Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Månedslønna økte med 1 100 kroner
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 20 900 kroner per 1. oktober 2002. Dette tilsvarte en økning på 1 100 kroner eller 5,4 prosent fra 1. oktober 2001.
Nær halvparten av alle heltidsansatte i næringen arbeider i hoteller og annen overnattingsvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste for disse utgjorde 20 900 kroner, en økning på 1 200 kroner eller 6,2 prosent fra samme tidspunkt året før. Heltidsansatte i restaurantvirksomhet og drift av barer hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 20 400 kroner, en økning på 800 kroner eller 4,2 prosent. Til sammenlikning hadde ansatte i kantine- og cateringvirksomhet en månedsfortjeneste på 22 300 kroner, en økning på 1 100 kroner eller 5,1 prosent.
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet1.
Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter nærings- hovedgruppe per 1. oktober 2001 og 2002. Kroner og endring i prosent |
Månedsfortjeneste i alt | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2001 | 2002 | Endring i prosent | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hotell- og restaurantvirksomhet i alt | 19 800 | 20 900 | 5,4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hotellvirksomhet og annen overnatting | 19 700 | 20 900 | 6,2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Restaurantvirksomhet og drift av barer | 19 600 | 20 400 | 4,2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kantine- og cateringvirksomhet | 21 200 | 22 300 | 5,1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 | NOS Standard for næringsgruppering. |
Hotellvirksomhet og annen overnatting
Salgs- og serviceyrker er den største yrkesgruppen blant de heltidsansatte i næringsområdet hotellvirksomhet og annen overnatting. Denne yrkesgruppen hadde en månedsfortjeneste på 20 000 kroner, en økning på 900 kroner eller 4,9 prosent fra året før. Blant salgs- og serviceyrker hadde kokker en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 20 500 kroner, mens hovmestere, servitører og barkeepere hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 19 000 kroner. Dette tilsvarte en økning på henholdsvis 4,9 prosent og 3,4 prosent fra samme tidspunkt året før. I kontoryrker utgjør resepsjonister den største yrkesgruppen med en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 20 100 kroner. Dette var en økning på 600 kroner eller 3,3 prosent fra året før. Til sammenlikning hadde renholdere en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 17 800 kroner, en økning på 800 kroner eller 4,9 prosent.
Restaurantvirksomhet og drift av barer
Salgs- og serviceyrker utgjør om lag 60 prosent av alle heltidsansatte i næringsområdet. Denne yrkesgruppen hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 19 200 kroner, en økning på 800 kroner eller 4,2 prosent fra året før. Blant salgs- og serviceyrker hadde hovmestere, servitører og barkeepere en månedsfortjeneste på 18 600 kroner, en økning på 500 kroner eller 2,6 prosent. Til sammenlikning hadde kokker en månedsfortjeneste på 20 200 kroner, en økning på 900 kroner eller 4,9 prosent fra samme tidspunkt året før. Renholdere hadde en månedsfortjeneste på 18 000 kroner. Dette tilsvarte en vekst på 1 000 kroner eller 6,1 prosent.
Kantine- og cateringvirksomhet
Heltidsansatte i salgs- og serviceyrker hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 21 900 kroner. Dette utgjorde en økning på 700 kroner eller 3,4 prosent fra samme tidspunkt året før. Til sammenlikning hadde renholdere en månedsfortjeneste på 19 700 kroner, en vekst på 1 100 kroner eller 5,8 prosent.
Om statistikkgrunnlaget
Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av virksomheter med til sammen 15 135 heltidsansatte og 19 068 deltidsansatte. Ifølge tall fra nasjonalregnskapet for 3. kvartal 2002 dekker statistikken om lag 65 600 sysselsatte.
Tabeller:
- Tabell 1 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter næringshovedgruppe per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 18. juni 2003)
- Tabell 2 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter kjønn og yrkesgruppe per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 18. juni 2003)
- Tabell 3 Heltidsansatte i hotellvirksomhet og annen overnatting. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter yrkesgruppe per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 18. juni 2003)
- Tabell 4 Heltidsansatte i restaurantvirksomhet og drift av barer. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter yrkesgruppe per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 18. juni 2003)
- Tabell 5 Heltidsansatte i kantine- og cateringvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter yrkesgruppe per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 18. juni 2003)
- Tabell 6 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter kjønn og alder per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 1. april 2003)
- Tabell 7 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter utdanningsnivå og kjønn per 1. oktober 2002. Kr (Rettet 1. april 2003)
- Tabell 8 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter utdanningsnivå per 1. oktober 2001. Kr (Rettet 1. april 2003)
- Tabell 9 Deltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet, etter kjønn og hovednæring per 1. oktober 2002
Statistikken publiseres nå sammen med Lønn.
Tilleggsinformasjon
Lønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke lønnsendringene i statistikken.
Strukturelle endringer i næringshovedområdet vil også kunne påvirke endringene som måles. Dette kan være forhold som for eksempel endringer i sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i og de som går ut av arbeidsmarkedet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42