53842_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/laeiti/aar
53842
Tre av fem eiendommer overdratt til familie
statistikk
2011-10-27T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri;Bygg, bolig og eiendom
no
laeiti, Overdragelser av landbrukseiendommer, bruksformål (for eksempel landbruk, bolig, fritid), tinglyste omsetninger, kjøpesum, eierskifte, omsetningstyper (for eksempel tvangsauksjon, gave, fritt salg), jordbruksareal, skogarealEiendom, Landbrukseiendommer , Jord, skog, jakt og fiskeri, Bygg, bolig og eiendom
false

Overdragelser av landbrukseiendommer2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tre av fem eiendommer overdratt til familie

I 2010 skiftet 8 500 landbrukseiendommer eier. Det var omtrent samme antall som året før. Tre av fem eiendommer ble overdratt til familiemedlemmer.

Tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer, etter bruksformål oppgitt på skjøtet. 2000-2010

Gjennomsnittlig kjøpesum for bebygde landbrukseiendommer omsatt i fritt salg med landbruk oppgitt som formål på skjøtet, etter fylke. 2010. Kroner

Hvert år blir omtrent 5 prosent av landets 185 000 landbrukseiendommer overdratt til ny eier. Litt over én av tre overdragelser var et skifteoppgjør eller en tinglysing av retten til å sitte i uskiftet bo. Nesten en tredjedel av overdragelsene var omsetninger i fritt salg, mens hver femte overdragelse ble tinglyst som hel eller delvis gave. De fleste overdragelsene i kategorien gave var familieoverdragelser.

Lavere kjøpesum ved familieoverdragelser

Gjennomsnittlig kjøpesum for alle tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer i fritt salg var 1 463 000 kroner. Om overdragelser mellom familiemedlemmer holdes utenfor, øker tallet til 1 580 000 kroner.

Høyest gjennomsnittlig kjøpesum i Vestfold

En del landbrukseiendommer blir omsatt til annet formål enn landbruk. For bebygde eiendommer i fritt salg der landbruk var oppgitt som formål på skjøtet, var den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen i Vestfold. I dette fylket ble eiendommene i gjennomsnitt solgt for 3,3 millioner kroner. Tilsvarende tall for Troms var 657 000 kroner. For landet som helhet var gjennomsnittlig kjøpesum for denne typen eiendommer 1 642 000 kroner.

Lavest alder på ny eier ved familieoverdragelser

Gjennomsnittlig alder på nye eiere av landbrukseiendommer er i underkant av 51 år. I de tilfellene overdragelsen er helt eller delvis en gave, som er vanlig ved familieoverdragelser, er gjennomsnittsalderen til ny eier 41 år. Det er omsetningene som skjer ved skifteoppgjør eller ved tinglysing av retten til å sitte i uskiftet bo, som drar gjennomsnittet opp. Ved disse overdragelsene er gjennomsnittsalderen på ny eier 64 år.

Gjennomsnittlig kjøpesum for bebygde landbrukseiendommer omsatt i fritt salg, etter bruksformål oppgitt på skjøtet. 2000-2010. Kroner

Tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer i alt, etter fylke og bruksformål oppgitt på skjøtet. 2010. Prosent

Gjennomsnittlig kjøpesum

Gjennomsnittlig kjøpesum kan for en del grupperinger i tabellene representere relativt få enheter. Det kan være stor variasjon fra ett år til det neste i hva slags eiendommer som omsettes. Gjennomsnittlig kjøpesum viser gjennomsnittet for akkurat de eiendommene som er omsatt det ene året. Utviklingen i gjennomsnittlig kjøpesum over tid kan derfor ikke brukes som en prisindeks.

Omsetning

En omsetning omfatter ikke bare vanlig salg, men også gaveoverføringer, skifteoppgjør, uskiftebevilling, tvangssalg og annet. En omsetning kan omfatte én eller flere grunneiendommer. For eiendommer med flere eiere kan en omsetning også bestå av en del av en eiendom.

Fritt salg

Med fritt salg mener en her at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Gave

Overdragelser registrert som gaver har ofte lav kjøpesum, og er som regel en overdragelse innenfor familien.

Overdragelse innenfor familien

En familieoverdragelse er her en overdragelse der kjøperen er i familie med selgeren. Som familie regnes ektefelle, barn, foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler.

Tabeller: