Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Nær halvparten håndtert på ukjent vis
Nybygging, rehabilitering og riving resulterte i nær 1 million tonn bygge- og rivingsavfall i fjor. Av dette gikk 57 prosent, eller 536 000 tonn til avfallsanlegg. Hvor resten av byggeavfallet er blitt av er uklart.
Beregninger i Statistisk sentralbyrås (SSBs) avfallsregnskap viser at det oppstår om lag 940 000 tonn avfall årlig i forbindelse med riving, rehabilitering og bygging av bygninger i Norge. En ny undersøkelse blant norske avfallsanlegg viser at rundt 536 000 tonn byggeavfall leveres på slike anlegg. Dermed er det over 400 000 tonn byggeavfall vi ikke kan gjøre rede for gjennom statistikken. Noe av dette blir levert direkte til bedrifter som gjenvinner materialer uten å gå innom sorteringsanlegg. Slik direkte materialgjenvinning er ikke med i statistikken. Trolig blir en betydelig del av byggeavfallet håndtert på ulovlig vis. Statistikken er en del av en større undersøkelse om håndtering av avfall ved norske avfallsanlegg. Det må understrekes at tallene er usikre fordi svært mange avfallsanlegg ikke registrerer om avfallet som kommer til anlegget er byggeavfall eller ikke. Se også avfallsregnskapet for omtale av beregningene av totale mengder bygg- og anleggsavfall og usikkerheten ved disse. I tallene er ikke stein, grus, jord og lignende regnet med. Figur 1 viser flyten av byggeavfall i Norge. I figuren er bokser og piler tilnærmelsesvis, men ikke fullstendig proporsjonale med tallstørrelsene.
44 prosent av byggeavfallet ble levert til sortering. Rundt en tredjedel av det byggeavfallet som ble sendt til sortering ble sendt videre til materialgjenvinning, litt mer havnet på deponi og 22 prosent ble energiutnyttet. Rundt 7 prosent av byggeavfallet gikk rett til deponi, mens halvparten av byggeavfallet ble håndtert på ukjent måte. Det sorterte avfallet besto av 25 prosent tre, 19 prosent betong, 9 prosent metall og 42 prosent restavfall i tillegg til små mengder papir, spesialavfall og andre materialer.
Ser vi på den fylkesvise fordelingen av byggeavfallet er det Akershus som topper lista med 93 500 tonn, fulgt av Rogaland med 79 000, mens Oslo og Hordaland har 70 000 tonn hver. I disse tallene er ikke rene masser regnet med. Avfall håndtert på ukjent måte er heller ikke regnet med. Statistikken gir ikke grunnlag for å fordele mengdene til ukjent håndtering på fylke.
Tabeller:
Kontakt
-
Manju Chaudhary
E-post: manju.chaudhary@ssb.no
tlf.: 99 58 02 06
-
Camilla Skjerpen
E-post: camilla.skjerpen@ssb.no
tlf.: 48 22 72 14