Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Færre drepte gauper
For jaktåret 2003/04 var det en nedgang i avgangen av gauper. Totalt 46 gauper ble rapportert skutt eller omkommet av andre årsaker, mot 71 året før. Hovedsakelig skyldes det lavere jaktkvote i forbindelse med lisensjakta.
Færre fellingstillatelser for gaupe
Ut fra bestandssituasjonen fastsetter Fylkesmannen hvert år fylkesvise fellingskvoter for gaupe. Denne jakten kalles kvotejakt, og foregår i februar og mars. Den reduserte avgangen av gaupe skyldes i hovedsak at det ble gitt tillatelse til å felle færre dyr i forbindelse med kvotejakta. Antall fellingstillatelser ble redusert med 35 i forhold til året før, og det resulterte i en nedgang på 26 skutte dyr. I alt var det gitt tillatelse til å felle 50 gauper under kvotejakta, og 36 av disse ble felt. Flest gauper ble skutt i Hedmark, hvor hele kvoten på ni dyr ble felt.
Flere bjørner drept
I alt fire bjørner ble drept i 2003/04, og det er en økning på tre dyr fra året før. Av disse ble to felt som skadedyr, og to felt i nødverge. Til sammen seks ulver ble rapportert drept, eller omkommet av andre årsaker.
Flest jerver drept i nord
Flesteparten av jervene blir skutt i forbindelse med lisensjakta. Det kan åpnes for lisensjakt dersom det er nødvendig for å regulere veksten i en jervebestand. I tillegg må det ha oppstått skader på husdyr eller tamrein i et område, og rovdyrbestanden må være antatt levedyktig på lang sikt. I alt 27 jerver ble felt under lisensjakta, mot 28 foregående jaktår. I Nordland, Troms og Finnmark ble det felt henholdsvis sju, seks og fem jerver i 2003/04. Utenom lisensjakta ble åtte jerver felt som skadedyr, en ble felt ulovlig, mens tre omkom av andre årsaker.
Rovfugler
Av store rovfugler ble det i 2003/04 registrert en avgang på 44 hønsehauker, 26 havørner og åtte kongeørner. Disse tallene må regnes som minimumstall etter som avgang av fugler i mange tilfeller ikke blir oppdaget. Det skyldes både at de har tilholdssted i mer avsidesliggende områder, og at kadavrene kan råtne eller bli spist av andre byttedyr før de blir funnet.
Tabeller:
Kontakt
-
Terje Olav Rundtom
E-post: terje.olav.rundtom@ssb.no
tlf.: 91 38 60 61