Opparbeidede pensjonsrettigheter er tre ganger større enn BNP
Publisert:
Husholdningene i Norge hadde ved utgangen av 2015 opparbeidet seg pensjonsrettigheter til en beregnet verdi på drøyt 9 300 milliarder kroner.
- Tallene er hentet fra
- Nasjonalregnskap
- Artikkelen er en del av serien
- Nasjonalregnskapet (arkiv)
Det totale beløpet for de opparbeidede pensjonsrettighetene framkommer ved å beregne nåverdien av framtidig utbetaling av pensjon til alle som hadde opptjent rettigheter i folketrygden og norske private og offentlige tjenestepensjonsordninger i 2015.
For å gi et inntrykk av størrelsesorden på denne verdien er pensjonsrettighetene sammenlignet med Statens pensjonsfond utland (SPU), bruttonasjonalproduktet (BNP) og statens totale utgifter. SPU var på samme tidspunkt verdsatt til 7 500 milliarder kroner, mens BNP, dvs. den merverdien som skapes gjennom norsk produksjonsvirksomhet, er beregnet til 3 100 milliarder kroner i 2015. Dette tilsvarte om lag en tredjedel av samlede opptjente pensjonsrettigheter ved utgangen av året. Statens totale utgifter var i 2015 på 1 200 milliarder kroner. Pensjonsrettighetene utgjør altså nesten åtte statsbudsjetter.
Figur 1. Statens totale utgifter, BNP, Statens pensjonsfond utland og pensjonsrettigheter. 2015
Milliarder kroner | |
Statens totale utgifter | 1200 |
BNP | 3500 |
Statens pensjonsfond utland | 7500 |
Pensjonsrettigheter | 9500 |
Av den totale nåverdien av de opptjente pensjonsrettighetene utgjorde ordninger i folketrygden nesten 7 500 milliarder kroner, mens resten omfattet rettigheter i offentlige og private tjenestepensjonsordninger. Individuell livs- og pensjonsforsikring er holdt utenfor ettersom disse kontraktene ikke betraktes som pensjonsordninger i nasjonalregnskapet (NR).
Nytt EU-prosjekt
Tallene er resultatet av et prosjekt i Statistisk sentralbyrå, delvis finansiert av EUs statistikkbyrå Eurostat, for leveranse av statistikk om pensjonsforpliktelser overfor husholdningene. Målet er å synliggjøre verdien av slike forpliktelser i alle europeiske land og øke sammenlignbarheten av disse mellom land og regioner i og utenfor EU/EØS-området.
Årlig publisering
Noe av bakgrunnen er bekymring for økende finansieringsbyrde i samband med aldrende befolkning. Det kan her henvises til EUs «Ageing Working Group» (AWG), der også spørsmålet om bærekraft i pensjonssystemene belyses.
For Norge er det foreløpig beregnet tall for 2015, og det tas framover sikte på årlig publisering av opparbeidede pensjonsrettigheter i en egen tilleggstabell til nasjonalregnskapet. Verdien av opptjente pensjonsrettigheter skal i henhold til internasjonale retningslinjer for nasjonalregnskap vises som del av husholdningenes finansielle formue.
I de nyeste retningslinjene er det innført en vesentlig endring fra tidligere ved at også pensjonsrettighetene i offentlige såkalte ikke-fonderte ordninger tas med som del av formuen. At en pensjonsordning er ikke-fondert betyr at det ikke er bygd opp et finansielt fond som grunnlag for pensjonsutbetalingene, men at disse finansieres av løpende inntekter. For Norges del betyr det at pensjonsrettighetene i folketrygden og Statens pensjonskasse må anslås. Opptjente rettigheter i offentlige ikke-fonderte pensjonsordninger betraktes imidlertid ikke som gjeld i nasjonalregnskapet, fordi disse rettighetene vurderes å være mindre forpliktende enn ordinær gjeld.
Les mer om prosjektet om pensjon i kapittel fem i Økonomisk utsyn 2017
Faktasider
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste