[an error occurred while processing this directive]
Fallet i tolvmånedersveksten i mai i år skyldes først og fremst en markant prisoppgang på bensin fra april til i mai i fjor, noe som ikke ble registrert i år. I tillegg ble elektrisi-tetsprisene, inkludert nettleie og avgifter, redusert med 4 prosent fra april til mai i år. I tilsvarende periode i fjor var prisnedgangen 1 prosent. Prisnivået på elektrisitet var i mai i år knapt 9 prosent lavere enn på samme tid i fjor.
Tolvmånedersveksten falt i mai til 2,1 prosent etter 2,5 prosent i april. Fallet skyldes blant annet en markant prisnedgang på elektrisitet. Tendensen i tolvmånedersveksten var stigende de første fire månedene av 1998. Svakere nedgang i prisene på elektrisitet, sesongsvingninger på klær samt høyere priser på flyreiser og idrettsarrangement lå bak økningen.
Tolvmånedersveksten var stigende de første fire månedene av 1998. Denne utviklingen skyldes blant annet at elektrisitetsprisene hadde en kraftigere reduksjon de fire første månedene i fjor, i forhold til sammme periode i år. Denne utviklingen medførte isolert sett en økning i tolvmånedersveksten på 0,2 prosent i perioden februar til april. Prisoppgangen på klær etter det kraftige vintersalget bidrog også isolert sett til en økning i tolvmånedersveksten på 0,2 prosent i mars. Høyere priser på flyreiser og idrettsarrangement medvirket til ytterligere økning i tolvmånedersveksten i april.
Utviklingen framover
Grunnet svekkelsen av de asiatiske valutaene ble det ved nyttår antydet at en
kunne vente en reduksjon i prisene på importerte konsumvarer. Erfaringsmessig
tar det tid før valutabevegelser gir seg utslag i konsumprisene. Det kan dermed
være rom for ytterligere nedgang i prisene på importerte konsumvarer utover
høsten. Kronekursen har imidlertid svekket seg de første månedene av 1998, og
kan derfor dempe eventuelle prisnedganger.
Energiprisene har så langt i år hatt betydning for utviklingen i konsumprisindeksen. Etter et kraftig fall i perioden mai til juli i fjor steg pris-ene på elektrisitet med knapt 2 prosent siste halvdel av 1997. Også bensinprisene viste først en nedgang og deretter en oppgang i perioden mai til desember. Bidragene til konsumprisindeksen framover, vil avhenge av i hvilken retning disse energiprisene utvikler seg.
I juni i fjor var konsumprisindeksen blant annet påvirket av en markant husleievekst. Så langt i år har husleiene steget med 0,7 prosent mot 1 prosent i tilsvarende periode i fjor. Usikkerheten i den videre utviklingen ligger i om fortsatt vekst i boligprisene og eventuelle renteøkninger vil gi utslag i husleiene.
Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i
måneden. For perioden august 1997-juli 1998 bygger vektgrunnlaget på
forbruksundersøkelsene for 1994, 1995 og 1996.
Ny statistikk
Konsumprisindeksen, per 15. mai 1998.
Statistikken utgis hver måned i
Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: frode.bendiksen@ssb.no, tlf. 21 09
44 27, kari-anne.hovland@ssb.no, tlf. 21 09 47 22, randi.johannessen@ssb.no,
tlf. 86 22 47 30, eller lasse.sandberg@ssb.no, tlf. 21 09 47
16.
Tabellregister
Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]