1038_om_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1038_om
statistikk
2001-05-23T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)1. kvartal 2001

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)
Emne: Arbeid og lønn

Ansvarlig seksjon

Seksjon for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Innvandrer: person født i utlandet av utenlandsfødte foreldre.

Helt ledige er arbeidsføre personer som søker inntektsgivende arbeid ved NAV og ellers er disponible for det arbeidet som søkes. I tillegg må vedkommende ha vært uten inntektsgivende arbeid de siste to ukene. Helt permitterte blir regnet som arbeidsledige. 

Ordinære tiltaksdeltakere er helt ledige som ved opptellingstidspunktet deltar på ordinære tiltak. De ordinære arbeidsmarkedstiltakene omfatter følgende tiltakstyper: Lønnstilskudd, Arbeidspraksis, Opplæring (AMO-kurs), Midlertidige sysselsettingstiltak, samt Forsøks- og andre tiltak.

Standard klassifikasjoner

Botid i Norge: under 4 år, 4 - 6 år, 7 år og mer

Landbakgrunn, 8 grupper: Norden, Vest - Europa ellers, EU-land i Øst - Europa, Øst - Europa ellers, Nord - Amerika og Oseania Asia, Afrika og Sør- og Mellom Amerika.

Landbakgrunn, 2 grupper: EØS etc.: EU/EFTA-land, Nord - Amerika, Australia og New Zealand.

 Asia, Afrika etc. : Øst - Europa utenom EU, Asia inkl. Tyrkia, Afrika, Sør- og Mellom - Amerika og Oseania utenom Australia og New Zealand.

EU land i Øst-Europa : Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Ungarn, Romania, Bulgaria og Kroatia.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Fylke

Hyppighet og aktualitet

Kvartalsvis

Internasjonal rapportering

Ikke relevant

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Ikke relevant

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet er å gi tall for den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere (personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre) etter kjønn, alder, botid, landbakgrunn og bostedsfylke.

Statistikken bygger på data fra NAVs register over arbeidssøkere og personer på tiltak. Fra januar 2002 blir yrkeshemmede i ordinære tiltak plassert sammen med resten av de yrkeshemmede i tiltak (før omleggingen kalt attføring). Det vil dermed være full overensstemmelse mellom Statistisk sentralbyrå (SSB) og NAV sin definisjon av ordinære arbeidsmarkedstiltak (se punkt 6.1).

NAVs definisjon av registrerte helt arbeidsledige ble endret fra og med 1. januar 1999. Fra og med dette året vil opplysninger om man har hatt lønnet arbeid de siste to ukene, avgjøre om man blir regnet som helt arbeidsledige eller delvis sysselsatt. Tidligere ble personer klassifisert i de to kategoriene ut i fra om de fikk avkorting i dagpengene. Et problem med dette var at personer kunne ha avkortet dagpengeutbetaling uten å ha lønnet arbeid.

Brukere og bruksområder

Arbeidskraftsmyndighetene og offentlig forvaltning ellers, samt forskere og massemedia er de sentrale brukerne av statistikken.

Likebehandling av brukere

Ikke relevant

Sammenheng med annen statistikk

Sysselsettingsstatistikk for innvandrere. Denne statistikken gir tall for både lønnstakere og selvstendig næringsdrivende og bygger a-ordningen. http://www.ssb.no/innvregsys

De registrerte arbeidsledige hos NAV må ikke forveksles med ledighetsbegrepet i AKU. Tallene fra AKU inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, noen av dem som går på arbeidsmarkedstiltak og noen av de yrkeshemmede. På den annen side blir en del av de registrerte arbeidsledige ikke klassifisert som arbeidsledige i AKU (på grunnlag av spørsmål om søking etter arbeid og tilgjengelighet for arbeidsmarkedet). Særlig gjelder dette eldre personer med lange ledighetsperioder. Etter omleggingen av AKU fra 2006 blir også de ufrivillig permitterte (med varighet på inntil 3 måneder) klassifisert forskjellig i de to statistikkene. I AKU regnes de nå som sysselsatte, midlertidig fraværende, mens NAV fortsatt regner dem som arbeidsledige. Om noen har vært helt permittert i lengre tid enn 3 måneder i sammenheng, vil de imidlertid bli klassifisert som arbeidsledige også i AKU.

