Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Lavere strømforbruk i kommunene
Energiforbruket i kommunene steg med 1,1 prosent i 2006 fra året før. Det var økt bruk både av oljeprodukter til oppvarming og andre stasjonære formål, og av fossile drivstoff til transport. Forbruket av elektrisitet ble imidlertid redusert.
I 2006 lå det totale energiforbruket i kommunene på drøyt 212 TWh (terrawattime), en økning på 1,1 prosent fra året før. Av det totale forbruket utgjorde elektrisitet 53,6 prosent, hvorav fossilt brensel til stasjonære formål 16,4 og mobile brensler 22,8 prosent. Andelen fossilt brensel benyttet til stasjonære formål (for eksempel oppvarming av bygninger) gikk opp med nesten 10 prosent. Viktige forklaringsfaktorer er endrede relative priser mellom elektrisitet og fossile energibærere, og temperaturforhold som endrer behov for oppvarming. Bruk av biobrensel utgjorde 6,1 prosent av totalen, mens avfall og deponigass utgjorde 1,1 prosent.
Lavere strømforbruk i husholdninger
Husholdningene brukte nær 44 TWh energi til stasjonære formål i 2006. Dette er en nedgang på 0,3 prosent siden 2005. Av dette var om lag 77 prosent elektrisitet, 6 prosent fossilt brensel og 17 prosent biobrensel. Mens forbruket av fossilt brensel gikk opp, gikk elektrisitetsforbruket motsatt vei. I 52 kommuner ble mer enn 80 prosent av husholdningenes energibehov dekket av elektrisitet. Bærum var den kommunen som hadde størst andel strømbruk per husholdning, med om lag 88 prosent.
Forbruket av elektrisk kraft i boliger var i 2006 32,4 TWh. Det er en nedgang på 0,9 prosent fra året før. Nedgangen var størst i Møre og Romsdal, med en nedgang på 4,7 prosent. Ålesund, som er den mest folkerike kommunen i dette fylket, hadde det høyeste strømforbruket i boliger på 271,7 GWh i 2006. Sammenlignet med året før var det imidlertid en nedgang på 4,7 prosent. Sett i forhold til antall innbyggere var strømforbruket i boliger i Ålesund 6,7 MWh per innbygger, mens landsgjennomsnittet var 7,0 MWh (megawattime) per innbygger.
Forbruk i hytter og fritidshus øker sterkt - men utgjør fortsatt liten andel
Strømforbruket i hytter og fritidshus gikk opp med hele 6,7 prosent til 1,3 TWh i 2006. Forbruk i hytter og fritidshus utgjør imidlertid fortsatt en liten andel av totalen. Av det totale elektrisitetsforbruket i kommunene på 114 TWh i 2006, gikk 28,5 prosent til boliger, mens hytter og fritidshus la beslag på 1,2 prosent. I ni kommuner ble mer enn 25 prosent av elektrisiteten brukt i hytter, mens for 23 kommuner utgjør elektrisitetsforbruket i boliger mindre enn 10 prosent av total energibruk.
Sammenheng med annen statistikkTallene som presenteres her avviker noe fra det som ble publisert for energibalansen . Dette skyldes blant annet at forbruk utenfor en halv nautisk mil fra havnene og i luftrom over 100 meter ikke er med i kommunetallene. Det er også verdt å merke seg at kommunetallene inkluderer bruk i energisektorene, i motsetning til energibalansens tall for netto innenlands sluttbruk. Om statistikkgrunnlagetStatistikken bygger på en kombinasjon av opplysninger om faktisk energibruk i kommunene og på beregninger med utgangspunkt i nasjonale totaltall. Det vil derfor være noe usikkerhet både i nivå- og endringstallene for den enkelte kommune. For elektrisitet regnes kvaliteten som god, mens det for noen av de andre energikildene er mer usikkert. Se for øvrig ” Om statistikken ” i venstre marg. Se også Notat om kvaliteten av energitall på kommunenivå . |
Se også
Temaside om klima og luftforurensning
Utslipp til luft i norske kommuner
Tidligere publisert kommunefordelt statistikk i SSBmagasinet
Tabeller:
- Tabell 1 Energibruk etter kommune og energitype. 2006. GWh
- Tabell 2 Energibruk etter kommune og energitype. 2005. GWh
- Tabell 3 Nettoforbruk av elektrisk kraft, etter kommune og forbruksgruppe. 2006. GWh
- Tabell 4 Nettoforbruk av elektrisk kraft, etter kommune og forbruksgruppe. 2005. GWh
- Tabell 5 Stasjonær energibruk i husholdninger fordelt på kommuner og energikilder. 2006
- Tabell 6 Stasjonær energibruk i husholdninger fordelt på kommuner og energikilder. 2005
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42