[Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 14, 1998

Ferieundersøkelsen, 1997:

Bare én av ti på langtur i påsken


Færre reiser på påskeferie. Bare 10 prosent av befolkningen reiser på påskeferie med minst fire overnattinger, mens 13 prosent drar på kortere overnattingsturer. 77 prosent drar ikke på overnattingstur i det hele tatt i påsken. Dette viser Statistisk sentralbyrås ferieundersøkelse for 1997.
Den lave andelen som drar på ferie i påsken står i sterk kontrast til midten av 1970-tallet, da nesten hver tredje av oss reiste på påskeferie. Det er også en nedgang siden 1994, da 13 prosent oppgav at de drog på påskeferie med mer enn fire overnattinger.

De som fortsatt reiser på påskeferie drar stort sett innenlands og ofte til det indre østlandsområdet. De bor på hytte og kjører bil til og fra - helst sammen med familien. Den typiske påsketuristen er i alderen 25-44 år, disponerer hytte og er bosatt i Oslo/Akershus eller i andre større byer og tettsteder. Dessuten har påsketuristen høyere utdanning og høy husholdningsinntekt.

Høy inntekt og utdanning
Påskeferien er svært ulikt fordelt mellom befolkningsgruppene. I husholdninger med inntekt over 500 000 kroner var 18 prosent på påskeferie med minst fire overnattinger i 1997, mens andelen var på 7 prosent i husholdninger med inntekt mellom 100000-199 000 kroner. I Oslo og Akershus var 15 prosent av befolkningen på påskeferie. I Nord-Norge var andelen på 7 prosent. I husholdninger som eier eller disponerer hytte/fritidsbolig var 15 prosent på påskeferie, mens andelen i husholdninger uten hytte var på 7 prosent.

Ferieomfanget varierer også sterkt med utdanningsnivået. Påsken 1997 var bare 5 prosent av befolkningen med utdanning på ungdomsskolenivå på ferie. Derimot var 16 prosent av personene med høyere utdanning på påskeferie samme år.

Storbyfenomen
Påskeferien er i stor grad et storbyfenomen. Blant personer som bor i byer med over 100 000 innbyggere var 15 prosent på påskeferie i 1997. For personer som bor i spredtbygde strøk og i mindre tettsteder var andelen bare på 7 prosent. Det er også store forskjeller mellom landsdelene. I Oslo/Akershus var 15 prosent på påskeferie i 1997. I Nord-Norge var andelen bare 7 prosent. Imellom lå Østlandet ellers og Agder/Rogaland. I disse områdene var rundt 10 prosent på påskeferie i 1997.

Påskeferie i Norge
Påskeferien går først og fremst til reisemål i Norge. 79 prosent av påsketurene gikk innenlands i 1997, og det er en høyere innenlandsandel enn i alle andre feriesesonger. 5 prosent av påsketurene gikk til andre land i Norden, mens 17 prosent gikk til utlandet ellers i 1997. Innlandsfylkene Hedmark, Oppland og Buskerud er de overlegent mest populære reisemålene i påsken. 36 prosent av påsketurene går til disse områdene. Dobbelt så stor andel av oss drar til disse fylkene i påsken som i resten av året. På den annen side er Oslo/Akershus og Østfold/Vestfold lite attraktive for påsketuristen. Samlet sett går godt under 5 prosent av påsketurene til disse områdene.

Nesten halvparten av påsketuristene overnatter på hytte, og hyttas betydning som overnattingssted er vesentlig større i påsken enn ellers i året. 22 prosent bor på hotell og lignende, og denne andelen er klart lavere enn i resten av året. Drøyt 20 prosent overnatter hos slekt og venner.

To av tre bruker bilen
Bilen er overlegent viktigste transportmiddel på påskeferien. To av tre bruker bilen. Fly brukes av 22 prosent. Det betyr at andelen som bruker bil er klart høyere og andelen som bruker fly er klart lavere enn årsgjennomsnittet for feriereisene. Bare 5 prosent bruker toget på påskeferien, og andre reisemåter betyr enda mindre.

Stemmer Sosialistisk Venstreparti eller Venstre
Sannsynligheten for å møte personer med partipreferanse i Sosialistisk Venstreparti eller Venstre er større i påskeferieområdene enn ellers. Blant tilhengerne av disse partiene er ferieuttaket i påsken markert høyere enn gjennomsnittet. På den annen side velger tilhengerne av særlig Kristelig Folkeparti, men også Senterpartiet og Arbeiderpartiet i større grad å være hjemme i påsken.

[Figur 1]

Figur 1: Påsketurer, etter reisemål i Norge. 1997. Prosent


[Figur 2]

Figur 2: Andel personer på påskeferie, etter husholdningsinntekt. 1997. Prosent


Ny statistikk

Ferieundersøkelsen, 1997.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk og publiseres senere i egen rapport. En litt mer omfattende presentasjon av påskeferien er gitt i notatet Nordmenns ferievaner. Påskeferien.Ytterligere resultater fra Ferieundersøkelsen 1997 blir publisert i en egen rapport før sommeren. Mer informasjon: Jan-Erik Lystad, tlf. 62 88 54 10, e-post: jan-erik.lystad@ssb.no, eller Tom Granseth, tlf. 62 88 54 06, e-post: tom.granseth@ssb.no.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 14, 1998