Lovhjemmel

Statistikkloven §§2-1, 2-2, 3-2 (adm. registre)

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Statistikken omfatter de innvandrerne fra 15-74 år som står registrerte som helt arbeidsledige eller som deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak i NAVs register. Referansetidspunktet er slutten av den andre måneden i kvartalet. Alle som inngår i gruppen av innvandrere er registrert som bosatte i følge Det sentrale folkeregisteret. Blant de registrerte ledige inngår også en mindre gruppe som ikke er registrert bosatt. Dette er personer som er bosatt i utlandet, og som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge. Disse er holdt utenfor innvandrergruppen men inngår i befolkningen for øvrig.

Datakilder og utvalg

Arbeidsledighets- og tiltaksstatistikken bygger på data fra NAVs arbeidssøkerregister, ARENA (tidligere SOFA-søker). Registeret omfatter alle registrerte arbeidssøkere i Norge, dvs. helt arbeidsledige, personer på ordinære arbeidsmarkedstiltak, yrkeshemmede i tiltak og i kartleggings- og ventefase, samt delvis sysselsatte. Arbeidssøkeropplysningene blir registrert lokalt hos NAVs kontorer rundt om i landet. Fra NAV får SSB hver måned tilsendt et filuttak fra ARENA, som danner tallgrunnlaget for statistikken over registrerte ledige og personer på tiltak.

For å beregne ledighetsprosenter benyttes arbeidsstyrketall fra Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU). Disse tallene brytes ned på underliggende nivåer ved hjelp av NAV sitt arbeidstakerregister. SSB mottar ukentlig filer over endringsmeldinger til Arbeidstakerregisteret..

Opplysninger om landbakgrunn (fødeland), botid i Norge, bostedskommune, kjønn og alder er hentet fra Statistisk sentralbyrås Befolkningsstatistikksystem.

Totaltelling

Datainnsamling, editering og beregninger

Ikke relevant

Tall for hele befolkningen kontrolleres i forhold til NAVs publiserte totaltall for ledige og deltakere på tiltak.

Personer med innvandringsbakgrunn fordeles på sine respektive verdensregioner med utgangspunkt i opplysninger om fødeland. Ledige beregnes  i prosent av arbeidsstyrken med unntak av tabellen med botidsgrupper der nevneren er befolkningen 15 - 74 år. Tall for deltakere på tiltak beregnes kun i prosent av befolkningen 16-74 år. Tall for innvandere sammenstilles med tall for hele arbeidsstyrken/befolkningen og for arbeidsstyrken/befolkningen der innvandrere er holdt utenom. Det lages også grupperinger med utgangspunkt i botid og bostedskommune. Tall for deltakere på tiltak beregnes kun i prosent av befolkningen (15-74 år).

Ved beregning av ledighetsprosenter benyttes arbeidsstyrketall fra Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU). Disse tallene brytes ned på underliggende nivåer vha. NAV sitt arbeidstakerregister.

Sesongjustering

Ikke relevant

Konfidensialitet

Ikke relevant

Sammenlignbarhet over tid og sted

Endringen i definisjonen av arbeidsledige som ble gjeldende fra 1. januar 1999 gir et brudd i tidsserien.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Siste måneds arbeidsledighetstall i prosent av arbeidsstyrken er ikke endelige. Årsaken er at den utregnede arbeidsstyrken for siste måned bygger på et uttak av Arbeidstakerregisteret gjort 4 uker etter referansedatoen. For de tidligere månedene benyttes alltid et 16 ukers uttak fra registeret. Arbeidstakerregisteret vedlikeholdes ved at arbeidsgiverne er pålagt å melde fra til trygdekontorene hver gang ansatte starter opp eller slutter. Et 16 ukers uttak av registeret får derfor med flere sene meldinger fra arbeidsgiverne. Kvaliteten på 4 ukers uttaket er dermed lavere enn et 16 ukers uttak. Kvalitetsforskjellen fører likevel bare til små endringer i arbeidsledighetsprosentene. Årsaken til at vi benytter 4 ukers uttak fra arbeidstakerregisteret er at vi reduserer produksjonstiden med 2-3 måneder.

 

Revisjon

Ikke relevant