33259_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/entjeneste/hvert-3-aar
33259
Store variasjoner i energibruken
statistikk
2009-10-13T10:00:00.000Z
Energi og industri;Varehandel og tjenesteyting
no
entjeneste, Energibruk i tjenesteytende næringer (opphørt), energi, næringsbygg, yrkesbygg, elektrisk kraft, fyringsolje, gass, ved og pellets, oppvarmingsutstyr (for eksempel sentralvarme, fjernvarme, varmepumpe)Energi, Tjenesteyting, Energi og industri, Varehandel og tjenesteyting
false

Energibruk i tjenesteytende næringer (opphørt)2008, foreløpige tall

Denne statistikken er opphørt.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Store variasjoner i energibruken

Gjennomsnittlig tilført energibruk for 5 000 næringsbygg innenfor tjenesteytende næringer var på 227 kWh/m 2 i 2008. Elektrisk kraft var den dominerende energivaren og sto for 82 prosent av samlet energibruk. Samlet oppvarmet areal for bygningene var på 22,5 millioner m 2 .

Rapport med endelige tall

Denne statistikkens endelige tall, som ikke avviker mye fra resultatene som er presentert nedenfor, finner du i rapporten Energibruk i bygninger for tjenesteytende virksomhet. 2008

 

Rapporten inneholder dessuten flere og mer detaljerte tabeller enn det som tidligere har vært publisert, i tillegg til dokumentasjon av undersøkelsen.

Tallmaterialet viser at det var store forskjeller i energibruk per kvadratmeter, både mellom ulike bygningstyper og mellom bygninger innenfor samme bygningstype. Mange faktorer bidrar til disse forskjellene, blant annet bygningenes konstruksjon, bruksmønster, mengde av elektrisk utstyr samt omfang av gjennomførte enøktiltak.

Den spesifikke energibruken varierte fra over 1 000 kWh/m 2 til under 100 kWh/m 2 , der bygningen med høyest energibruk hadde svært energikrevende utstyr i bygningen, mens de med lavest energibruk ofte hadde en relativt kort brukstid per døgn eller uke og begrenset med teknisk utstyr.

Barnehager og skoler bruker minst energi

Bygningstypene med høyest spesifikk energibruk var radio og TV-hus og sykehus. Dette er bygninger med mye energikrevende utstyr, og de blir i mange tilfeller brukt døgnet rundt hele uken. Bygningstypene med lavest energibruk per kvadratmeter var skolebygg og barnehager. Mange av disse bygningene blir bare brukt på dagtid på hverdager, og mange personer i hvert rom kan begrense behovet for oppvarming.

Spesifikk tilført energi for utvalgte bygningstyper

Fjernvarme nest største energivare

Elektrisk kraft er den mest brukte energivaren innenfor alle bygningstyper, men i enkelte typer bygg står fjernvarme for en betydelig andel av samlet energibruk. I utvalget vårt gjør fjernvarme seg spesielt gjeldende innenfor universitet og høgskoler og i idrettsbygninger. Totalt utgjør forbruket av fjernvarme nær 12 prosent av samlet energibruk blant bygningene i undersøkelsen. Det blir også brukt fyringsolje i en del bygg, men totalt utgjør ikke forbruket av denne energivaren mer enn 2,8 prosent av samlet energibruk. Ser vi på andre energikilder, finner vi at det er noen store bygninger som har pellets som en viktig energikilde, og noen har gass som hovedoppvarmingskilde. I sum utgjør likevel disse energivarene bare en liten del av samlet energibruk i tjenesteytende næringer. Ved er en lite brukt energikilde i næringsbygg.

Sentralvarme og punktvarme vanligste hovedoppvarmingskilde

Halvparten av bygningene i utvalget hadde sentralvarme som oppvarmingskilde, mens 15 prosent brukte fjernvarme og 10 prosent hadde varmepumpe. Hele 71 prosent av bygningene hadde en eller annen form for punktvarme. Panelovner var det vanligste punktoppvarmingsutstyret i næringsbygg, men det var også bygninger med elektriske gulvkabler, parafinkaminer, vedovner og annet utstyr for lokal oppvarming. Mange hadde denne typen varmeutstyr i tillegg til sentralvarme, fjernvarme og varmepumper, men en del brukte også bare punktvarme i bygningen.

Tabeller: