Fedrekvoten mer populær enn noen gang
Publisert:
I 2015 er fullt uttak av fedrekvote mer vanlig blant fedre enn noensinne. Andelen fedre som tok ut full fedrekvote eller mer falt i 2014. Det så dermed ut til at oppslutningen om ordningen innført var i ferd med å avta. Nå viser tall fra 2015 at ordningen igjen tar seg opp.
- Tallene er hentet fra
- Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene
- Artikkelen er en del av serien
- Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene (arkiv)
Andelen fedre som tok ut full fedrekvote eller mer økte i alle landets fylker fra 2014-2015. I 2014 var det en nedgang i andel fedre som tok ut full, eller mer enn full, fedrekvote. Det så dermed ut til at den skulle flate ut. Men i 2015 var det en økning på 2 prosentpoeng. I gjennomsnitt benyttet 70 prosent av de som ble fedre seg av fedrekvoten eller mer av foreldrepengeperioden i 2015. Til sammenlikning var andelen 60 prosent i 2008.
Sogn og Fjordane skårer høyest på indikatoren, der tok 76 prosent av fedrene ut full kvote i 2015. Østfold, Finnmark og Telemark skårer lavest på indikatoren for fedrekvoteuttak, men har også hatt de laveste skårene helt siden 2008. I Telemark har imidlertid andelen fedre som tok ut full fedrekvote hatt en betydelig økning på ett år, hele 4 prosentpoeng flere fedre tok ut full fedrekvote eller mer i 2015 sammenliknet året før.
Geografiske variasjoner i menns og kvinners utdanningsnivå
Andelen kvinner med høyere utdanning er i gjennomsnitt høyere enn for menn i hele landet, men kjønnsforskjellen varierer relativt mye mellom fylkene og innad i fylkene. I de store byene er forskjellen mellom menn og kvinners utdanningsnivå mindre enn det er på tettsteder og i mindre byer. I Sør-Trøndelag er det for eksempel kun 3 prosentpoeng fler kvinner enn menn som har høyere utdanning i Trondheim, mens i de øvrige 24 kommunene i Sør-Trøndelag, er andelen kvinner med høyere utdanning i gjennomsnitt 9 prosentpoeng høyere enn for menn. Dette sier ikke bare noe om at kvinner har et høyt utdanningsnivå, men også at en større andel kvinner med høyere utdanning bor i distriktene, mens menn med høyere utdanning trolig trekker til byene.
Størst kjønnsforskjell i høyere utdanning i Finnmark
Gapet mellom andelen menn og andelen kvinner med høyere utdanning er minst i Oslo og Akershus, mens det er størst i Finnmark og Nord-Trøndelag. I Finnmark er det færrest menn med høyere utdanning i landet, med en andel på 20 prosent. I Oslo er andelen menn med høyere utdanning mer enn dobbelt så stor som i Finnmark. I Østfold er det 28 prosent kvinner med høyere utdanning, det er den laveste andelen blant kvinner, men samtidig er det omtrent det samme som landsgjennomsnittet for menn.
Mange kvinnelige ledere i Oslo
I gjennomsnitt har andelen kvinnelige ledere sunket marginalt fra 2014 til 2015. I Oslo er imidlertid andelen kvinnelige ledere relativt stor på 40 prosent. Også i Finnmark er det en stor andel kvinnelige ledere, 39 prosent. Vestfold og Vest-Agder er de fylkene som skårer lavest på indikatoren for kjønnsbalanse i lederyrkene. I begge fylkene er 31 prosent av alle ledere kvinner.
Kjønnsdelt offentlig sektor
Indikatorene for kjønnsfordeling blant sysselsatte i offentlig sektor viser at kvinner, som tidligere, dominerer. I gjennomsnitt er 70 prosent av alle sysselsatte i offentlig sektor kvinner, og denne andelen har vært nærmest uendret siden indikatoren kom første gang i 2008. Også her er det store forskjeller mellom fylkene. I Rogaland og Møre og Romsdal andelen menn i offentlig sektor kun 24 og 25 prosent, mens i Troms og Oslo er andelen menn 35 og 37 prosent. Skillet mellom Rogaland, som skårer lavest, og Oslo, som skårer høyest, er på hele 13 prosentpoeng
Mer kjønnsbalanse i privat sektor
Det er noe større kjønnsbalanse blant sysselsatte i privat sektor enn i offentlig sektor. Menn dominerer i privat sektor, men dominansen er ikke fullt så stor. I gjennomsnitt er 63 prosent av de ansatte i privat sektor menn, mens nesten 37 prosent er kvinner. Andelen kvinner i privat sektor er størst i Akershus, Hordaland og Buskerud.
Inntektsforskjellen er like stor
Indikatoren for inntekt omfatter her mer enn bare lønnsinntekter, men gir likevel et bilde av hvem som disponerer mer og mindre av de økonomiske ressursene i husholdningen. Gjennomsnittlig brutto inntekt øker for begge kjønn hvert år, men inntektsforskjellen har vært nærmest uendret de siste årene. De siste fire årene har gjennomsnittsskåren for hele landet på inntektsindikatoren stått helt stille.
Kjønnbalansert inntekt i Finnmark
Finnmark skårer høyest på inntektsindikatoren, noe som betyr at det er minst kjønnsforskjell bruttoinntekt. Noe av forklaringen er at menns inntekt i Finnmark, sammenliknet med menn i andre fylker, er lavest i landet, mens kvinner i Finnmark har relativt høy inntekt. Siden 2008 har inntektsforskjellen mellom menn og kvinner sunket mest i Hedmark, Telemark og Vest-Agder.
Oslo, Akershus og Rogaland er de tre fylkene der både menn og kvinner har høyest inntekt, men de i tillegg blant de ni fylkene som skårer lavest på inntektsindikatoren. Det betyr at forskjellen i menns og kvinners inntekt her er de største. Rogaland skårer lavest av alle fylkene.
Faktaside
Kontakt
-
Karin Hamre
-
Kristin Egge-Hoveid
-
SSBs informasjonstjeneste