8662_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/vti/arkiv
8662
Svak økning i industriproduksjonen
statistikk
2002-09-26T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
vti, Vareproduksjon i industri og bergverksdrift, produksjonsverdi (solgt produksjon), produksjonsvolum, industrivarer, PRODCOM, store foretakIndustri og bergverksdrift, Energi og industri
false

Vareproduksjon i industri og bergverksdrift2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svak økning i industriproduksjonen

Salg av egenproduserte varer fra foretak i industri og bergverk viste i 2001 en økning på 2,9 prosent målt i løpende priser, sammenlignet med tilsvarende tall for 2000. Samlet salg for de foretakene som inngår i statistikken utgjorde for 2001 i overkant av 385 milliarder kroner.

Salg av egenproduserte varer for store foretak i industri og bergverk. 2000-2001

Det er til dels store forskjeller mellom varegrupper i endringer fra 2000 til 2001. Av de varegruppene som kunne notere en økning finner vi spesielt produksjon av andre transportmidler, herunder bygging og vedlikehold av skip og oljeplattformer, som kunne vise til en økning på 22,2 prosent. Dette har sin årsak i at år 2000 generelt var et dårlig år for skipsbyggingsbransjen, mens markedsforholdene bedret seg i 2001. Økningen i produksjonen her tilsvarer nesten alene økningen i industriproduksjonen som helhet.

Av varegrupper med oppgang finner vi ellers produksjon av maskiner og utstyr samt produksjon av klær som økte med henholdsvis 21,5 og 13,8 prosent.

Nedgang i produksjon av metaller

Blant de varegruppene som viste en nedgang hadde produksjon av lær og lærvarer en reduksjon på 22,6 prosent. Den største nedgangen målt i verdi kom imidlertid innenfor produksjon av metaller som fikk en nedgang på i overkant av to milliarder kroner, etter en relativt kraftig økning året før.

For raffinerte oljeproduktene har nå salget stabilisert seg , og verdien her utgjorde i overkant av 33 milliarder kroner.

Varestatistikken er basert på opplysninger fra de 2 506 største foretakene klassifisert i industri og bergverk. Disse foretakene sto for i underkant av 90 prosent av den totale industriproduksjonen i 2001.

Foretak er oppgave- og analyseenhet i varestatistikken, og foretak er den minste regnskapspliktige enheten. Et foretak kan imidlertid bestå av flere bedrifter eller produksjonsanlegg med aktivitet innenfor ulike næringer, mens et konsern vil kunne bestå av flere foretak.

Tabeller: