[an error occurred while processing this directive]
Totalrentabiliteten for hele næringen økte svakt til 7,4 prosent i 1997. Resultatgraden bidro mest til stigningen, med en vekst på 0,4 prosent-poeng til 5,5 prosent. Kapitalens omløpshastighet falt fra 1,4 til 1,3 og bidro dermed negativt til totalrentabiliteten.
Aksjeselskapene innenfor hotell- og restaurantnæringen fikk forbedret lønnsomhet og soliditet i 1997, mens likviditeten og finansieringsstrukturen hadde en negativ utvikling. Kantine- og cateringvirksomhet hadde høyest totalrentabilitet, til tross for en nedgang i 1997.
Hotellvirksomhet hadde en økning i totalrentabiliteten på 1,3 prosent-poeng til 7,5 prosent. Derimot hadde drift av restauranter og kafeer en reduksjon på 1,9 prosentpoeng til 6,2 prosent. Næringsgruppen annen overnatting hadde størst økning i totalrentabiliteten med 2,4 prosent-poeng. Resultatgraden bidro til denne veksten ved å øke fra 7,4 til 12,3 prosent mens omløpshastigheten for kapitalen var uendret (0,5). Driftsresultatet forbedret seg med 97,9 prosent og bidro dermed betydelig til utviklingen i resultatgraden.
Størst nedgang i totalrentabiliteten hadde kantine- og cateringvirksomhet med 6,3 prosentpoeng til 11,3 prosent. Dette var likevel den høyeste totalrentabiliteten for næringen sett under ett. Så vel resultatgraden som kapitalens omløpshastighet bidro til denne utviklingen. Resultatgraden falt fra 5,5 til 4,6 prosent. Nedgang i driftsinntektene på 8,9 prosent kombinert med økte kostnader til vareforbruk på 12,4 prosent bidro til den negative utviklingen. Kapitalens omløpshastighet ble redusert fra 3,2 til 2,5. Dette skyldes nedgangen i driftsinntektene samt en stigning i totalkapitalen. Drift av gatekjøkken hadde lavest totalrentabilitet med 4,9 prosent.
Økt egenkapitalrentabilitet
Egenkapitalrentabiliteten økte fra 12,2 prosent i 1996 til 14,1 prosent i 1997
for hele næringen. Resultatet før ekstraordinære poster steg med 39,4 prosent,
mens egenkapitalen økte med 28,7 prosent.
Annen overnatting hadde størst økning med 20,3 prosentpoeng til 6,4 prosent egenkapitalrentabilitet i 1997. Dette skyldes først og fremst fordoblingen av driftsresultatet. Dette medførte at resultatet før ekstraordinære poster ble positivt i 1997. I 1996 var dette negativt. Drift av barer hadde størst reduksjon i egenkapitalrentabiliteten med 33,9 prosentpoeng til 51,4 prosent i 1997. En nedgang i driftsinntektene kombinert med økt vareforbruk i samme periode forklarer denne utviklingen.
Forbedret driftsmargin
Driftsmarginen for hele næringen økte med 0,3 prosentpoeng til 4,7 prosent i
1997. Hotellvirksomhet hadde en positiv utvikling i driftsmarginen fra 4,8 til
6,4 prosent. Annen overnatting hadde størst økning med 4,9 prosentpoeng til
11,4 prosent. Dette var den høyeste driftsmarginen for hele hotell- og
restaurantnæringen i 1997. Størst reduksjon skjedde innenfor drift av
gatekjøkken med 2 prosentpoeng til 1,8 prosent.
Bedret soliditet
Utviklingen i gjeldsgraden og egenkapitalandelen fra 1996 til 1997 bidro til at
soliditeten i hele næringen ble styrket. Gjeldsgraden sank fra 4,8 til 4,1 og
egenkapitalandelen økte fra 17,3 til 19,5 prosent. For begge nøkkeltallene
gjelder at stigningen i egenkapitalen på 28,7 prosent, hadde stor innflytelse
på utviklingen. Den største økningen i egenkapitalandelen hadde
hotellvirksomhet med 3,1 prosentpoeng til 22,3 prosent i 1997. Dette var den
største egenkapitalandelen i hele næringen. Gjeldsgraden ble redusert fra 4,2
til 3,5 og bidro dermed også til at soliditeten for hotellvirksomhet ble
styrket. Drift av restauranter og kafeer hadde en positiv utvikling i
soliditeten. Egenkapitalandelen steg med 2,4 prosentpoeng til 14,6 prosent og
gjeldsgraden falt fra 7,2 til 5,8. Drift av gatekjøkken hadde størst reduksjon
i egenkapitalandelen med 4,6 prosentpoeng til 14,1 prosent. Dette kombinert med
en økende gjeldsgrad gjorde at soliditeten ble svekket. En reduksjon av
egenkapitalen med 33,4 prosent er hovedforklaringen for utviklingen i begge
nøkkeltallene. Drift av barer hadde lavest egenkapitalandel med 6,9 prosent.
Næringens finansierings- og kapitalstruktur utenom egenkapitalandel og gjeldsgrad var karakterisert ved en negativ utvikling. Likviditetsgrad 1 og finansieringsgrad 1 var riktignok uendret fra 1996 til 1997. Arbeidskapitalandelen ble imidlertid redusert fra minus 0,4 prosent til minus 1,4 prosent. Dette indikerer at anleggsmidlene på næringsnivå ble finansiert med en større andel kortsiktig kapital i 1997 enn i 1996.
Om statistikken
Statistisk sentralbyrås regnskapsstatistikk for hotell- og restaurantvirksomhet
er basert på oppgaver fra ikke-finansielle aksjeselskaper som har levert
regnskap til regnskapsregisteret i Brønnøysund.
Figur 13: Totalrentabilitet innenfor hotell- og restaurantnæringen. 1997. Prosent
Figur 14: Egenkapitalandel innenfor hotell- og restaurantnæringen. 1997. Prosent
Ny statistikk
Hotell- og restaurantvirksomhet, 1997. Regnskapsstatistikk.
Statistikken
utgis årlig i Ukens statistikk og Norges offisielle statistikk (NOS)
Reiselivsstatistikk. Mer informasjon: Jakob.Kalko@ssb.no, tlf. 62 88 54 95,
eller Tom.Granseth@ssb.no, tlf. 62 88 54 06.
Ukens statistikk nr. 11, 1999 [an error occurred while processing this directive]