Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Energibruk i tjenesteytende næringer (opphørt)
Emne: Energi og industri
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for energi- og miljøstatistikk
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Næringsbygg: Med næringsbygg menes her bygning der det drives næringsvirksomhet, både offentlig og privat virksomhet. Det vil si at offentlige virksomheter som skole, barnehage, sykehus, sykehjem med mer også omfattes av begrepet næringsvirksomhet i denne statistikken. Unntaket er private boliger. I bygninger der det både er boliger og næringsvirksomhet er det hovedaktiviteten som avgrenser om bygningen defineres som næringsbygg eller bolig. Dersom næringsvirksomheten tar opp over halvparten av arealet i en bygning defineres bygningen som næringsbygg.
Bygningstype: Beskriver bygningens bruksområde. For eksempel sykehus, barnehage eller kontorbygning. I Matrikkelen er bygningene innenfor tjenesteytende næringer delt inn i nærmere 100 ulike bygningstyper på det mest detaljerte tresifrete nivå, i tillegg til mer aggregerte byggtyper på 1 og 2 siffer nivå.
Næring: Næringen beskriver hovedaktiviteten i bygningen. Ofte er hovedaktiviteten i en bygning sammenfallende med bygningstype. For eksempel sykehus og varehandel. I noen bygninger kan det likevel være vanskelig å definere hovedaktivitet ut i fra bygningstype, eller det er en rekke ulike typer aktiviteter i en bygning. Vi har derfor med et spørsmål i undersøkelsen der vi ber oppgavegiver om å fordele arealet i bygningen etter virksomhet.
Energibruk: Omfatter alle energivarer som blir brukt i bygningen. Det gjelder enten det er til romoppvarming, varmtvann, kjøling, lys, elektriske apparater eller andre formål. De vanligste energivarene i næringsbygg er strøm, fjernvarme, fyringsoljer, parafin, gass og pellets, men også andre energivarer som ved, nærvarme fra nabobygg skal med dersom det blir brukt til energiformål i bygningen. Det er faktisk tilført energi til bygningskroppen som oppgis. Dette tilsvarer vanligvis den energien som bygningseiere blir fakturert for fra energileverandør.
Areal: Vi beregner i denne undersøkelsen energibruk per kvadratmeter oppvarmet bruksareal. Oppvarmet areal er bygningens bruttoareal minus areal som ikke blir varmet opp (evt. kjølt ned).
Temperaturkorrigert energibruk: Temperaturkorrigeringen er gjort ved bruk av graddagstall. Antall graddager er et mål på oppvarmingsbehovet. Det antas at det ikke er noe oppvarmingsbehov når døgnmiddeltemperaturen overstiger 17 °C. Graddagstallet for et døgn defineres som antall grader døgnmiddeltemperaturen ligger under17 °C. Energibruken er temperaturkorrigert ved å graddagskorrigere den delen av den totale energibruken i bygget som er temperaturavhengig. Dette gjøres for hvert bygg utfra forholdet mellom graddagstallet i det aktuelle året og tilhørende normal (1961-1990), for den kommunen bygget ligger i. Andelen energibruk som er temperaturavhenging er ulik for ulike byggtyper.
Ved utregning av temperaturkorrigert energibruk er andelene i tabellen nedenfor brukt.
Temperaturavhengig andel etter byggtype 31 Kontorbygning 0,4 32 Forretningsbygning 0,25 51 Hotellbygning 0,2 52 Bygning for overnatting 0,2 53 Restaurantbygning 0,2 61 Skolebygning 0,6 62 Universitets- og skolebygning 0,6 65 Idrettsbygning 0,6 653 Svømmehall 0,4 66 Kulturhus 0,6 67 Bygning for religiøse aktiviteter 0,9 69 Annen kultur og forskningsbygning 0,6 71 Sykehus 0,4 72 Sykehjem 0,4 73 Primærhelsebygning 0,4 732 Daghjem/helse og sosialbygning 0,6 81 Fengselsbygning 0,5 82 Beredskapsbygning 0,4
-
Standard klassifikasjoner
-
Bygningstypene i denne publiseringen er klassifisert etter Norsk standard, NS 3457, for bygningstyper (Matrikkelen).