter planen bli utgitt ved årsskiftet 1998-1999, med disse emnene: Barn i barnehager, barn og unge i skolen, unge i arbeidsstyrken, barn og økonomi og barn i barnevernet.
Ser på TV
Den nye publikasjonen inneholder blant annet en oversikt over barn og unges
fritidsinteresser. Fjernsynet er det medietilbudet som vinner kampen om barns
og unges oppmerksomhet. Opp imot 90 prosent av 9-17-åringene ser på TV en
gjennomsnittsdag. Mens personer i alderen 9-12 år i gjennomsnitt bruker 1 time
og 29 minutter foran fjernsynsskjermen, ser 13-17-åringene på TV i nesten 2
timer, det vil si 115 minutter, på en gjennomsnittsdag.
Kino, bibliotek og idrett peker seg ut som klare "vinnere" når det gjelder hvilke kulturtilbud barn og unge benytter seg av. Kulturtilbud som opera og ballett blir lite brukt, sett i forhold til de andre tilbudene.
Generelt sett benytter barn og unge seg i større grad av alle kulturtilbudene enn gjennomsnittet for befolkningen. 16-17-åringene har gjennomsnittlig gått på kino og vært på bibliotek én gang i måneden, mens 13-15-åringene har tilsvarende besøksfrekvens på idrettsarrangement.
Tabellene er lagt ut på SSBs webside på Internett: http://www.ssb.no
Figur 16: Andel som har benyttet ulike kulturtilbud siste 12 måneder. 1991 og 1994